Haberler

Bakanlık 'İnönü' projesine karşı!

Tarih: 25 Mart 2011 Kaynak: NTVMSNBC
50 bin metrekarelik bir alanı kapsayan İnönü Stadı'nın yeni planında; kompleksin genişletilmesi, içine butik otel, otopark ve AVM yapılması var.

Kültür Bakanlığı'yla 3 No'lu Koruma Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş yönetimi arasında İnönü Stadyumu'nun genişletilmesiyle ilgili iki yıldır süren soğuk savaş, bakanlığın konuyu Anıtlar Yüksek Kurulu'na taşımasıyla iyice gün yüzüne çıktı. Şimdi gözler Anıtlar Yüksek Kurulu'nun eski stadın yıkılarak Beşiktaş Stadı Kompleksi'ni neredeyse iki katına çıkaracak plan değişikliğini onaylayıp onaylamayacağında...

Bakanlığın statla ilgili itirazı, stadın yıkılıp yeniden yapılmasına değil; kompleksin içerisinde 70 yataklı butik otel, alışveriş üniteleri, kafe, restoran, kapalı yüzme havuzu, sauna gibi yeni ünitelerin ilave edilmesine... Çünkü bakanlık bu ünitelerin sportif faaliyetten çok ticari olduğu kanaatinde ve SİT alanına yapılacak bu tür uygulamaların diğer yapılaşmaların önünü açacağı düşüncesinde.

Radikal gazetesinin haberine göre; BJK Stadı, şu anda 755 Ada, 1-2 parsellerinde yaklaşık 50 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Yeni plandaysa bu alana stadın hemen üstündeki, belediyeye ait 768 ada, 13 parsel ilave ediliyor. İşte otel, sauna, alışveriş üniteleri ve otopark da ilave edilecek bu alana yapılması planlanıyor.

OTOPARKA DA İTİRAZ
Bakanlık stadın zeminine yapılacak olan katlı otoparka da itiraz ediyor. Stadın kontur ve gabarisinin yani stadyumun dış hatlarının ve yüksekliğinin değişecek olması da bakanlık ile BJK yönetimini karşı getiren maddelerden biri. Çünkü stadın dış alanının genişlemesi ve yüksekliğinin artması başta Dolmabahçe Sarayı olmak üzere Saat Kulesi ve Bezm-i Âlem Valide Sultan Camii'nin siluetini bozacak.

SARAY DA TEHLİKEDE
Stadın genişlemesine sadece Kültür Bakanlığı değil; Dolmabahçe Sarayı'nın bağlı bulunduğu TBMM de karşı çıkıyor. TBMM'nin konuyla ilgili bakanlığa yolladığı yazıda şöyle deniyor:

"Stadyum için hazırlanan veya hazırlanacak projelerde stadyumun büyütülmesinin, taban kotunun düşürülmesinin veya yükseltilmesinin Dolmabahçe Sarayı'nın deniz tarafından görünüşünün olumsuz etkilenmesinden endişe duyulduğu, hazırlanan veya hazırlanacak projenin mevcut stadyumun altından ve yakınından geçen kanallara ait alt yapıyı bozup bozmayacağının irdelenmesi gerektiği, projelerle ilgili koruma bölge kurulu görüşmelerinde bu hususların dikkate alınması."

35 MİLYON EURO GELİR HEDEFİ
İnşaatına Mayıs 2011'de başlanması düşünülen stat 18 ayda tamamlanacak. Yap-işlet-devret modeli öngürülen stat, 120 milyon Euro'ya mal olacak. Kulüp, stattan yıllık 35 milyon Euro gelir hedefliyor.

Beşiktaş'ın bugünkü stat geliri 14 milyon Euro. Stadın kapasitesi yaklaşık yüzde 25 oranında arttırılacak. Şu an 30 bin 700 kişilik kapasite 42 bine çıkacak.

Ayrıca İnönü Stadı'nın etrafı camla kaplanacak. Stadın üstünde camdan bir kubbe yapılacak ve bu panelin iklim şartlarına göre açılıp kapanacak.

Şu anda 40 locanın bulunduğu stadın yeni halinde loca sayısı 120'ye çıkarılacak.

İNÖNÜ STADYUMU TESCİLLİ ESER
Beşiktaş İnönü Stadyumu, 78 pafta, 755 ada, 1 ve 2 parsellerde yer alıyor. Stadın, Meclis-i Mebusan Caddesi'ne bakan cephesi özgün mimari ve tarihi durumundan dolayı 2005'te Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiş. Aynı zamanda stadyumun bulunduğu bölge, anıtsal, tarihsel ve doğal değerlerin bir araya geldiği koruma alanı içinde.

TARTIŞMALI KURUL KARARI
Koruma Bölge Kurulu'nun 26/01/2010 tarihli ve 4139 sayılı kararıyla kabul edilen stadyumunun içinde bulunduğu 1/5.000 ölçekli Beşiktaş-Dolmabahçe-Ortaköy Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı notlarında; "Planda belirlenen Kentsel ve Bölgesel Spor Alanında (İnönü Stadyumu) korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı stat yapısının kontur ve gabarisi değiştirilmeksizin mevcut kullanımına devam edilebileceği gibi, sergi - konser salonu, açık ve kapalı sergileme birimleri, konferans salonu vb. gibi kültürel tesis alanı olarak da kullanılabilecektir" hususuna yer veriliyor.

İBB Meclisinin 15/10/2010 tarihli 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı plan notlarında ise "755 ada, 1-2 parsellerin bir kısmı, 768 ada, 13 parselin bir kısmıyla tescil dışı alan, açık ve kapalı spor tesisleri alanı, kültürel tesis alanı ve zeminaltı katlı otopark alanıdır. Spor faaliyetlerine yönelik konaklama tesisi, spor kulübüne hizmet edecek idari bürolar yer alabilir. Ayrıca, kafe, restoran, alışveriş üniteleri, cimnastik salonu, kapalı yüzme havuzu, sauna vs. yapılabilir" ifadesi yer alıyor.

Bu karar Kültür Bakanlığı'nın tepkisine yol açtı. Kararın düzeltilmesini isteyen Kültür Bakanlığı koruma kurulu üyeleri hakkında soruşturma başlattı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.