Haberler

'Coğrafyada çığır açan kitap' 279 yıl sonra Türkçe'de!

Tarih: 10 Mart 2011 Kaynak: Haber Türk
Osmanlı bilgini Katip Çelebi'nin 'Cihannüma' adlı kitabı tanıtıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından basılan, Osmanlı bilgini Katip Çelebi'nin, ''coğrafyada çığır açan kitap'' olarak kabul edilen ''Cihannüma'' adlı eserinin tanıtımı ve kitabın içindeki 52 haritanın sunulduğu serginin açılışı, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaptığı konuşmada, dünyanın bugünkü teknolojik gelişmesine çok büyük katkı sağlayan bir eserin tanıtım toplantısında bulunmanın mutluluğunu yaşadığını, İslam dünyasındaki bilim adamlarının, ortaya koydukları eserlerle geleceğe ışık tuttuklarını söyledi.

Topbaş, 270 yıl sonra ''Cihannüma''yı, hem Türkçe hem de İngilizce'ye çevirerek, anlaşılır bir dille yeni nesillerle buluşturduklarını, kitabın öğrenci ve araştırmacılara önemli bir ışık tutacağını belirtti.

275 ESER BASILDI
Büyükşehir Belediyesinin kültürel alanda çok büyük yatırımlar yaptığını ifade eden Topbaş, ''Kültürel anlamda şu ana kadar 275 eser bastırdık. Özellikle kalıcı olmasını istediğimiz, hatta tozlu raflarda kaybolma durumunda olan eserleri basarak, güncelleştirerek raflarımıza yerleştiriyoruz. Bilim dünyasına verdiği hizmet yadsınamayacak kadar büyük olan, Katip Çelebi'nin 'Cihannüma' adlı eserini yeni nesillere armağan etmenin gururunu yaşıyoruz'' dedi.

Eserin yayın danışmanı, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da Katip Çelebi'nin, Osmanlı'nın ve İslam bilim ve düşüncesinin yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerden biri olduğunu belirterek, Katip Çelebi'nin 40 küsur yıllık ömründe 20 tane abide esere imza attığını, Arapça, Farsça ve Osmanlıca eserler, şiirler kaleme aldığını söyledi.

Katip Çelebi'nin devrinin kültürel hayatını, ekonomisini ve teknolojisini yakından takip ettiğini ve Osmanlı aydınlanmasının en önemli isimlerinden biri olduğunu anlatan Karlığa, şöyle konuştu:

''İslam dünyasının son 300 yılda yetiştirdiği en önemli düşünür olduğu gibi, 13. yüzyıldan itibaren duraklamaya başlayan İslam coğrafya biliminin de yeniden canlanmasını ve gelişmesini sağlamıştır. Ömrünün büyük bir bölümünü kitaplara adayan bu bilim insanı, sonunda Cihannüma'yı yazar, bütün dünyayı bize yeniden anlatmak ister. Cihannüma, dünyayı ve kainatı gösteren, cihana ayna tutan bir eserdir. Cihannüma, 1732'de ilk matbaanın kuruluşuyla beraber İbrahim Müteferrika tarafından bastırılmış ve yaklaşık 300 sene bir daha tekrarlanmamıştır.''

ÜÇ AYRI DİLDE BASILDI
Karlığa, 10 bilim adamının çalışmasıyla kitabın Türkçe'ye tercüme edildiğini belirterek, bir cihan kitabı olan ''Cihannüma''dan dünyanın da faydalanması için üç ayrı dilde insanlığın hizmetine sunulduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, ''Cihannüma''nın içindeki 52 haritanın yer aldığı serginin açılışı yapıldı.

Topbaş, Karlığa, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan tarafından kurdele kesilerek açılan sergi, Taksim su maksemindeki Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde 12 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.