Haberler

Başbakan'dan TOKi'ye kamulaştırma için onay

Tarih: 24 Kasım 2010 Kaynak: Evrensel
Başbakan Tayyip Erdoğan Tuzla'nın Orhanlı, Aydınlı, Konaşlı, Pendik'in Yayalar mahallelerinde TOKİ tarafından kamulaştırılmasını onayladı. Kamulaştırma İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Sabiha Gökçen Havaalanı'nın çevre düzenlenmesi projesi dâhilinde yapılmak isteniyor.

Evleri kamulaştırılacak olan halk karara tepkili. Kararın mahallelerin yıkılması anlamına geldiğini belirten mahalle sakinleri karara karşı direneceklerini belirtti.

‘Halkın yararı gözetilmiyor'
Karar altına alınan kamulaştırma ile ilgili mahalle halkı ile Tuzlanın Konaşlı Meydanı'nda bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Burada konuşan Avukat Ahmet Tavlı hayata geçirilmek istenen kamulaştırma planında halkın yararının göz ardı edildiğini ve niçin kamulaştırma yapıldığı açıkça belirtilmediğini vurgulayarak kararla ilgili hukuksal işlemleri başlatacaklarını, mahalle halkının da birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

‘Zenginlere peşkeş çekilmek isteniyor'
Mahalle Muhtarı Hakı Uzunyayla ise 30 yıldır bu halkın imar sorununun çözülmediğini, değişik isimlerle adı geçen mahallelerle ilgili bir çok planların yapıldığını dile getirerek "Ama işin aslı bu mahallelerin bir kaç tane zengine peşkeş çekilmesidir. Bu mahalleleri halk kendi elleriyle kurdu. Şimdi TOKİ'nin kamulaştırma kararı mahallenin yıkılması anlamına geliyor. Biz bu durumu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Mahalleyi terk etmeyeceğiz. Evlerimizi vermeyeceğiz. Tuzla Belediye Başkanı durmadan haberdar ama buna rağmen bize bu konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı" dedi.

‘İzin vermeyeceğiz'
Yaşanan bu durumu şaşkınlıkla karşılayan mahalle halkı ise Başbakan'a tepkili. Mahallelerinde işsizlik ve yoksulluğun arttığını vurgulayan mahalle halkı ellerinde sadece bir evleri kaldığını bunu da "devletin kamu yararı" diye elerinden alınmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler.

Geçen yıl mahallede yapılan toplantıya katılan AKP Tuzla Belediye Başkanı Sadi Yazıcı'nın "Evlerinizi sakın satmayın buralar çok değerli olacak bu mahallerde yıkım yok ama gelişen Tuzla'da birçok yerli ve yabancı şirketlerin buralarda yer istiyorlar" dediğini hatırlatan mahalleliler Yazıcı'nın halkın fikri alınmadan hiçbir şeyin yapılmayacağını sadece Orhanlı Mahallesi'nde 44 evin yıkılacağını Aydınlı ve Konaşlı mahallelerinde herhangi bir kamulaştırma olmayacağı sözü verdiğini dile getirdiler.
Toplantının ardından mahalle halkı mahalle dernekleri ve mahallenin önde gelenlerinin de aralarında bulunduğu mahalle komisyonu ve komiteler kurma kararı aldı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.