Haberler

Geleceğin gökdelenleri yarıştı

Tarih: 7 Nisan 2011 Kaynak: Sabah Emlak Yazan: Dilek Taş
Geleceğin gökdelen projeleri yarıştı, Amazonlar'ın ortasında hayali bir gökdelenden dikey çiftlik projesine kadar ilginç fikirler ortaya çıktı. Projeler arasında en mütevazı olanlar ise Paris'te Eyfel'e tepeden bakacak modern gökdelen ile Hamburg'a komşu üçüz gökdelen oldu.

ABD'li mimarlık yayını Evolo, geleceğin gökdelenleri arasında bir yarışma düzenledi. Tamamı taslak halinde olan projelerden finale kalanlar ise oldukça dikkat çekiciydi. Paris'te kaktüs şeklinde Eyfel'e komşu olan The Porifera Kulesi'nin yanı sra Brezilya'da Amazon ormanlarının ortasında hayali bir gökdelen ile nerede yapılacağına henüz karar verilmeyen ve taslak aşamasında olan dikey çiftlik bunlar arasında geldi. Projeler arasında en mütevazi olanları ise Paris'te Eyfel'e komşu yapılan gökdelen ile Hamburg'da yapılan üçüz gökdelen oluşturdu.

THE PORIFERA
Paris'in yeşil kaktüsü
Paris'te hayata geçirilmesi planlanan The Porifera Skyscraper şehrin en ilginç projelerinden biri olacak. Henüz tasarım aşamasında olan projenin Seine nehri kenarında hayata geçirilmesi planlanıyor. Tasarımını kaktüs temasından alan bu ilginç proje otel, konut ve ofis olmak üzere üş ayrı bölmeden oluşuyor. En uzun kuleyi konut bölümü oluştururken otel ikinci uzun kuleyi, ofis ise en küçük kulede konumlanıyor. Güneş, rüzgar ve kinetik enerjiden yararlanılan projede ana yaşam alanlarının yanı sıra gökyüzü bahçeleri ve yeşil evlere de yer veriliyor. Projedeki bahçelerde sebze ve meyve bile yetiştirilebiliyor.

PARİS
Parisliler Eyfel'i bu gökdelenden izleyecek

Modern bir gökdeleni tarihi ve romantik şehir olan Paris'e nasıl entregre edebiliriz diye düşünen mimarlar ortaya bu geleceğin gökdelenini çıkardı. Montparnasse Kulesi'nin renove edilmesinin ardından daha çok fabrikaların yer aldığı Haussmannian bölgesinde hayata geçirilecek. Geleneksel olarak yatay olarak büyüyen ve çok yüksek binaların yer almadığı şehrin mimari yapısını değiştirmek isteyen mimarlar Eyfel'e komşu dikey şehri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Modern Parislilerin artık dikey binalardan şehre bakacağını öngören mimarlar ortaya bu tasarım binayı çıkardı.

CIRCULAR SYMBIOSIS TOWER
'Ortak yaşam' kavramına farklı bir örnek

Evolo'nun seçtiği dikey binaların tamamı insanların kullanımına yönelik değil. 'Ortak yaşam' kavramına yeni bir bakış açısı getirmek isteyen mimarlar bu kez insanlarla hayvanların ortak yaşadığı bir alan tasarladılar. Circular Symbiosis Tower adını taşıyan proje önce dikey bir çiftlik olarak inşa edilse de daha sonar insanların yaşayabileceği alanlar da projenin içine eklenince ortaya daha ilginç bir proje çıktı. Hayvancılığın şehir hayatı için öneminin artmasıyla birlikte hayvanları da şehre "entegre" etmeye çalışan mimarlar spiral biçiminde hazırladıkları projede her hafta bir üst kata çıkacaklar. Tavuk gibi diğer hayvanlar ise inekler bir üst kata çıktıkça onların eski yerine gelecekler.

BREZİLYA
Amazonlar'ın ortasında bir gökdelen

Mimarlar şehrin en olmadık yerlerine yaptıkları gökdelenler kadar Brezilya'nın Coari şehrinde Amazon Ormanları'nın tam kalbinde yeşil bir gökdelen projesinin konseptini hazırladılar. Her ne kadar çevrecilerin tepkilerine neden olacağa benzese de Amazonlar'ın ortasında yapılacak bu proje mimarların "ideal sürdürülebilir yeşil gökdelen" kavramının bir ürünü olarak ortaya çıktı.

HAMBURG - HAFENCITY
Hamburg'a komşu üçüz gökdelen

Almanya'nın ikinci büyük şehri konumundaki Hamburg'u dünyaya pazarlamak için yapılan Hamburg Gökdeleni üç ayrı kulede ilginç bir mimariden oluşuyor. Konut için çok fazla talebin olduğu ancak merkezde arazi bulmakta güçlük yaşanan şehirde yeni yatırımlara yer açmak için HafenCity adı verilen Hamburg'a komşu merkezde hayata geçirilen bu proje ile ilk adım atılmış olacak. Karma kullanımlı yapılardan oluşacak proje şehre bağlanan iki büyük otoyolun ortasında, nehrin ise tam kenarında hayata geçirilecek. İçerisinde otel, ofis ve konutların yer alacağı projenin geometrisi ise otoyol kenarındaki projenin gürültüden etkilenmemesi için özel olarak düşünüldü.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.