Haberler

Aydın'da Arkeoloji Müzesi Çöp Ev Olmaktan Kurtuluyor

Tarih: 12 Ocak 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Erdal Karakavukoğlu, Ediz Verdioğlu, Ali Soydemir, Ali Araslı
Aydın'da Arkeoloji Müzesi Çöp Ev Olmaktan Kurtuluyor
"Aydın'da Çöplük Müze Evsizlerin Evi Oldu" haberimizin ardından kente gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Yılmaz, Aydın Çok Amaçlı Arkeoloji Müzesi'nin bu yıl mutlaka tamamlanacağı müjdesini verdi.

Yeni Asır'ın 'Çöplük Müze Evsizlerin Evi Oldu' haberinin yayımlanmasının ardından harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Çok Amaçlı Arkeoloji Müzesi için düğmeye bastı. Yeni Asır 16 ay önce "Çöplük Müze" olarak duyurduğu müze inşaatı, son günlerde evsizler tarafından işgal edilmişti. Binanın odaları sobadan yatağa kadar çeşitli eşyalarla döşenmişti. Konuyla ilgili haberin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz Aydın'a geldi.

Aydın'da arkeolojik kazı alanlarını gezen Yılmaz, müzenin durumunu da öğrendiğini ve 2011 yılı içinde mutlaka tamamlanacağını müjdeledi.

Aydın Çok Amaçlı Arkeoloji Müzesi projesinin İzmir Röleve Anıtlar Kurulu tarafından tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde inşaatın yeniden devam edeceğini belirten Müsteşar Yılmaz, "Aydın'da Aydın Termal Turizm alanı içinde bulunan müzeyle ilgili yaşanan sorunlar aşıldı. Projesi tamamlandı. Bu yıl içinde müze tamamlanarak hizmete açılacak" dedi.

Ödenekler

Vali Hüseyin Avni Coş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Tralleis Kazı Başkanı Rafet Dinç ve Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ile birlikte Tralleis Antik Kentini gezen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, antik kent içerisindeki Arsenal tünellerine girdi. Yılmaz, 2.5 kilometrelik tünelleri gezerken sık sık fotoğraf çekti. Türkiye'nin her tarafının açık hava müzesi konumunda olduğuna dikkat çeken Yılmaz, Aydın'ın turizm açısından çok önemli bir kent olduğunu belirtti. Tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması kadar korunabilmesinin de önemine değinen Yılmaz, "Kazıların devam ettiği yüzlerce antik kent var. 2002 yılına kadar bakanlık bütçesinden kazılara yıllık 500 bin TL ayrılırken, geçtiğimiz yıl 25 milyon TL ayrıldı. Bu ciddi bir artış" dedi.

Milet Müzesi Sezona Hazır Olacak

Didim'de ören yerlerini inceleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, uzun zamandır kapalı bulunan Milet Müzesi'nin restorasyon çalışmaları hakkında Müze Müdürü Mehmet Arif Bilici'den bilgi aldı.

Yılmaz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ve Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ile birlikte Milet Müzesi, ören yeri ve İlyas Bey Camisi'nin restorasyon çalışmalarını inceledi. Bilici, uzun zamandır kapalı bulunan Milet Müzesinin en modern şekilde dizayn edilerek ülke ve yöre turizminin hizmetine girmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını, çalışmaların bu hızla gitmesi halinde önümüzdeki sezona yetiştirilebileceğini belirtti.

Nazilli'de 18 Yıldır Yarım Duran Bina 29 Mart'ta Bitiyor

Bakanlık, binanın güzel sanatlar fakültesi olarak hizmete gireceğini açıkladı.

Nazilli'de 18 yıl önce Türkiye'nin en büyük kültür merkezini inşa etmek amacıyla temeli atılan bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talimatıyla 29 Mart 2011'de tamamlanacak. Kültür Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Nazilli'deki bina inşaatında incelemede bulunarak, 29 Mart'ta bitirilmesi için müteahhitten söz aldı. Yılmaz, "Tamamlandıktan sonra Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi binası olarak hizmet verecek" dedi.

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Nazilli Belediye Başkan Vekili Ziya Aksüt, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Ali Gültekin Kılınç ve inşaat firması yetkilileriyle birlikte binada inceleme yapan Müsteşar İsmet Yılmaz, projenin ADÜ'ye devredilmesi taleplerini incelediklerini, güzel sanatlar fakültesi olarak hizmet vermesinin uygun olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.

Yılmaz, "Kültür merkezi neredeyse bitmek üzere. Müteahhidimizle görüştüm. 2.5 ay içinde bitirecek. Sözü müteahhit verdi, ödeneği biz sağlayacağız. 18 yıldır süren inşaat 29 Mart'ta bitecek. İnşallah hep beraber açılışını da yapacağız. Açılışımızda hem Kültür ve Turizm Bakanlığı, ADÜ Güzel Sanatlar Fakültesi hem de Devlet Tiyatroları'nın en iyi oyunlarını sergileteceğiz" dedi.

