Haberler

Bir sualtı cenneti: Ocenarium

Tarih: 24 Kasım 2010 Kaynak: Radikal
Portekiz'in başkenti Lizbon, sualtı dünyasının eşsiz güzelliklerini barındıran 'Ocenarium' ile de dünyanın gözünü üzerine çekiyor. Dünyanın dört tarafından ziyaretçilerin uğrak yeri olan dev akvaryumda 500 farklı türdeki 8 bin hayvan ve bitki yer alıyor.

Lizbon'da bulunan bu dev akvaryum, Portekizlilerin denizcilik geçmişine ne kadar sahip çıktıklarının bir göstergesi adeta bir göstergesi gibi... Dev akvaryumda bir çok sualtı canlısını bir arada görme şansı elde edilirken, "Ocenarium", aynı zamanda okyanus ortadan ikiye ayrılmış ve ziyaretçiler ortasında yürüyormuşçasına düzenlenen mimarisiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

1998 yılında açılan dev akvaryum, sahip bulunduğu canlı türlerinin yanı sıra 5 bin metreküp hacmiyle de dünyanın sayılı sualtı müzeleri arasında bulunuyor. Bugüne değin 1 milyonun üzerinde ziyaretçi çeken dev akvaryum, dünyanın en büyük sualtı müzesi niteliğini taşıyan Osaka'daki "Oceanarium"u ve da tasarlayan mimar Peter Chermayeff'in imzasını taşıyor.

Su samurundan köpekbalığına
Lizbon'da bulunan "Oceanarium", farklı canlı türlerini bünyesinde barındıran bir sualtı cenneti niteliğini taşıyor.

Kuşlar, birbirinden farklı ve bazıları bugün dünyadaki pek çok denizde de bulunmayan balık türleri, değişik deniz canlıları, penguenler, su samurları ve köpekbalıklarının da aralarında bulunduğu 500 değişik türdeki 8 bin hayvan ile bitki türünün yer aldığı dev akvaryum, 4 büyük su tankından oluşuyor.

Ana su tankında sıcaklık canlı türlerine göre ayarlanırken, tropikal balıkların da yaşayabileceği ortam akvaryumda sağlanıyor. Yaklaşık 100 canlı türünün yaşam alanı olan ana su tankında köpek balıkları da yer alıyor.

Dev akvaryumun birinci katında yer alan 25 tematik akvaryumda değişik karakteristik özelliklere sahip olan türler yaşamlarını sürdürüyor.

Güneşbalığının bulunduğu birkaç akvaryumdan biri
Lizbon Oceanarium'un temel özellikleri arasında "güneşbalığı-sunfish" olarak bilinen balık türünün dünyada yaşayabildiği sayılı akvaryumlar arasında bulunması da yer alıyor.

Çok özel şartlar ve itina gerektiren bakımı nedeniyle her ortamda yaşayamayan bu balık türünü görmek isteyen meraklılar da bu nedenle Avrupa'nın bu büyük akvaryumunu sıklıkla ziyaret ediyor.

Hint Okyanusu, Atlantik, Pasifik, Antartika gibi farklı iklimlere sahip denizler ve bölgelerden canlıların yaşaması için de Oceanarium içerisinde farklı santigrat sıcaklıklarda bölümler var. Antartika'dan canlılar için sıcaklık çok düşük derecelere kadar inerken, Pasifik canlıları için 17, Hint Okyanusundaki canlı türleri için 25, Atlantik'teki canlılar için ise 14 santigrat derecede su sıcaklığı ön görülüyor.

Dev akvaryum, ayrıca hediyelik eşya dükkanıyla da ziyaretçilerin evlerine dönerken beraberlerinde birer hatıra götürmelerini de sağlıyor. Bu mağazada da akvaryumda bulunan canlıların üzerlerinde yer aldığı yastıklardan kalemlere, tişörtlerden defterlere kadar sayısız seçenek ziyaretçilere sunuluyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.