Haberler

Güneş Çıksa da Serinlesek Biraz...

Tarih: 7 Nisan 2011 Kaynak: limitsizenerji.com Yazan: Can Soysal
Türkiye'nin birçok bölgesi güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça şanslı.

Özellikle nüfusun önemli bir kısmının ( 30 milyon civarı ) yasadığı en kalabalık 6 ilimizin (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana) ısıtma ve soğutmaya harcadığımız inanılmaz boyutlardaki enerjiyi düşündüğümüzde, bu enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, çevreyi kirletmeyecek bir alternatif olan güneş enerjisinden hemen hemen hiç faydalanmıyor olmamız trajikomik bir durum oluşturuyor.

Adana ve İzmir'de enerji çoğunlukla yaz aylarında soğutma amaçlı kullanılırken bunun dışındaki illerde hem kışın ısınma hem de yazın soğutma amacıyla yüksek miktarda enerji harcanmakta. Hem soğutmada kullanılan elektriği üretmek için hem de kışın ısınmak için yabancı ülkelerden milyarlarca dolar harcayarak doğal gaz satın alıyoruz.

Hâlbuki yılda 25 milyon turistin ülkemize gelmesine neden olan tepemizdeki güneşi kullanarak hem ısıtma hem de soğutma yapabilme imkânımız var. Yine trajikomik bir şekilde, güneş enerjisiyle hem ısınma hem soğutma yapılmasına olanak sağlayan teknolojik çözümlerin en başarılı örneklerinden biri merkezi Stockholm'de olan İsveçli bir firmadan gelmiş. Çözümün merkezinde de hepimizin aşina olduğu güneş enerjisiyle ısınan sıcak su bulunuyor.

ClimateWell şirketi satış müdürü sistemi, "Kısaca sıcak su kullanarak şarj ettiğimiz üniteyi soğuk su sağlamakta kullanıyoruz. Güneş enerjisini kimyasal bir şekilde, fazla kayıp olmadan depoluyoruz, böylece gece bile soğutma yapılabiliyor" diye anlatıyor.

ClimateWell şirketinin bu çözümü Dünya Ekonomik Forumu'nun teknoloji ödcülüde dahil olmak üzere bir çok ödüle layık görülmüş ve The Guardian,Wall Street Journal gibi gazetelerin en iyi temiz teknoloji şirketleri listelerinde yerini almış.

Türkiye özelinde hem yazlık evlerde hem de apartmanlarda kurulabilecek bu basit sistem çatıya kurulan güneş panellerinde ısınan suyun ClimateWell ünitesine gelerek burada soğuması ve bu soğuk suyun apartman dairelerin ya da müstakil evin içine döşenen borulara pompalanmasıyla çalışıyor. Firmanın sitesinde ayrıntılı olarak da görebileceğiniz sistemin çalışma prensibi, bir haznesinde tuz diğer haznesinde su olan kapalı bir sistemde tuz ve suyun özelliklerinden yararlanarak suyu soğutmak olarak özetlenebilir.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.