Haberler

Üçüncü köprü için bu ay ihaleye çıkılacak

Tarih: 11 Şubat 2011 Kaynak: Milliyet
Ulaştırma Bakanlığının İstanbul Boğazına üçüncü köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için YPK onayı alındı.Köprüde demiryolu bulunması ve projenin yapım ve işletiminde Karayolları Genel Müdürlüğünün hisse sahibi olmasına yönelik çalışmaların kesinlik kazanmasıyla bu ay ihale ilanına çıkılması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, YPK, 414 kilometre uzunluğunda olan ve Garipçe-Poyrazköy güzergahında yer alacak proje için YİD modeliyle ihaleye çıkılması için gereken onayı verdi.

Proje kapsamında İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprüde demiryolunun da bulunmasını planlayan ve bu konuda fizibilite çalışmaları yapan Ulaştırma Bakanlığı, öte yandan projenin yapım ve işletiminde Karayolları Genel Müdürlüğünün de hisse sahibi olmasına yönelik bir çalışma yürütüyor.

YİD MEVZUATINDA "ÖNEMLİ" DEĞİŞİKLİK
Bir çok kurumun başvurduğu YİD ihaleleriyle önemli başarılara imza atan Ulaştırma Bakanlığının, projelerin YPK onayından geçiş sürecinde önemli zaman kayıpları yaşaması YİD mevzuatında değişiklik yapılmasına neden oldu.

İstanbul Boğazı'nın altından sadece lastik tekerlekli araçların geçeceği "Tüp Tünel Projesi" ihalesinin 30 aydır sonuçlandırılamamış olması, diğer önemli projelerin gerçekleştirilmesinde de gecikme yaşanacağı öngörüsü yetkilileri harekete geçirdi.

Buna göre, TBMM'de görüşülmekte olan Torba Yasa'ya eklenen ve kabul edilen bir maddeyle YİD ihalelerinde sözleşmelerin YPK onayına sunulması ortadan kaldırıldı.

YİD mevzuatında projelerin ikinci kez YPK onayına sunulmasının önüne geçen madde, yapılan yatırımlarda görevli şirketçe üretilen mal ve hizmetler için idare tarafından talep garantisi verilebilmesine de imkan sağladı.

Torba Yasanın yürürlüğe girmesiyle Ulaştırma Bakanlığı, YPK'dan ilk onayı alınan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesinde sözleşmesini YPK'ya göndermeyecek. Bakanlık projenin sözleşmesini kendisi onaylayarak bu konuda önemli bir ilke imza atmış olacak.

HİSSE KONUSUNDAKİ "ÇEKİNCELER"
Bu arada Ulaştırma Bakanlığı, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesini kazanacak girişime, Karayolları Genel Müdürlüğünün de yüzde 10 ortak olması fikri üzerinde çalışıyor. Buna göre, projenin yapım ve işletmesinde Karayolları Genel Müdürlüğünün en az yüzde 10 hisseyle temsil edilmesi düşünülüyor.

Ancak yetkililer, yaklaşık 6.5 milyar dolarlık projede, bu miktarda hisse için gereken kaynağa nasıl ulaşılacağı konusunda çözüme ulaşılamadığını dile getiriyor.

Öte yandan kısa süre önce yapılan yasal değişiklikle, yüzde 1 oranında bile olsa kamu kuruluşlarının ortak olduğu şirketlerin Sayıştay denetimine tabi tutulmasının, ihaleye katılacak şirketlerin "çekince" koymalarına neden olacağı düşünülüyor.

Yetkililer, Karayolları Genel Müdürlüğünün hisse sahibi olması halinde projede "borca da ortak olacağının" gözönüne alınması gerektiği uyarısında bulunuyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.