Haberler

Betonart'ın Kış Sayısında "Yıkılıp Yeniden Yapılan" İSTANBUL Var

Tarih: 28 Ocak 2011
Betonart'ın yeni çıkan Kış sayısı yıkılarak yeniden yapılagelen, son yüzyılda radikal olarak değişen İstanbul'un kentsel makro-formuna odaklanıyor. Dosya editörlüğünü İpek Yada Akıpnar'ın üstlendiği "İstanbul ‘Yıkarak Yapmak' " temalı dosyada, yüzyıllık kentsel büyüme sürecindeki radikal dönüşümler, kritik bir rol oynayan "yıkmak ve yapmak" eylemlerini bir araya getirmesi açısından "imar operasyonları" üzerinden mercek altına alınıyor.

Yüzyılın eleştirel değerlendirilmesinde, 1900-1950 dönemini Cânâ Bilsel, 1950'leri Burak Boysan, 1980'leri Funda Uz Sönmez ve 2000'leri Özlem Ünsal tartışıyor. En son olarak, toplumsal uzlaşma sağlanmadan gerçekleştirilen bütüncül bir master plan yerine, "fragmana" odaklı, fragmanın sorunlarını kavrayarak içselleştirmiş ve buna göre çözüm üretmek tavrını ortaya koyan, bugüne ve geleceğe dair mimari yeni bir sözü ortaya koyabilmek adına da Faruk Göksu'nun manifestal önerisi yer alıyor.

Betonart'ın bu sayısında dosya temasına paralel ele alınan konulardan biri de, Aralık ayında sonlanan Hayal-et Yapılar" sergisi. PATTU ekibinin Turgut Saner danışmanlığında hazırladığı sergi ve yayın, İstanbul kent tarihi boyunca farklı nedenlerden dolayı yıkılmış ve kent belleğindeki önemli rollerini kaybetmek durumunda kalmış yapılara odaklanıyor ve bu yapıları "canlandırıp" günümüze taşıyarak koruma-kullanma ilişkisi üzerine eleştirel gözlemler yapıyor.

Betonart'ın bu sayısındaki projeler olan Nevzat Sayın imzalı Altunizade'deki ofis yapısı, Kolombiya'da bir çimento fabrikasının santral binası için MGP tarafından yapılan prefabrik kabuk tasarımı, Arjantin'de A4estudio'nun tasarladığı Sobrino Evi ve Yunanistan'da A31'in tasarladığı sanat atölyesi ile ise, betonun, gerek coğrafi gerek fonksiyonel çeşitlilikle kullanıldığı farklı örnekler sunuluyor. Derginin bu sayısında ayrıca Esra Şahin Burat, La Tourette Manastırı'nı merkeze alarak, betonun "doğasını" ve her yeni bağlam ve perspektifle değişen binbir yüzünü tartışıyor.

Dergide ayrıca, geçtiğimiz sonbaharda 12.si düzenlenen Venedik Mimarlık Bienali ve 2012'de ilkinin gerçekleştirilmesi planlanan İstanbul Tasarım Bienali'nin öncü etkinliklerinden Tasarım Sempozyumu üzerine kaleme alınan değerlendirme metinleri; günümüze söylemi ve işlevi de evrilerek gelen bienal etkinliklerinin etki alanlarını, yaklaşımlarını ve alternatif potansiyellerini gündeme getiriyor.


Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.