Haberler

Kötü Bir Rüya: Kowloon Walled City

Tarih: 8 Şubat 2011 Kaynak: Wikipedia, Urbain, Trop Urbain Derleyen: Dilek Öztürk

Kowloon Walled City

Kentlilerin kitleler, yığınlar halinde yaşadığı, tek tip düzenin hüküm sürdüğü şehir ütopyalarına 18. ve 19. yüzyıldan aşinayız. Öngörülen bu alternatif yaşam biçimlerinin bir kısmı gerçekleşmiş durumda ama günümüzde hepsi boşaltılmış, yıkılmış, yerini başka bir fonksiyon almış ya da müze olarak kullanılıyor. Hong Kong'da bulunan ve 2. Dünya Savaşı sırasında hızla büyüyen ve nüfus alan Kowloon Walled City, taş duvarlarla kaplı bir yapının içinde yaşamlar sunuyordu. Şehri çevreleyen 4 büyük giriş kapısı, burayı sanki eski Roman kentlerindeki gibi "girilmez" ya da "çıkılmaz" bir özellik katıyordu. Kowloon Walled City, zamanla duvarlarnı kaybetti, yıkıldı ve bugün bir kent parkına dönüştürüldü.


Kowloon Walled City belgeseli

Kowloon Walled City, aslında yüksek yoğunluklu nüfusuyla, eski bir Çin askeri kalesiydi. Duvarla kaplı bu şehir, 1898'de yeni mahalleler Britanya'nın eline verilince, kuşatılmış bir bölge oldu. Kentin nüfusu, 2. Dünya Savaşı sırasında dramatik bir şekilde arttı. 1950 ve 1970 yılları arasında, Hong Kong'daki bu duvar şehir, "Triad" lar tarafından kontrol ediliyordu ve bölgede fuhuş, kumarhane işletmeciliği, uyuşturucu kullanımı had safhadaydı. 1987'de şehir artık 65.000 metrekarede 33.000 kişiyi barınıdırıyordu.


Şehrin giriş kapısı, 1898

1987 yılında Hong Kong Hükümeti kenti yıkmayla ilgili planlarını açıkladı. Uzun ve sancılı bir tahliye döneminden sonra, yıkım 1993 Mart'ında başladı ve 1994 Nisan'ında sona erdi. Bu duvarlarla kaplı ve suç barındıran kentin yerine 1995 yılında Kowloon Walled City Park açıldı. Park'ta eski şehirden kalıntılar da görmek mümkün.


Şehir yıkıldıktan sonra bir kent parkı olarak düzenlendi. Parkta hala şehirden kalıntılar bulunuyor.


Şehircilik ve Mimari


Walled City için yapılmış bir çizim. Yapı içindeki merdivenler, geçitler ve sıkışıklık gösteriliyor.

Walled City, Hong Kong'da Kowloon bölgesinde yer alıyor. Bir kaleden, kuşatılmış bir bölgeye dönüşmesine rağmen, kentte form açısından eskisine sadık kalındı. Orijinal kale, toplamda 65.000 metrekarelik (6,5 hektar) bir alanı kapsıyordu. 210 metreye 120 metre ..

1960'lı ve 70'li yıllarda inşaat faaliyetleri arttı ve kent neredeyse 10 katlı bir kompleks haline geldi. Taş duvarlarla kaplı kentte 4 adet giriş kapısı var. 4 metreye, 4,6 metre boyutlarındaki bu geniş kapılar oldukça kalındı.

Kent çok az gün ışığı alıyordu ve direnajı da çok azdı. Geçitler genelde 1-2 metre genişliğindeydi. Bu duvar kente, ilginç olan bir başka şey de, neredeyse hiç yere basmadan, kenti kuzeyden güneye baştanbaşa dolaşabilmekti. Bunun sebebi ise, zekice kullanılmış bir merdiven ve geçit sisteminin olmasıydı.

