Haberler

Fener-Balat Bölgesini Sermayeye Devrettiler

Tarih: 10 Ocak 2011 Kaynak: Birgün
İstanbul Fatih Belediyesi'nin Fener-Balat-Ayvansaray bölgesinde uygulamaya çalıştığı kentsel yağma projesinde bir hamle de Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir'den geldi. Demir, Akşam gazetesine verdiği röportajda, ‘özel sektör' diye adlandırdığı Çalık Grubu'na devredilen bölgede ‘yenileme hamlesi' olarak ifade ettiği yıkım projesi ile yüzlerce evin yıkılacağını beyan etti. Röportajda, ‘Fatih'te özel sektörle el ele vererek büyük bir yenileme hamlesini başlattık; bunun için önce 5366 Sayılı yasayla güvenceye kavuştuk.

Bu yasanın en güzel yanı projenizi kimsenin engelleme şansı yok. Yasal güvenceyi arkamıza aldıktan sonra 11 bölgeyi kapsayan yenileme projeleri hazırladık" ifadesiyle bölgeyi sermayeye devrettiklerini belirten Demir'e yanıt veren FEBAYDER şunları söyledi:

Kime Hizmet Ediyorsunuz?

"Mustafa Demir, bu projelerin uygulanabilmesi için gerekli olan yasal güvencenin de 5366 no'lu yasa ile sağlandığını açıklarken aslında karşısına aldığı tarafın ‘halk' olduğunu açıkça söylemese de anlaşılıyor. Siz bu projeleri kime karşı yapıyorsunuz ki sizi birileri engellemek istiyor? Halkın bu işe karşı çıkacağını düşünerek gerekli tedbirleri almışsınız anlaşılan, peki hizmet ettiğiniz halk değilse kimin için bütün bu çabalar... Sizi seçen ve hizmet vermekle yükümlü olduğunuz halka rağmen, onların bölgeden sürülmesini de göze alarak haklarını koruduğunuz, yasal tedbirler aldığınız kimler?"

‘Özel sektör' ifadesinin de Çalık Grubu olduğunun açıklanması talebinde bulunan FEBAYDER, "Kimlerle yoldaş olduğunuzu, kimin çıkarına hareket ettiğinizi açıkça kendiniz dile getiriyorsunuz bu sözlerinizle. Aslında adını koyalım özel sermaye demekle kimi kastettiğinizi; Tarlabaşı projesinde, Fener-Balat projesinde bu semtlerin tepsiyle kendilerine sunulduğu sermaye grubunun GAP İnşaat ve Çalık Grubu olduğunu artık saklamayalım, ne dersiniz?" ifadelerini kullandı. sol.org.tr

50 Bin Kişi Nereye Gidecek?

"Yaklaşık 3 bin bina ve 50 bin kişiyi kapsayan bu projelerin yaklaşık maliyetinin 1 milyar lira civarında olacağını tahmin ediyoruz" diyen ve proje kapsamında 900 ailenin bölgeden taşınacağını vurgulayan Demir'e, bölge halkının ne olacağı soruldu. "Ağaoğlu reklamları gibi onlarca inşaat firmasının reklamı yayınlanıyor medyada. Hayalleri süsleyen bir yaşam standardından, insanların rüyalarını süsleyen evlerden bahsediliyor. Peki, kamuoyu biliyor mu bu ihtişamlı evlerin yapılabilmesi için orada yaşayan insanlara neler yapıldığını, kaç ailenin hayallerinin söndüğünü o ihtişamlı sitelerin yapılabilmesi için?"
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.