Haberler

Arsa balonu patladı

Tarih: 5 Nisan 2011 Kaynak: Birgün
5 yılda arsa fiyatının 50 kat artış gösterdiği Diyarbakır'da araziye olan talep, yüksek fiyat artışının "spekülatif" olduğuna ilişkin açıklamaların ardından son bulurken, artışın süreceğini umarak yüksek fiyata arazi satın alanlar büyük zarar etti.

Yaklaşık bir ay önce Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'nun arazi fiyatlarındaki inanılması güç olan yükselişin "suni" olduğuna ilişkin açıklamalarından sonra araziye olan talep son buldu. Tapu Sicil Müdürlüğü'nde arazi satışı nedeniyle aylık 4 bin 500'e kadar yükselen işlem sayısı gelişmenin ardından son bir ayda 3 bine kadar düştü. Bu 3 bin işlemin tamamına yakının da konut ve iş yeri satışı olduğu belirtildi.

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, bazı arsa rantçılarının şebeke halinde hareket ederek, kentin birikimini çaldığını ifade ederek "Arazi satın alma işi bir ay öncesine kadar çığırından çıkmıştı. Memur, esnaf, işçi ve hatta ev kadınlarının birikimini zengin olma umuduyla arsaya yatırıyordu. Arazi rantçıları adeta saf vatandaşlara umut verip, elinden parasını çaldı, bu hırsızlıktır. Orta ve dar gelirli insanların birikimini çaldılar. Yüksek fiyatlarla alınan arsalar alanın elinde kaldı. Saadet zinciri kırıldı" dedi.

"Rantçılar Söylenti Yayıyor"
Son günlerde fiyatlarda yüzde 70-80 oranında iniş olmasına rağmen bu fiyata arazi alınmasını önermeyen Özkılıç, arsaya yatırı yapmak isteyen yurttaşlar için "Uzmanına ve ilgili kurum ve kuruluşlara danışmadan, onlardan bilgi almadan arazi satın almasınlar. Arazi rantçıları birkaç ay sonra fiyatların aynı seviyelere yükseleceğine ilişkin söylentiler yayarak, beklenti yaratmaya çalıştığı duyumunu alıyoruz. Vatandaşlarımız bu beklentilere kanmasın, dikkatli olsun" uyarısında bulundu.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ise arazi fiyatlarındaki dikkat çekici yükseliş ile ilgili haberler ve ardından bu fiyatların ‘spekülatif' olduğuna ilişkin açıklamalardan sonra araziye olan talebin bıçak gibi kesildiğini söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.