Haberler

Dersimiz İstanbul Konu Taksim

Tarih: 11 Şubat 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Gülizar Baki


İstanbul'da 41 üniversite var. Bunların 11'inde İstanbul; sosyoloji, polimer kimya veya anatomi gibi ders olarak okutuluyor. Üniversite öğrencileri, İstanbul'u sınava çalışır gibi geziyor. Ferhat Kentel'le Beyoğlu sokaklarında Beyoğlu okumaları yapıyor, Beşir Ayvazoğ-lu'ndan İstanbul estetiğini öğreniyorlar.

Dersimiz İstanbul çocuklar!.. İsterseniz defter tutabilirsiniz. Bana sorarsanız anlatılanları aklınızda ve gönlünüzde tutmanız daha iyi. Dersimizin materyalleri İstanbul'u İstanbul yapan her şey; Süleymaniye, Ayasofya, Boğaziçi, Gaziosmanpaşa, Eminönü esnafı, Nişantaşı çiçekçisi, trafiği ve Karacaahmet sakinleri... Öğrenmek için yerinde görmek lazım. O sebeple derslerimiz çoğunlukla sokaklarda olacak. Size önerim, yanınıza spor ayakkabısı, fotoğraf makinesi ve bir şişe su almanız. Bir de İstanbul için dimağınızda yer açmanız. İstanbul'u, şehri ve kültürünü kitap gibi okuyan, yaşayan isimlerin kaleme aldığı bir kitabımız var. İskender Pala, Beşir Ayvazoğlu, İlber Ortaylı, Murat Belge, Artun Ünsal, Sinan Genim, Hikmet Barutçugil, Korkut Tuna ve Ahmet Emre Bilgili'nin yazdıklarını okuyacağız. Sadece okumayacak, şehri onlarla birlikte gezeceğiz. Arkadaşlar sessiz olabilir miyiz lütfen? Hüseyin, esprini bize de söyle de hepimiz gülelim. "Hocam, İstanbul'un yedi tepesini saymaya çalışıyoruz da!" Güzel... İşte ilk dersimiz bu; "İstanbul'un yedi tepesini bilen var mı?"

Gençler Şehir Okur-Yazarı Oluyor
İstanbul'da doğmuş büyümüş veya İstanbul'un altını üstüne getirmiş çoğu insan bile bilmez bunu. Tahmin etmeye çalışanlar da eline yüzüne bulaştırır; "Çamlıca Tepesi, Yuşa Tepesi...." Ama bu yıl üniversiteyi İstanbul'da okumaya başlayan öğrenciler biliyor. Sadece İstanbul'un yedi tepesini değil, yedi ceddini biliyorlar. Şehir Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler birinci sınıf öğrencisi olan Hüseyin Tarık Aydın, "dersler bize İstanbul'un gerçekte ne olduğunu fark ettirdi." diyor.

İstanbul Dersleri, İstanbul İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin üç yıl önce başlattığı bir proje. Projenin ilk ayağı kaynak kitap hazırlamak olmuş. "Şehir ve Kültür İstanbul" kitabının editörlüğünü yapan Bilgili, İstanbul'un kültürünü, tarihini ve mimarisini anlatacak nitelikte kapsayıcı bir kaynak hazırlamak amacıyla yukarıda isimlerini zikrettiğimiz hocalarla bağlantıya geçmiş. Her konuda o konunun uzmanından yazılar alınmış. Daha sonra, İstanbul'daki üniversitelerle görüşmüş. Rektörler projeyi heyecanla karşılamış. Bilgili, İstanbul Üniversitesi, Şehir Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere 11 üniversitede geçtiğimiz dönem İstanbul dersi verildiğini söylüyor.

İstanbul dersleri, seçmeli oluyor. Sadece Şehir Üniversitesi'nde zorunlu. Yani buraya kayıt yaptıran herkes İstanbul dersini geçmeden mezun olamıyor. Şehir Üniversitesi'nde dersin adı 'Dersim İstanbul'. Tek bir hocası yok. Koordinasyonunu Yunus Uğur yapıyor. Uğur, 'Dersim İstanbul'un öğrencilere 'şehir okur-yazarlığı' kazandırdığını söylüyor. Uğur, bu dersi alanların farklı şehirlere gittiğinde de rehber olmadan şehri okumayı düşünüyor. Öğrenciler şehir okur-yazarlığını Sadrettin Ökten, Beşir Ayvazoğlu, Haluk Dursun, Ferhat Kentel gibi İstanbul'a hakim hocalardan öğreniyor.

İstanbul Üniversitesi'nde bütün bölümlerde ve fakültelerde İstanbul şehir ve kültür dersi seçmeli. Tıp fakültesinde de, Edebiyat veya Mimarlık fakültelerinde de bu dersi alabiliyor öğrenciler. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, bu şehrin adıyla anılan bir üniversite olarak böyle bir dersin müfredatlarında yer alması gerektiğini söylüyor.



İstanbul'un Sınavı Nasıl Olur?

"Dersim İstanbul"un koordinatör hocası Yunus Uğur, "Derse devam etmek geçmek için önemli bir kıstas. Bir de gezilerle ilgili değerlendirme yazıları hazırlıyor öğrenciler. Birinci dönem şehri ve kültürünü tanıyan öğrenciler, ikinci dönem Dersim İstanbul'da şehir sorumluluk projesi hazırlayacak. Tanıdıkları şehre karşı duyarlılıklarını geliştirecekler." diyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.