Haberler

TSMD Ödülleri Görkemli Bir Törenle Sahiplerini Buldu

Tarih: 27 Aralık 2010 Yazan: Gökçe Aras


Mimarlık, tasarım ve uygulama alanında aktif olan ve serbest çalışan mimarların kurucusu olduğu bir sivil toplum örgütü olan Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin iki senede bir verdiği TSMD Ödülleri sahiplerini buldu.

Arkitera Mimarlık Merkezi'nin Basın Yayın dalında ödül kazandığı törende Onur, Tasarım, Proje Yönetim ve Mimariye Katkı da dahil olmak üzere toplam beş ödül verildi.

Sunuculuğunu Özlem Gürses'in yaptığı törende Basın Yayın Ödülü'ne layık görülen Arkitera Mimarlık Merkezi ve İz TV'nin yetkilileri ödüllerini Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın elinden aldılar. Arkitera Mimarlık Merkezi adına ödül alan Yayınlar Koordinatörü Emine Merdim Yılmaz TSMD'ye kendilerini ödüle layık gördüğü için teşekkürlerini sundu ve bu ödülün Arkitera Mimarlık Merkezi'nin 10. yılı olması sebebiyle anlamının büyük olduğunu vurguladı.

Mimarlığa Katkı Ödülü'nün sahibi Fotoğrafçı Cemal Emdem ödülünü mimar Ünal Tümer'in elinden aldı. Proje Yönetim Ödülü'nün sahibi Türkiye Noterler Birliği oldu. Tasarım Ödülü'nü ise Türkiye Noterler Birliği Merkez Binası proje müellifleri Selim Velioğlu, Umut İyigün, Murat Aksu ve Orkun Özüer ile CER Modern Sanatlar Merkezi proje müellifleri Semra Uygur ve Özcan Uygur ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın elinden aldılar. Projenin müelliflerinden Semra Uygur da katkılarından dolayı Günay'a teşekkürlerini sundu. Ertuğrul Günay CER Modern Sanatlar Merkezi inşa aşamasında neredeyse bir inşaat işçisi gibi çalıştığını vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: "Son yıllarda Türkiye'de estetiğin de ön plana çıktığı yapılar ortaya çıkıyor. Bunlardan ikisi de Türkiye Noterler Birliği ve CER Modern. Bu yeni çalışmaları yürekten alkışlıyorum ve ülkemizde bu tip çalışmaların çoğalmasını tüm kalbimle diliyorum".

TSMD Onur Ödülü'ne ise Doğan Tekeli ve 10 yıl önce vefat eden Sami Sisa layık görüldü. Ödülü Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in elinden alan Tekeli ödül için teşekkürlerini sundu ve genç mimarların son dönemdeki çalışmalarının kendisini gururlandığını söyledi. Daha sonra sözü alan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ülke çapında gerçekleştirdikleri çalışmaları şöyle özetledi: "Ülkemin özgün bir medeniyeti bize bahşetti. Biz de devraldığımız bu medeniyeti geliştirerek gelecek nesillere aktaracaksak mimarlığın sanat olarak icra ettirilmesinin de önünü açmak zorundayız. TSMD ve Mimarlar Odası'nın çok değerli hocaları ve yöneticileriyle yaklaşık 5 yıldır bu konuları konuşuyoruz ve fikir alışverişi yapıyoruz. Bakanlık olarak üniversitelerle Anadolu'daki tüm yöresel, mimari ve geleneksel yapı malzemeleriyle ilgili bir bilimsel proje çalışması yürütüyoruz. İlk pilot çalışmayı Kayseri'de tamamladık ve çalışmaları Kayseri İl Özel İdaresi'ne teslim ettik, ikinci çalışma ise Balıkesir'de devam ediyor. Tüm Türkiye'de bu çalışmaları yapıp, sadece üniversitelerle değil belki Serbest Mimarlar Derneği'yle ve buradaki değerli meslektaşlarımıza da bu konuyu açıp bu çalışmayı kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz. 2-3 yıllık bir zaman diliminde, özellikle kırsal alandaki geleneksel mimari ve geleneksel yapı malzemelerini bugüne uyarlayarak, yeni tasarımlarla kırsal yapılaşmamızı yeniden çok güzel bir ortama kavuşturma noktasında çalışmayı çok önemsiyoruz.''

Ödül töreni, sponsorlara teşekkür belgelerinin verilmesi ve toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi. Ödül Töreni'nin ardından dernek yetkilileri, ödül sahipleri ve TSMD üyesi mimarlar kutlama yemeğinde bir araya geldiler.

Gecenin ardından Mimar Celal Abdi Güzer TSMD'nin büyük katılımla gerçekleştirdiği bu tören ve kutlama gecesiyle ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: "Bu organizasyon uzun zamandır TSMD'nin gerçekleştirdiği en iyi ve en geniş katılımlı ödül gecesi/yemeği oldu. Sanırım bu görüşü katılımcıların büyük çoğunluğu da paylaşacaktır. Ben de emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Öte yandan bunu sadece nitelikli bir organizasyon başarısı olarak görmüyorum. Bunun arka planında, daha geniş bir kesimi kucaklıyan, mimarlıkla daha sıcak ve güncel bir ilişki kuran, mimarlık ortamındaki dengelerin belirlenmesinde söz ve güç sahibi olan ve buna yönelik olarak kabuk değiştiren bir sivil toplum örgütü görüyorum ve bu durumun sürdürülebilir olmasını da çok önemsiyorum. Sanırım bu nedenle, bu geceyi sorunsuzca ve iyi bir biçimde gerçekleştirilerek bitirilmiş bir etkinlik olarak değil, bir başlangıç noktası olarak görmek gerekiyor."

Aynı zamanda gecenin de mimarlarından olan Mimar Aslı Özbay ise geceyle ilgili düşüncelerini şöyle özetledi: "Tören gecesindeki katılım ve coşku bize bir kez daha gösterdi ki, başarılı etkinliklere imza atmak, mimarlıkta kalitenin değerini bilen, becerisi, heyecanı ve meslek tutkusu yüksek ekiplerle mümkün olabiliyor. Geceye katılan konuklarımız ve meslektaşlarımız, mimarlar için hazırlanan böyle bir gecede yer almaktan duydukları onuru ifade ettikçe, hepimiz çok mutlu olduk. Törenin organizasyonundaki özeni ve hepimize yaşattıkları bu keyfi, Enis Öncüoğlu, Yeşim Hatırlı, Ekin Çoban Turhan ve Çiğdem Ural'ın coşkulu gayretlerine ve bu nitelikli çabayı destekleyen sponsorlarımıza borçluyuz."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.