En Büyüklerden

Projenin benzerinin 1 milyon nüfuslu Kayseri'de olduğunu ifade eden milletvekili Ahmet Ertürk de, "18 yıldır tamamlanamayan binayı 29 Mart'ta bitirip ülkemizin en büyük ve geniş kapsamlı güzel sanatlar fakültesi olarak eğitim ve öğretime kazandıracağız" dedi. 2 bin 500 metrekarelik kapalı alanı bulunan modern binanın en iyi hizmeti üniversite bünyesinde verebileceğini kaydeden Ertürk şöyle konuştu. "

Yarım kalan binayı kimse almak istemiyordu. Son 4 yılda Kültür ve Turizm Bakanımız ve müsteşarımızla görüşmelerimiz sayesinde yeterli ödenek verildi. Nazilli Kültür Merkezi'ni, AK Parti hükümeti olarak biz hizmete açacağız. Şu ana kadar 30 milyon liraya yakın ödenek aktarıldı. 3-4 ayda toplam 6.5 milyon lira daha ödenek çıkmasıyla bina 36-37 milyon liraya tamamlanmış olacak. Kültür şehri olma yolunda hızla ilerleyen Nazilli, bağımsız Sümer Üniversitesi'ne kavuşma yolunda da hızla ilerliyor."

Uşak'ın Çöp Sorunu İçin 1 Milyon Lira Gönderildi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Yeni Asır sayfalarından takip ettiği sorunun çözümü için ödenek tahsis edecek.

Uşak'ın yıllardır kanayan yara haline gelen çöplük sorunu yakında çözüme kavuşacak. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yakından izlediği Uşak'ın çöp sorununa çare olacak reçeteyi hazırladı, 1 milyon lira ödeneğin yakında çıkması için talimat verdiği öğrenildi. AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, çöplük sorununun çözümü için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın gerekli desteği verdiğini söyledi. Uslu, Ovademirler köyüne yapılacak çöp deponi alanı için yaklaşık 1 milyon TL'lik ek ödenek verileceğini belirtti.

Uşak merkeze bağlı Ovademirler köyündeki yaklaşık 30 hektarlık alanda kurulması planlanan ve 78 bin metrekarelik alanda depolama işleminin yapılacağı tesisin ihalesi geçtiğimiz günlerde yapıldı. 5 milyon TL'ye mal olacağı öğrenilen tesis, kent merkezinin yanı sıra; 5 ilçe ve 18 beldenin de çöplerinin çevreye zarar vermeden depolayacak. Depolanan organik çöpler gübre halini alarak ekonomiye kazandırılacak. Pet ve diğer atıklar da Karaağaç mahallesindeki çöplükte kurulacak tesiste yakılarak enerjiye çevrilecek. Ovademirler'de kurulması planlanan çöp deponi alanının yargı engelinden dolayı 4 yıl beklediğini ifade eden AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, "Bu konuda kimse AK Parti'nin üzerine düşeni yapmadığını söyleyemez. Çünkü bu proje bizim dönemimizde hazırlandı. Yargı engelinden dolayı hayata geçiremedik. Fakat şu anda yargıyla ilgili sorunlar çözüldü. Çevre ve Orman Bakanı da projeyle yakından ilgileniyor. Çöplüğün kurulması için yaklaşık 1 milyon TL'lik ödenek hazırlandı. Önümüzdeki günlerde verilecek" dedi.

"Nefes Alacak"

Karaağaç'taki vahşi çöp toplama sahasının TOKİ'nin 4. Etap konutlarına yakın olduğunu kaydeden Uslu, "Çöplükten gelen kötü kokular ve duman kente zarar veriyor. Çöplüğün yanı başında 3 bine yakın vatandaş oturuyor. Onların sorunlarını çözmek boynumuzun borcu. Belediyenin artık kaybedecek vakti yok" dedi.

"Hizmette Parti Ayrımı Yapmayız"

Uşak Belediyesi'nin hizmetlerinin engellenmediğini ve projelerin desteklendiğini ifade eden AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, şöyle konuştu: "Zaman zaman bizim projelerin önünü tıkadığımız gündeme getiriliyor. Belediye Başkanı MHP'deyken tavrımız neyse, bağımsızken de aynıdır. Hizmette parti ve kişi ayrımı yapmadan çalışırız. Kentsel dönüşüm projesine de belediyeye gerekli yardımı yapıyoruz. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'la bir görüşme yaptık ve projenin kent için olmazsa olmazlar arasında yer aldığını ilettik."
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.