Haberler

Otogar-Başakşehir Metrosu bu yıl hizmete giriyor

Tarih: 21 Ocak 2011 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköyü Metrosu'nda inceleme gezisi yapan Başkan Topbaş, hattın bu yıl içinde açılacağını söyledi. İlerde Bakırköy ve Kayabaşı'na kadar uzatılacak metroyla Yenikapı'ya 42, Üsküdar'a 55, Kadıköy'e 59 dakikada gidilebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapımı büyük ölçüde tamamlanan Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköyü Metrosu'nda basın mensuplarıyla birlikte inceleme gezisi yaptı. Gezide Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İkitelli Sanayici ve İşadamları Derneği (İKTİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Maciter, İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ve İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı da yer aldı.

Yenikapı 42 Üsküdar 55 dakika...
İkitelli Sanayi Sitesi'nden Başakşehir'e kadar metro treninin kullanan Başkan Kadir Topbaş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada 2005 yılı sonunda başlayan metro hattı inşaatında son aşamaya gelindiğini ve bazı istasyon inşaatlarının tamamlanmasının ardından metro hattının bu yıl içinde hizmete açılacağını müjdeledi.

Otogar'da havalimanı metrosuyla entegre olan hattın bir ucunun Kayabaşı'na, diğer ucunun Bakırköy İDO İskelesi'ne kadar uzatılacağını vurgulayan Başkan Topbaş, "Başakşehir'den 42 dakikada Yenikapı'ya gidilebilecek. Marmaray tamamlandığında ise 55 dakikada Üsküdar'a, 59 dakikada Kadıköy'e, 89 dakikada Kartal'a ulaşabileceğiz. Bugün burada bir tarihe tanıklık ediyoruz. Gelecekte bu metroyu kullanan insanlar bizden ve bugünlerden bahsedecekler. Hemen karşımızdaki yürüyen merdivenlerden hızla inerek işine, okuluna yetişmeye çalışan İstanbulluları görür gibiyim" dedi.

Metroda gece sanayi ürünleri taşınacak
21.7 kilometre uzunluğundaki hattın 1 milyar 350 milyon dolara mal olduğunu, 122 milyon dolarlık vagonlarla birlikte toplam maliyetin 1 milyar 472 milyon doları bulduğunu ifade eden Kadir Topbaş, "Zaman günümüzde en kıymetli değer. Artık Başakşehir ve Olimpiyatköyü'ne rahatlıkla ulaşılabilecek ve 37 bin işyerinin bulunduğu İkitelli Sanayi Bölgesi'ndeki sanayicilerin yüzü gülecek. Çünkü Marmaray devreye girdiğinde gece saatlerinde yük vagonlarını devreye sokacağız. Sanayi ürünleri İkitelli'den Anadolu ve Avrupa yakasındaki değişik noktalara kadar hızlı bir şekilde taşınabilecek. Bunların hepsinin hesaplarını yaptık" diye konuştu.

Vagonlara mikrop tutmayan koltuklar...
Hatta toplam 52 kilometrelik ray döşemesinin tamamlandığını, 16 istasyondan 8'inin bittiğini ve 6 istasyonda da inşaat çalışmalarının hızla sürdüğünü anlatan Topbaş, "Bağcılar İstasyonu'ndaki istimlak sorununu aşıyoruz. Orada metro istasyonuyla birilikte çok ciddi bir meydan da ortaya çıkacak. İstasyonu, içersindeki ticari alanların çokluğu nedeniyle yap-işlet şeklinde de yaptırabiliriz" şeklinde konuştu.

Hatta alınan metro vagonlarının da son derece modern ve teknolojik oluduğunun altını çizen Topbaş, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı vagonlar çok kaliteli ve konforlu. Güvenliğin de en üst düzeyde tutulduğu yeni vagonlarımızda koltukların döşemeleri de mikrop tutmayacak bir kumaştan üretildi. Dolayısıyla gayet hijyenik yolculuklar yapılacak" şeklinde konuştu.

Sırada Üsküdar Bakırköy ve Beşiktaş metroları var
İstanbul'da bugüne kadar bütçenin yüzde 60'ın ulaşıma ayırarak ve 16.5 milyon TL harcayarak çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, sırada ihalesi yapılan Üsküdar-Ümraniye-Tepeüstü Metro Hattı ile Bağcılar-Bakırköy İDO İskelesi Metro Hattı'nın ve Beşiktaş-Çağlayan-Alibeyköy-Tekstilkent-Mahmutbey Metrosu'nun olduğunu açıkladı.

Bakırköy İDO İskelesi'ne uzanan hatla Başakşehir ve Olimpiyatköyü'nden Kabataş ve Beşiktaş'a ulaşımın çok rahat hale geleceğini dile getiren Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugüne kadar 5.5 milyar dolarlık metro yatırımı yaptık. 48.5 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor. Benden önce yılda 2 kilometre olan metro yapım ortalamasını 16 kilometreye çıkardık. Üsküdar-Ümraniye-Tepeüstü Metro Hattı'nın ihalesini yaptık ve bu yıl inşaatına başlayacağız. Beşiktaş-Çağlayan-Alibeyköy-Tekstilkent-Mahmutbey Metrosu'nun çalışmaları da sürüyor. İstanbul'da nihai hedef olarak 635 kilometre metro yaparak şehri demir ağlarla örmeyi amaçlıyoruz. Metronun kilometresinin 65 milyon dolara mal olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Marmaray'ın da devreye girmesiyle bütün bu metro hatları birbiriyle entegre hale gelecek ve İstanbulluların ulaşım sorunu kalmayacak. İstanbul'u vücuttaki dolayım sistemi gibi işliyoruz. İstanbullular hangi saatte nerede olmak istediğini planlayabilecek. Sarıyer'den Beykoz'a, Silivri'den Sultanbeyli'ne kadar hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşım ağı oluşturacağız."

Sanayicilerden Başkan Topbaş'a metro teşekkürü
İkitelli Sanayici ve İşadamları Derneği (İKTİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Maciter de yaptığı teşekkür konuşmasında dünyanın ilk 5 sanayi bölgesinden biri olan İkitelli'ye metro getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Sayın Başkanımız Kadir Topbaş'a 300 bin kişinin istihdam edildiği bölgemize metro getirmesinden dolayı çok teşekkür ediyoruz ve kendisini tebrik ediyoruz" dedi.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise, Başakşehir'in metro sayesinde her yere çok yakın hale geleceğini belirterek, "Gelecekte insanlar herhalde ulaşımı en rahat yer diye burada oturmayı tercih edecekler. Başkan Topbaş ve ekibine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Metronun inşaat işini üstlenen İETT'nin Genel Müdürü Hayri Baraçlı da kurum olarak İstanbul'a böyle bir metroyu kazandırmaktan gurur duyduklarını söyledi. Baraçlı, "Sayın Başkanım, İETT sizin belirlediğiniz vizyon doğrultusunda İstanbul'a hizmet etmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.