Haberler

Nefesimiz kesiliyor!

Tarih: 10 Mart 2011
Ormanların tahrip edilmesinin çevre üzerindeki olumsuz etkileri tahmin edilenden daha büyük. Birleşmiş Milletler çevre uzmanlarına göre dünya iklimini felaketin eşiğine getirebilecek sera gazlarının yaklaşık beşte biri ormanların yok edilmesinden kaynaklanıyor. Sanayileşmiş ülkelerde, dokunulmadan kalmış ormanların sayısı yok denecek kadar az. Hemen hemen hepsi tarım arazisi yapılmak üzere ağaçların kesilmesiyle tahrip edildi ya da sanayileşmeye kurban gitti. Norveç Yağmur Ormanları Vakfı'ndan Lars Lövold, bunun iklim için de korkutucu sonuçlara neden olacağını söylüyor.

Lövold, "Bu ormanları gerçekten her zaman korumuş olan insanları ödüllendirecek mekanizmalar bulmamız gerekli. Bunun yerine sanayileşmiş ülkelerde daha ziyade ormanları tahrip edenlere ödün verme eğilimi var" diyor.

Müzakerelerin Seyri

Orman Kaybı ve Orman Azalmasının Yol Açtığı Salınımların Azaltılması'na ilişkin uluslararası müzakerelere, 2007 yılının aralık ayında Bali'deki iklim zirvesinde başlandı. Müzakerelerin temel fikri ise atmosfere en fazla sera gazı salan sanayileşmiş ülkelerin, kalkınmakta olan ülkelerdeki ormanların karbondioksitten arınılmasına sağladıkları katkı nedeniyle para ödemesini içeriyordu.

Ancak ormanların kime ait olduğu konusunun açıklığa kavuşturulamamış olması bir sorun. Bu kadar yüksek meblağlar söz konusu olunca, ormanlar ve kullanımı üzerinde hak iddia edenlerin sayısı da artıyor. Hükümetler, büyük arazi sahipleri ve firmalar, yerli halk grupları üzerinde haklarını kabul ettirmeye çalışıyor.

Orman Kaybı ve Orman Azalmasının Yol Açtığı Salınımların Azaltılması'na ilişkin uluslararası müzakereler, Cancun'daki son iklim zirvesinde bazı engellere takıldı. Bugüne kadar ne uluslararası iklim müzakerelerinde ne de BM anlaşmalarında, ormanların tanımı konusunda bir uzlaşı sağlandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.