Sosyal Yapı
Japonların çekilmesinden sonra, Çin Hükümeti, kentteki haklarını geri almak niyetinde olduğunu açıkladı. Göçmenler, Çin hükümetinin korumasını bir fırsat bilerek 1947'de şehre göçtüler. Çin ve İngiltere hükümetinden baskı görmeyen ve Hong Kong Polisi'nden de bir süre korunan halk için burası bir uyuşturucu ve suç cenneti oldu. 1950 başlarında, kenti yöneten Triad grupları, burada genelevler ve kulamrhaneler açmaya başladı. Burası öyle bir suç mahaline dönmüştü ki, polis bile buraya sadece kitleler halinde girebiliyordu. 1973-74 yılları arasında kente gireny aklaşık 3500 adet polis, uyuşturucu suçundan 2,500 kişiyi tutukladı.


Şehrin köşelerinde pek çok lisanssız diş kliniği bulunuyordu

Kowloon Walled City, su ihtiyacını belediyeye ait 8 adet su kanalından sağlıyordu. Bu su kanalları tüm yapının ihtiyacını karşılıyordu. Sokakların bazıları florasan ışıkla aydınlanıyordu, bazılarına da gün ışığından çok az da olsa faydalanabiliyordu. Kentte özellikle çok sayıda lisanssız diş hekimi ve doktorların bulunduğu bilinen gerçekler arasında. Lisanssız doktorlar, burada izinsiz ve uygulanamayacak operasyonlar yapıyorlardı.


Kentin bir sokağının resmedilmiş hali, Jared Shear

Walled City, suç mahallesi olarak bilinse de, yaşayanlardan bazıları da suça bulaşmamış ve bir süre huzur içinde yaşamayı başarabilmiş insanlar. Kent içinde küçük iretim tesisleri, ticari faaliyetlerde bulunan dükkanlar bulunuyordu.

Birçok düşüncenin aksine duvar şehrin sakinlerinin çoğu diğer Hong Kong'lular gibiydi. Genelde yaşam, eğitim ve diğer sosyal konular için endişe içinde olan, çalışkan insanlardı. Bu konut biçimi ve yaşam şekli, aynı zamanda sosyal bir grup da oluşturmuştu. Bu yaşama mekanında hayatlarını sürdürebilmek ve sağlıklı olabilmek için insanlar birbirine yardım ederek, ortak işler yapmaya başlamışlardı. Kentin çatısı, öenmli toplanma ve sosyalleşme mekanlarıydı. Anne babalar çatıları dinlenmek için, çocuklar da oyun oynamak ya da ödevlerini yapmak için kullanıyorlardı. Hayatlarını diğer insanlar gibi yaşamaya çalışsalar da, bukent onlara aslında sağlıksız koşullar üretmeye devam ediyordu.

Kentin merkezi, kalbi olan Yamen, çok büyük bir sosyal merkezdi. Halk için toplanma, televizyon izleme, kaligrafi gibi çeşitli konularda ders alma mekanıydı.

Romanlarda ve Bilgisayar Oyunlarında Kowloon
Kowloon Walled City birçok filme, bilgisayar oyununa ve romama konu oldu, ilham verdi. Özellikle Street Fighter oyununda bir dövüş mekanı olarak geçiyor. " Batman Begins", "Baraka" gibi filmlerde de bu duvar kentten ilham alınmış, bazı sahneler şehir mekanında kurgulandı. Jackie Chan ve Jean-Claude Van Damme'ın bazı filmlerinde de yıkılmadan önce çekim mekanı olarak kullanıldı.

Kowloon Walled City'de yaşamış olan birkaç kişi, burada geçirdikleri zamanı ve deneyimleri kitaplaştırdılar. Jackie Pullinger 1989'da "Crack in The Wall" adıyla, kent içinde uyuşturucu bağımlılarını tedavi ettiğini anlattığı anılarını yazdı. Martin Booth ise, 2004'te ele aldığı otobiyografisinde, Walled City'de geçen çocukluğunu yazdı. Robert Ludlum'un The Bourne Supremacy isimki kitabı da, Walled City'yi romanın sahnelerinden biri olarak kullandı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.