Haberler

Fakire, Peşinatsız Faizsiz 50 Bin Konut

Tarih: 8 Şubat 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Ömer Şahin, Arif Bayraktar


Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin her bölgesinde yoksul vatandaşların oturacağı 50 bin konut yapılacağını açıkladı. Konutlar, ihtiyaç sahiplerine peşinatsız ve faizsiz olarak aylık sadece 100 TL taksitle verilecek. Ödeme gücü olmayan vatandaşlardan ise iş bulana kadar bu miktar da alınmayacak. Projenin 5 yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için hükümet, Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesini başlatıyor. Türkiye'nin her bölgesinde yoksulların oturacağı tek veya iki odalı konutlar yapılacak. TOKİ ile protokolün imzalandığını belirten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, projenin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre konutlar ihtiyaç sahiplerine peşinatsız, faizsiz ve aylık 100 TL taksitle satılacak. Ödeme gücü olmayan vatandaşlardan ise iş buluncaya kadar 100 liralık aylık taksitler de alınmayacak.

Amerika'da resmî temaslarda bulunan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, sosyal devlet olmanın gereği olarak her zaman fakirin, fukaranın yanında olacaklarını söyledi. Yazıcı, "Amerika'ya gelmeden önce protokolü imzaladık. TOKİ'nin ürettiği 2-3 odalı 12 bin konut vardı. Şimdi bunun sayısını 50 bine çıkarıyoruz." dedi. Bakan Yazıcı, tahminî olarak 5 yıl içerisinde bitirilmesi beklenen konutların ortalama 2 milyar liraya mal olacağını kaydetti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, sosyal yardımları tek çatı altında toplayacaklarını da söyledi. Bakan Yazıcı'nın açıklamasına göre vatandaşlara yapılan yardımların hepsinin ismi 'asgari geçim yardımı' olacak. Halk arasında Fak-Fuk-Fon olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da bütün yardımları koordine eden "Sosyal Yardım ve Hizmet Başkanlığı" olarak yeniden yapılandırılacak. Yeşil kart, 65 yaş aylığı gibi bütün ayni ve nakdi yardımlar bu kurumun bünyesinde olacak. Yoksullara yapılan yardım yönteminde de değişikliğe gidiliyor. Yardımlar tek sefer yerine düzenli bir şekilde ödenecek. Bu arada Türkiye'nin yoksulluk haritası çıkarılırken, yoksullar arasında da sınıflandırma yapılacak. Devletin bütün birimleri bu yoksulluk veri tabanını kullanacak.

Türkiye'deki yoksulluk oranına da değinen Yazıcı, 7 milyarlık dünyada 1,5 milyar insanın günde 1 doların altında bir parayla geçimini sağladığını, Türkiye'de bu durumda olan tek bir kişi bile olmadığını söyledi. Yazıcı, Türkiye'de günlük 4 doların altında gelire sahip 370 bin kişi olduğunu, amaçlarının 2023 yılında bu sayıyı sıfırlamak olduğunu kaydetti. Devlet Bakanı Yazıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir süre önce açıkladığı yoksul vatandaşlara düzenli maaş projesini de değerlendirdi. "Var da biz mi vermedik?" diyen Yazıcı, Kılıçdaroğlu'nun 'yoksula maaş' vaadini şöyle değerlendirdi: "Bunun kaynağı nerede? Çıkınından mı verecek? Sayın Kılıçdaroğlu herhalde bir dönem eskaza iktidara gelirsek diye düşünüyor, ne var ne yok millete dağıtıp gidecek. Ama Türkiye'nin imkanları belli. Önce kendi belediyelerinde versinler de uygulamayı görelim."

12 Bin Konut Hazır

Yoksul vatandaşlar için TOKİ'nin ürettiği 2-3 odalı 12 bin konut bulunuyor. Bu rakam 50 bine çıkarılacak. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılacak bütün yardımları tek çatı altında toplayacaklarını açıkladı. Bunun için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (Fak-Fuk-Fon) yeniden yapılandırılacak.

500 Bin Konut Hedefine Yaklaşıldı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), son 8 yılda 475 konut inşası başlatırken, bunlardan 350 bin adedini maliklerine teslim etti. TOKİ'nin İstanbul Kayaşehir'deki 434 konutu çekilen kura ile sahiplerini buldu. Kura çekimine 1568 kişi katıldı. Çekilişi yapılan konutlar 13 adet 1+1, 125 adet 2+1, 236 adet 3+1 ve 60 adet 4+1 konut, 96, 108 ve 120 ay vadelerle satıldı. Konutların fiyatları genişlik ve vadesine göre 75 bin 944 lira ile 250 bin 929 lira arasında değişti. Çekiliş programında konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, toplam 60 bin konutun inşa edileceği Kayaşehir'de şu ana kadar 20 bin konuta ulaştıklarını, ilk konut teslimlerinin önümüzdeki aylarda başlayacağını söyledi. Bayraktar, "Bugün çekilişi yapılacak konutların teslim tarihi 2012 Nisan ayında olacak. Ama bu tarihi öne çekmeyi düşünüyoruz. Konutlar gelecek yıl ocak-şubat aylarında teslime hazır olacak." dedi.

