Haberler

Solar Park, Eski Viyadükleri Eko-Eğitim Merkezlerine Döndürüyor

Tarih: 13 Ocak 2011 Kaynak: Inhabitat Yazan: Daniel Flahiff Çeviren: Dilek Öztürk


Kolombiyalı ofis Jaramillo-Azuero Architects (J-A) bir seri eski İtalyan viyadüğünü, sürdürülebilir enerji, eğitim ve araştırma merkezlerinden oluşan bir ağ içinde dönüştürmek için bir plan önerdi.


Jaramillo-Azuero Architects'in önerdiği proje

Bu akıllı tasarım, "Solar Parc South" Uluslar arası Yarışması için hazırlandı. Bunun yerine viyadükleri yıkmak için 40 milyon Euro da harcanabilirdi. Ofisin yapmış olduğu teklif, dalga gücüyle çalışan bir tren yolu, sürdürülebilir enerji araştırma tesisleri olarak da kamusal parkları içeriyor. Bu önerinin en önemli noktası da, Dünya'daki en sürdürülebilir enerji formunu eğitim olarak görmesi.





İtalya'nın Sicilya kıyısındaki karayolunun bir kısmı, on yılı aşkındır faaliyetinin sona ermesi için bekliyor. 60 ve 70'lerin etkileyici viyadüklerinden birkaçı, yine bu otoban üzerinde konuşlanıyor. Bu viyadükler nefes kesici bir manzara sunuyor. Sicilya ve Bagnara'daki yerel yönetimler, yakında hizmet dışı olacak karayollarının bu belirli bölümlerini yeniden kullanmak üzere somut fikirleri ve devrimci önerileri teşvik edecek bir yarışma başlattı: "Solar Parc South" Yarışması.



Yarışmanın amacı aslında çok açıktı. Viyadüğün kullanılmayan kısımları için, "eskiyi yeniden kullanma" odaklı yaratıcı bir tasarım yapmak. Orijinal olmak, sürdürülebilirlik ve çevre koşullarıyla uyumlu olmak. Yarışmaya pek çok iyi ve hatta bazen de hayalci başvurular geldi fakat J-A ekibini diğerlerinden ayıran, eğitimin, enerjinin sürdürülebilir bir formu olabileceği gibi basit bir fikirdi.

J-A'ya göre "Bilinen tüm yenilenebilir enerji kaynaklarını en verimli ve çevreye hiç zararı olmadan kullanma yöntemleri içinde en etkilisi 'eğitim'. Bu enerji tipi, insandan insana yayılan ve sosyal, çevresel ve ekonomik gelişmelerle sonuçlanan tükenmez bir kaynak."

Ütopya mı? Tabii ki ama bu çok cesur bir açıklama. Eğitimin, değişim enerjisi olduğu söylenirken, bir yandan da eğitimin "sıfır çevresel zarar" ürettiğinden bahsedilmiyor. Sayısız "eğitimli" karar, çevremizde yıkıcı etkiler bıraktı. Ya eğitim, enerji gibi sonsuz, yıkılmaz, ölçülebilir bir birim olsaydı? Eğitimi objektif bir şekilde ölçüp stoklayabilseydik... Bir Manhattan projesi, bir bomba ya da silahlanma eğitimlerimiz mi olurdu, yoksa, onu korumaya devam edip, tüm insanlığın yararına eşit olarak dağıtmanın yollarını mı arardık?

 

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.