Haberler

TOKİ Daha Ne Yapsın?

Tarih: 6 Ocak 2011 Yazan: Derya Yazman
"TOKİ 2011'de ‘500 bin' diyecek", "YTÜ'nün Çağlayan binasını TOKİ ihaleye çıkaracak", "TOKİ, Eskişehir'i Yeniden İnşa Ediyor", "Sırada Hoşdere ve Zekeriyaköy var", "TOKİ, Mardin'de 44 aileye konut yapacak", "Erzurum olimpiyatlara TOKİ'yle hazırlanıyor", "Diyarbakır surları TOKİ'yle canlanacak", "Karakolları da TOKİ yapacak", "Kıbrıs sorununu TOKİ çözecek!" "Suriye'deki okulları TOKİ yapsın"

Bu haber başlıkları gazetelerden rastgele alınmış olup, her gün bir yenisini daha görmek mümkün. O kadar çok TOKİ ile ilgili haberle karşılaşıyoruz ki, TOKİ bundan sonra daha neler yapacak diye de kafamızda bir merak uyanıyor.

2010 yılını geride bırakırken gazetelerde yer alan TOKİ ile ilgili haberlerde, ülkenin her yerine yaptıkları türlü çeşit proje uygulamalarına şahit oluyoruz. Hatta bu projeler o kadar çok ki, herhangi bir inşaat projesi görünce "Onu da mı TOKİ yapıyor?" sorusunu sormadan edemiyoruz. Yapılan projelerin bir kısmı konut ihtiyacı olan bölgelerde üretilen "sosyal konut" projeleri. Bir kısmı da konut ihtiyacı olmayan kentlerde yapılan lüks konut projeleri.

2010 yılında öne çıkan bazı TOKİ ile ilgili haberleri şöyle bir hatırlayalım:

"Ankara ve İstanbul'da 2 değerli arazi satışta" (12 Ocak 2010)
Ankara'daki arsa Söğütözü'nde, Armada Alışveriş Merkezi'nin karşısında.
25 bin 195 metrekarelik arsa turistik tesis, sağlık tesisi, eğlence tesisleri, kamu binası ve basın-yayın tesisleri olarak değerlendirilebilecek.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Armada'nın karşısındaki araziye otel olur, her şey olur. Çok cazip bir arsa" dedi.

"Antep'in kondularına TOKİ makyajı geliyor" (18 Ocak 2010)
Gaziantep merkez Şahinbey Belediyesi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile birlikte, üç bölgede, toplam 952 dönüm alanda gecekondu dönüşüm projesi başlatacak. Protokol gereği Türktepe'de 406, Etiler Mahallesi'nde 95, Özdemirbey Caddesi'nde 451 dönüm alanda dönüşüm yapılacak.

"Burdur'da kentsel dönüşüm alanı" (19 Ocak 2010)
Kentsel dönüşüm projesi hazırlıklarını sürdüren Burdur Belediyesi, 1971 yılında Bozkurt Mahallesi'nde yaptırılan deprem evlerinin yerine, TOKİ işbirliğiyle yeni konutla inşa etmeyi planlıyor.

"TOKİ Gümüşhane'de yeni konut yapacak" (25 Ocak 2010)
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan, Gümüşhane şehir merkezinde yoksullar için, Köse ve Şiran ilçeleriyle, Salyazı ve Öbektaş Beldelerinde de alt gelir grubunda olanlar için TOKi ile ortak konut yapacaklarını söyledi.

"'Bizimevler'i 3'lüyor!" (8 Nisan 2010)
Ispartakule'de 724 konutluk Bizimevler 1'i tamamlayıp satan, ardından 522 konutluk Bizimevler 2'yi de bitirme aşamasına gelen İhlas İnşaat, 'gördüğü talebi' değerlendirmek için TOKİ ile bir ortaklığa daha gitti ve aynı bölgede 676 adetlik Bizimevler 3'e start verdi.

"Nevşehir'de lüks binalar yapıldı" (13 Nisan 2010)
Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, konut sahibi olmaya hak kazanan vatandaşlara yönelik oluşturulacak yeni yaşam alanları 3 etap halinde toplam 2 bin 600 konut, ticaret merkezi, 2 cami, sağlık ocağı, karakol binası, kreş ve 32 derslikli ilköğretim okulunu kapsıyor.

"'Tarihi Mardin' yeniden inşa edilecek" (20 Mayıs 2010)
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kentsel yenileme projesi kapsamında, Mardin'de 1440 konut inşaa edecek. Tarihi ve yöresel mimariye uygun inşaa edilecek konutların ihalesi 1 Haziran'da yapılacak. TOKİ'nin inşa edeceği 1440 Mardin Evi, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtacak ve binaların dış cepheleri, yörede yoğunlukla kullanılan Mardin taşıyla kaplanacak.

"TOKİ'den Ankara'ya 4 yeni konut projesi" (25 Mayıs 2010)
TOKİ'den verilen bilgiye göre, Ankara'da, Mamak, Yenimahalle, Gölbaşı ve Esenboğa Havaalanı yolu üzerindeki Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Bölgesi'nde yaptırılacak konutların ihalesi, 2 hafta içinde tamamlanacak.

Açıklamaya göre TOKİ, Gölbaşı-İncek'te 1064 lüks konut yapacak. Buradan sağlanacak gelirle Mamak-Kusunlar'da 1374 ve Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Bölgesi'nde alt gelir gurubuna yönelik yapılacak 124 konut finanse edilecek.

"TOKİ, Eskişehir'i Yeniden İnşa Ediyor" (29 Ekim 2010)
Eskişehir'de gerçekleşecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında gecekondu bölgesine 5 yıldızlı otelin yanında, 'Boğaziçi Köprüsü' bile yapılacak.

