Haberler

Yeni bir Bursa yaptık yoksula çatı kurduk

Tarih: 7 Mart 2011 Kaynak: Yeni Şafak
"TOKİ'nin desteğiyle 100 bin nüfuslu 20 şehir yani bir Bursa inşa ettik" şeklinde konuşan Başbakan Erdoğan,"İstanbul'u değiştirmemiz şart. Yoksulun başını sokacağı konutlar için de projelerimiz devam ediyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her çocuğun, her insanın, insanca yaşam şartlarına, insanca yaşayabileceği konutlara, sokaklara, mahallelere sahip olmasını bir insan hakkı olarak gördüklerini belirterek, 'Bunu yerine getirmenin, bu hakkı sağlamanın mücadelesini veriyoruz' dedi.

İNŞAATTA REKOR BÜYÜME

Erdoğan, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen 2011 Konut Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün, son 8 yılda Türkiye'nin rekor seviyelerde büyüme kaydetmesine çok büyük katkılar sağladığına dikkati çekti. Erdoğan, 2002 yılında 36 milyon metrekare için inşaat ruhsatı verilirken, 2009 yılında bu rakamın yaklaşık 3 kat artışla 103 milyon metrekareye çıktığını, 2010 yılında bundan da yüksek bir rakamın beklendiğini kaydetti.

HEDEFE ADIM ADIM

Erdoğan, Brezilya'da 'favela', Latin Amerika'da 'barrio' ya da Türkiye'de 'gecekondu'nun, bir süreç değil sonuç olduğunu vurgulayarak, çarpık kentleşme, terör, yoksulluk ve bunların doğurduğu göçün, dünyanın birçok ülkesinde alt yapının olmadığı, insanca yaşam şartlarının asgarisinin dahi bulunmadığı bu sonuçları yarattığını anlattı. Siyasi popülizmin de bu sonuca hoşgörüyle baktığını, başta İstanbul olmak üzere tarihi kentlerin çevrelerinde yığınla insanın yaşadığı varoşların oluştuğunu hatırlatan Erdoğan, 'Türkiye'de hamdolsun biz bu süreci neredeyse yüzde 100 oranında durdurduk diyebiliriz. Fakat hedefimizi gerçekleştiremedik. Zira İstanbul şu yaşadığımız İstanbul olmamalı. İstanbul'u değiştirmemiz şart. Daha çok almamız gereken mesafe var" dedi

HAYALLERE ULAŞMAK İÇİN

KİPTAŞ ile Başakkent, Hilalkent gibi semtlerin yanında yıllardır bitirilemeyen, insanların umudunu söndüren yarım kalmış projelere de el attıklarını, 4,5 yıl içinde, İstanbul'da KİPTAŞ eliyle 17 bin konut inşa ettiklerini kaydeden Erdoğan, 2002 yılı sonunda, Türkiye'nin idaresini emanet aldığında da İstanbul'daki tecrübelerini Türkiye geneline taşıdıklarını ifade etti.

100 BİN NÜFUSLU 20 ŞEHİR

Erdoğan '19 yılda 43 bin konut üretilirken, biz sadece 8 yılda 483 bin konut rakamına ulaştık. Belki 483 bin rakamı tam olarak zihinlerde somutlaşmayabilir. Bir başka ifadeyle, 100 bin nüfuslu 20 şehir ya da bir adet Bursa şehrini sıfırdan inşa ettik. 2008 sonunda, ABD'de tutsat krizi olarak ortaya çıkan küresel finans krizi tüm dünyayı etkisi altına alırken, TOKİ formülüyle atlattık" diye konuştu.

483 bin konutla hayale kavuştular

Başbakan Erdoğan, TOKİ'nin ürettiği ve şu an itibariyle 483 bine ulaşan konut sayısının yüzde 82'sinin, yani 399 bininin, kar amacı güdülmeyen sosyal konut niteliğinde olduğuna, buralarda faiz uygulamasının olmadığına dikkati çekerek, orta-alt gelir grubu ve yoksullara yönelik 324 bin konut ürettiklerini, gecekondu dönüşüm, afet konutu, Tarımköy kapsamında da 75 bin konut rakamına ulaştıklarını belirtti.Erdoğan, geriye kalan 84 bin konutun ise kaynak geliştirmek, yani sosyal konutların finansmanını sağlamak üzere üst ve orta gelir gruplarına hitap eder şekilde inşa ettiklerini ve etmeye devam ettiklerini anlattı.

İşsizliğin azalmasına katkı sağlar

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerini daha hızlı bir şekilde hayata geçirebilmek için ilave düzenlemelere ve koordinatör kurumun belirlenmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, 'İdari yargının kentsel dönüşümlere ilişkin kolaylaştırıcı rolü çok önemlidir. Kısaca bu iş bütüncül, kapsamlı bir devlet politikası haline gelmelidir' dedi. Bayraktar, kentsel dönüşümün sadece binaları yenilemek olmadığına, aynı zamanda sosyal dönüşümün de anahtarı olduğuna dikkati çekti. Bayraktar, kentsel dönüşümlerin çağdaş ve modern şehirler oluşturmanın ötesinde hayat standartlarını artırdığını dile getirerek, 'Kentsel dönüşüm yoksulluğu azaltır, sektöre hareket verir ve işsizliği de azaltır" yorumunda bulundu.

Takip
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.