Haberler

ArkiPARC 2011'de İstanbul Finans Merkezi Masaya Yatırıldı

Tarih: 1 Nisan 2011 Yazan: Gökçe Aras

Fotoğraflar: Uğur Ceylan, Ilgaz Erel

Son yıllarda İstanbul Ataşehir bölgesindeki gelişmenin de en önemli parçası olan İstanbul Finans Merkezi konusu 31 Mart Perşembe günü ArkiPARC 2011'de yine tüm paydaşları bir araya getiren bir oturumla tartışıldı. ULI Türkiye'nin başkanı Haluk Sur moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda IMS İcra Kurulu Başkanı Serdar Güçar, İBB'den İstanbul Finans Merkezi Altyapı Komitesi koordinatör yardımcısı Timuçin Kurt ve bölge için proje geliştiren mimari ekiplerden birisi olan Tabanlıoğlu Mimarlık'ın yöneticilerinden Murat Tabanlıoğlu'ndan oluşan konuşmacılar proje sürecini dinleyicilerle paylaştılar.

İlk olarak sözü alan Haluk Sur dünya çapındaki teknolojik gelişmelerle yaşanan büyük dönüşümden bahsetti. Dünyanın ve İstanbul'un ekonomik gelişimi hakkında kısaca bilgiler veren Sur daha sonra sözü konuşmacılara bıraktı.

İBB'den İstanbul Finans Merkezi Altyapı Komitesi koordinatör yardımcısı Timuçin Kurt İstanbul'un Finans Merkezi olma yolunda Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) ana koordinatörlüğünde gerçekleştirdikleri çalışmanın detaylarını paylaştı. İstanbul'da başta Levent-Maslak Hattı olmak üzere Yenibosna, Topkapı, Ataşehir, Kartal ana hatlarını da içine çok merkezli bir yapılandırmaya gittiklerini belirten Kurt, yaptıkları tüm altyapı çalışmalarının detaylarını dinleyicilere görseller eşliğinde anlattı.

Ardından Haluk Sur, IMS danışmanlığında Tabalıoğlu Mimarlık, TAGO Mimarlık, DB Mimarlık, Kreatif Mimarlık ve Uras&Dilekçi Mimarlık tarafından geliştirilen master plan çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

IMS İcra Kurulu Başkanı Serdar Güçar ise Ataşehir için geliştirilen master plan çalışmalarında yurtdışından örnek aldıkları projelerden bahsettikten sonra çalışanlar ve günlük ziyaretçilerle yaklaşık 25.000 kişiyi barındıracak olan alan için hazırlanan projeden örnekler gösterdi.

Oturumda söz alan bir diğer konuşmacı ise projenin mimarlarından Murat Tabanlıoğlu oldu. Tabanlıoğlu Güçar'ın da üzerinde durduğu Londra'daki finans merkezlerinden birisi olan Canary Wharf örneğinden bahsederek sözlerine başladı. Ataşehir'deki binaların İstanbullu hatta dünyalı binalar olması gerektiğini vurgulayan Tabanlıoğlu, bu projede her bankanın kendi binasını kendisinin ele alacağını, hazırlanan projede tüm merkezin sürdürülebilirliğini, ulaşımını ve kamusal alanlarını ele aldıklarını söyledi. Tabanlıoğlu, bütün bu plan çalışmalarının yanı sıra bu bölgenin bir de ekonomik modeli olması gerektiğinin altını çizdi.

Haluk Sur'un alanın böylesi bütünsel bir yaklaşımla ele alınmasının öneminden bahsetmesinin ardından soru-cevap bölümüne geçildi. İlhami Akkum'un bölgede mono-ray olup olmayacağı sorusuna cevap veren Serdar Güçar böyle bir düşüncenin olduğunu söyledi. İMKB'den sözü alan bir yetkili İMKB olarak tamamen İstanbul'a taşınmayı düşünmediklerini sadece ikiz bir bina için (herhangi bir aksaklık da devreye girecek bir bina) Ataşehir'in olabilirliğini etüd etmeye başladıklarını söyledi. Soru-cevapların ardından Haluk Sur dinleyicilere ve konuşmacılara teşekkür ederek oturumu kapattı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.