Haberler

TOKİ kabına sığmıyor

Tarih: 23 Şubat 2011 Kaynak: Yeni Şafak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, artık kentsel dönüşümlere girdiklerini belirterek, 'Türkiye'de nerede kaçak yapı varsa, nerede depreme dayanıksız yapı varsa bunları dönüştürmek için büyük bir gayret içine girdik' dedi. Bayraktar, Türkiye'nin ucuz konuta ihtiyacı olduğunu, böylece kiraların düştüğünü, fakir, fukaranın konut alabilme umudunun doğduğunu, insanların gecekonduya yönelme imajının kırıldığını, işsizliğin azalmasına da katkı sağlandığını bildirdi.

Kayıtdışı ekonominin azalmasına da katkı sağladıklarına da değinen Bayraktar, şöyle devam etti: 'TOKİ olarak gayretli bir ekip kurduk. Bugün '500 bin konut' demek, bir Bursa, 3 Eskişehir yapar. Bu Türkiye'nin ihtiyacıydı. Fiyatları dengeye getirmek, fakir, fukara vatandaşın konut sahibi olabilmesine katkı vermektir ana amacımız.'

2023 YILINA 1 MİLYON KONUT

Bayraktar, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 yılında en az 1 milyon konut bitirmeyi hedeflediklerine de değinerek, 'Bu, alt gelir grubu ve yoksul kesime yönelik konut üretimi ile kentsel dönüşüm olarak gerçekleşecek. 2023 yılında kentlerimizi güzelleştireceğiz' dedi.

2B yasası seçim sonrasına kaldı

Büyük bir kesimin merakla beklediği 2-B arazilerinin satışını düzenleyen yasa seçim sonrasına kaldı. Hükümet, 2011 genel seçimlerinden önce Meclis'ten geçirmeyi planladığı "2-B" orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını düzenleyen yasayı bir süre rafa kaldırma kararı aldı. Edinilen bilgilere göre 2-B orman arazilerinin satışının bazı bölgelerde sıkıntıya yol açtığı özellikle bürokratların "Rayiç bedel mi, yoksa emlak vergisi mi?" şeklinde yapılması konusunda bir anlaşmazlık yaşadığı öğrenildi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yürüttüğü çalışmanın önceki gün Başbakan Erdoğan'a sunulduğu, Erdoğan'ın da "Acelesi yok, seçim sonrasına kalsın" şeklinde talimat verdiği belirtildi. Arazilerin satışı ile ilgili fiyatlandırma kriterlerinde bir anlaşmaya varılamadı.

Sınıfı geçen müteahhitler arttı

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), iş yaptığı firmalar arasında, 'çok iyiler' listesine alınan firmaların sayısı üçe katlandı. TOKİ'nin yenilediği yükleniciler listesinde, 'çok iyiler' bölümünde yer alan firma sayısı, önceki listeye göre yüzde 187 artarak, 31'den 89'a çıktı. Toplam 44 firma, 'kara liste'de yer aldı. İdare, iş yaptığı müteahhitlere ilişkin değerlendirme listesini yeniledi. Listede, 45'i TOKİ'nin şirketi olan Emlak Konut GYO'dan iş alan olmak üzere toplam 817 firma veya firma ortaklığı bulunuyor.

Milyon dolar gerektirmeyen ada evleri

Ülkemizde özellikle büyük şehirlerdeki işlek yerlerde emlak fiyatları dudak uçuklatırken, dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan emlak krizi, birbirinden güzel tropik ada evlerini bu konutlardan daha ucuza alma fırsatını sunuyor. ABD başta olmak üzere aşırı soğuk geçen kış mevsimi, birçok insana deniz kenarında kumların üzerine uzamış biçimde güneş banyosu yapmanın hayalini kurduruyor. Havai ve Kanarya Adaları'nı da derinden etkileyen emlak krizi ve düşen fiyatlar, cebinde milyonları olmayanlara da bu fırsatı yakalama şansı yaratıyor. Fiyatları 275 bin ile 800 bin dolar arasında değişen deniz kıyısındaki bu evler, birçok insan için adeta kafa dinleyecek ikinci cennet görünümünde.

160 konut için 10 bin başvuru

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Bingöl'de yaptırılan 160 konut için 10 bin kişi başvurdu. Başvuruların alındığı Hükümet Konağı önünde uzun kuyruklar oluştu. TOKİ'nin Bingöl merkezinde alt gelir grubuna yönelik yapımı devam eden 160 konutu için şu ana kadar 10 bin kişinin müracaat ettiği öğrenildi. Konutlar, kura çekiminden sonra hak sahibi olan vatandaşlara 4 bin lira peşinat ve 180 ay vade ile ayda 254 bin lira ödeme koşulu ile satılacak.

Takip
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.