Mortgage Kanunu olarak adlandırılan sistemin ülkemizde tam oturmadığını, ferdi krediyle işin yürüdüğünü anlatan Bayraktar, "Bu anlamda Amerika, İngiltere ve Japonya'nın konumuna geldiğimizde asgari geliri olan herkes konut alabilecek. Vadelerin 20 yıla kadar uzamasıyla herkes ev alabilir hale gelecek." dedi. İstanbul Kayaşehir'in, Türkiye'de bir etapta yapılan en büyük konut uygulaması ve iddialı bir şehir olduğunu söyleyen Bayraktar, eve ihtiyacı olan her aileyi ev sahibi yapmak istediklerini, Türkiye'nin çok yakın bir zamanda bu günlere kavuşacağına inandığını dile getirdi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İnder) araştırmasına göre 13 milyon nüfuslu İstanbul'da her 100 kişiden 42'si kirada oturuyor. Erdoğan Bayraktar da çekilişteki konuşmasında, belli bir süredir İstanbul'da oturan, ihtiyacı olan herkesi ev sahibi yapmak istediklerini söyledi. Türkiye genelinde 1.900'e yakın şantiyede inşaatlarının devam ettiğini belirten Bayraktar, "İstanbul'da 150 civarında şantiyemiz var. Başakşehir, Kayabaşı, Ispartakule, Halkalı ve Pendik'te konut üretim uygulamalarımız var. Kayaşehir, Türkiye'de tek etapta yapılan en büyük konut uygulaması ve burası iddialı bir şehirdir. İstanbul'da şu anda 4 ilçeden daha büyük konuma sahip. Tamamı yapıldığı takdirde 60 bine yakın konut yapılacak, 250 bine yakın nüfus gelecek. Kayaşehir, Türkiye'nin her bölgesinden insanların olacağı bir yer olacak. Yeşil alan, parklar, okullar bakımından son derece zengin bir kent parçası olacak. Ekolojik bir şehir olacak, güneş enerjisinden ve yağmur suyundan istifade edilecek." dedi.

Hükümetin programı doğrultusunda insanları ev sahibi yaptıklarını anlatan Bayraktar, "TOKİ olarak devletten atıl arazileri alarak, bunlardan elde ettiğimiz kaynaklarla alt gelir grubuna konut üretiyoruz." diye konuştu.

"İnşaattaki Balon 3 Yıl Sonra Patlar"
İstanbul Beylikdüzü'nde Şentürkler Holding ile birlikte Safir Residence'ı inşa eden Güven İnşaat'ın sahibi Mustafa Ordu, inşaat sektöründe bir balonun giderek şişmekte olduğunu, 3 yıl sonra bu balonun patlayacağını ileri sürdü. Türk inşaat sektöründe yanlış mevkilere gereğinden fazla konut ve AVM (alışveriş merkezi) yapıldığını belirten Ordu, bu yüzden 3 yıl sonra sektördeki kimi oyuncuların üzüleceğini söyledi. İnşaat balonunu su emen süngere benzeten Mustafa Ordu, 'bu süngerin 3 yıl sonra suyunu boşaltacağını' dile getirdi. 20 milyon dolar maliyetle inşa edilen Safir Residence'a pek de uzak olmayan ve 2006'da 80 milyon dolara mal edilen komşu bir AVM'nin boş hali Ordu'nun öngörüsünü doğruluyor. Balon endişesini sadece inşaatçılar oyuncuları taşımıyor. Türkiye'nin önde gelen turizmcilerinden Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, iki hafta önce "İnşaat sektöründe değilim ama hakikaten bu sektörde bir balon mu oluşuyor?" diye sormuştu. Aynı günlerde Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik de, Türkiye'deki konutların önemli bir bölümünün yatırım amaçlı alındığını ve içi boş olduğunu söylemiş, ancak tedbir alınması halinde 'balon olmayabileceğini' söylemiş ve eklemişti: "Çünkü Türkiye'deki konut fiyatları hâlâ Avrupa'dan çok daha ucuz."

Güven İnşaat'ın sahibi Mustafa Ordu'ya göre ise konut fiyatları Avrupa'dan ucuz değil, aksine Avrupa'daki benzerlerine göre çok pahalı. Yakın zamanda Avrupa'da şahitlik ettiği bir satışı örnek veren Ordu, "Şu an Almanya'da üç katlı tripleks daireler 150 bin Euro'dan satılıyor. Bu rakama Türkiye'de ev bile bulmanın imkanı yok. Böyle, benzer bir evin Türkiye'de fiyatı 700 bin lira civarında." dedi. Şu anda İstanbul Esenler'de 5 bin, Bağcılar'da 7 bin ve Beylikdüzü'nde 150 bin konutun inşa edildiğine dikkat çeken Ordu, "Sektörün önemli sorunlarından biri de yanlış mevkilerde oluşan yığılma. Beylikdüzü bölgesinde inanılmaz bir fiyat rekabeti yaşanıyor. Bu süreçte ayakta kalmayı başaranlar yoluna devam edecek. Şu an sünger su alıyor. 3-4 yıl sonra su boşalacak ve işi bilmeyenler bir bir dökülecek. Ve sektörde işi bilenler kalacak. Üzülen çok kişi olacak. Çok mağduriyetler yaşanacak." diye konuştu. Güven İnşaat olarak 2 projeye daha hazırlandıklarını açıklayan Ordu, ikisinin de İstanbul'da toplam 75 bin metrekarelik bir alanı kapladığını söyledi.

20 milyon dolar maliyetle inşa edilen Safir Residence'ta yüzde 50 özkaynakla çalışmayı planladıklarını, ama bu rakamı yüzde 75'e çıkardıklarını belirten Ordu, "Bu sebeple maliyetlerimizde epey düşüş yaşandı. Projenin yüzde 30'unu sattık." dedi.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.