Haberler

Tarihi Yarımada'ya "Yıldız" operasyonu

Tarih: 11 Mart 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Mesut Altun
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden uzman öğretim üyeleri bir merkez kurdu. YÖK'ün izniyle kurulan merkez sayesinde Tarihi Yarımada, üniversite hocalarının gözetiminde olacak.

Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultan Ahmet Camii gibi yüzlerce tarihi ve kültürel zenginliği bir arada barındıran Tarihi Yarımada'nın geleceği için Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Fatih Belediyesi işbirliği ile İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTYAM) kuruldu. Merkezin kurulmasına öncülük eden YTÜ Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ferah Akıncı, daha önce benzeri olmayan merkezin faaliyet alanlarını SABAH'a anlattı.

HEDEFTE ENSTİTÜ VAR
Doç. Dr. Akıncı, Tarihi Yarımada ile ilgili yapılan her türlü proje ve faaliyetin bu merkez sayesinde tek çatı altında toplanacağını belirtti. Akıncı, "Bölgede şimdiye kadar birçok çalışma ve proje yürütüldü. Ancak projelerin birbirinden kopuk olması bölge için önemli bir sorun yaratıyor. Geçen yıl Tarihi Yarımada, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nden çıkarılma tehlikesi bile yaşadı. Bu merkez, bölgedeki tarihsel dokunun en iyi şekilde korunması ve kültürel sürekliliğin sağlanmasına büyük katkı yapacak. Bölgenin mimarisinden endüstri tasarımına, trafik lambasından meydana konulan bir heykele kadar herşey bu merkezin gözetiminde şekillenecek" dedi. Merkezin ileride enstitüye dönüştürülmesini hedeflediklerini söyleyen Akıncı, "İlk olarak bir veri tabanı oluşturacağız. Ayrıca Mekansal Analiz ve İzleme Laboratuarı (GIS) kuracağız. Müze kurmak da önemli hedeflerimizden biri" dedi.


Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.