"2B arazileri" 20 milyar lira (25 Kasım 2010)
Düzenleme 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman alanı dışına çıkmış 2B arazilerini kapsayacak. Satıştan elde edilen gelir, orman köylerinin kalkınması veya arazi hangi bölgedeyse o bölgenin imar ve altyapı yatırımları için kullanılacak.

"YTÜ'nün Çağlayan binasını TOKİ ihaleye çıkaracak" (27 Aralık 2010)
TOKİ, Yıldız Teknik Üniversitesi ile yaptığı protokol kapsamında Çağlayan'daki 6.8 dönümlük arsayı ihaleye çıkarıp karşılığında hizmet binası yapacak.

"TOKİ 2011'de ‘500 bin' diyecek" (27 Aralık 2010)
Bu yılki hak ediş ödemeleriyle piyasalara 6 milyar lira para akıtan TOKİ'nin 8 yılda inşaatlara yatırdığı kaynak 20 milyar lira oldu. TOKİ, 2011 yılı içinde 500 bin konut hedefine ulaşacağını açıkladı.

TOKİ Ne Yapar?


Ankara'da "Sosyal konut" Projesi

TOKİ'nin yaptığı işlere bakıldığında "sosyal konut" üretimi dışında birçok farklı işlev alanlarında çalışmalar gerçekleştirdiğini görüyoruz. Peki TOKİ'nin tam olarak görevi nedir? 1984'den bu yana etkin bir şekilde faaliyet gösteren bu idare işlevini şu şekilde tanımlıyor: "Türkiye'de konut üretim sektörünün teşvik edilerek hızlı artan konut talebinin planlı bir şekilde karşılanmasını sağlamak." Faaliyet alanlarını da "konut programı, sosyal donatılar, kamuya yönelik uygulamalar ve krediler" olarak tanımlayan TOKİ bu zamana dek 81 ilde toplam 470.541 konut üretmiş. 2011 yılı itibari ile de bu sayıyı 500.000'e çıkarmayı hedefliyor. Çok da birşey kalmamış aslında. Nasıl olsa konut yapacak alan çok, 2B arazileri kapış kapış...


My World Ataşehir


Kayabaşı projesi TOKİ'nin diğer konut uygulamalarına göre farklı özellikleriyle dikkat çekiyor. Sadece sosyal konut üretilmediği konut projesinde, üst gelir grubu için lüks konutların yanı sıra 30 metrekarelik konutlarda yer alıyor.

Peki yapılan bu konutlar gerçektende düşük ve orta gelir grubuna yönelik mi inşa edildi? TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut G.Y.O. AŞ ile birlikte uyguladıkları Ataşehir, Bahçeşehir, Çekmeköy, Sultangazi Bölgeleri'ndeki toplu konut projeleri "sosyal konut"u geçin, orta gelir grubunun bile edinmesinin kolay olmadığı konut tipleri.

Konut üretim ve teşvik konusunda öncelikli olarak tartışılması gereken konulardan biri de TOKİ'nin konuta yönelik yapılaşmaya izin veren arsa üretim faaliyeti. Kentlerin öncelikli olarak konut alanlarının üretimine yönelik arsaya mı, yoksa fizik mekanın sadece beton yığınından ibaret olduğu bu zamanlarda insanların nefes alabilecekleri açık alanlara (yeşil alan, meydan, park, dinlenme alanları, vb.) mı ihtiyacı var? Öncelikli olarak bu konu üzerinde tartışmak gerekir.


Mardin Evleri Projesi

Daha sonra da işin tasarım kısmı önem kazanıyor. Geçtiğimiz günlerde oldukça yankı uyandıran Mardin evlerine uyumlu konut projesi olarak nitelendirdikleri 50 konutlu "Mardin Evleri Projesi", başarılı bir uygulama yapılmadığı konusunda eleştiriler almıştı. Ayrıca yaptıkları konut tipleri, tasarım açısından estetik kaygılar taşımadığı ve sıradan olması nedeniyle de mimarlar tarafından sıkça tartışılıyor ve yerinde eleştiriler getiriliyor. Çünkü ucuz konut demek, tasarım açısından basit, estetik kaygılar taşımayan, "4 duvarı olsun yeter" mantığı ile tasarlarlanan "tek tip" konut modeli olması anlamına gelmemeli. 20 Ekim 2009 tarihinde Radikal'de çıkan bir haberde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da bu durumu doğrulayan itiraflarda bulunmuştu: "Ama yanlış yapmıyor muyuz? Çok yanlış da yapıyoruz. Bilimsel kriterler, şehircilik kriterleri manasında, mimari tarzda çok yanlışlarımız, eksiklerimiz var."

Diğer bir konuda proje üretim sürecine katılımın olmayışı. Şimdileri yaşanan "kapalı" planlama sürecine bakıldığında belki bunu beklemenin de bir anlamı yok. Biz şehir plancıları, mimarlar, peyzaj mimarları, iç mimarlar, sosyologlar ve daha nice bilim adamları bu süreçlere "katılmadan" da projeler yaratılabiliyor.

Tüm bu sorunlara TOKİ'nin "sosyal konut üretimi" dışında farklı projelerde yer alması da eklenince kafalarda çelişkiler oluşuyor. Böyle olunca da akıllara şu sorular geliyor: TOKİ sosyal konut mu, lüks konut mu üretiyor? Karakol mu yapıyor? Restorasyon projeleri mi geliştiriyor? Çevre düzenlemesi mi yapıyor? Yoksa boş alanları ve 2B arazilerini imara mı açıyor?

TOKİ bunların hepsini yapabiliyorsa peki belediyelere ne iş düşüyor? Kentler sürekli merkezden gelen kararlarla şekillenecekse yerel yönetimler neden var?

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.