Haberler

Asya'da radyasyon paniği

Tarih: 8 Nisan 2011 Kaynak: NTVMSNBC


Japonya'daki nükleer felaketin ardından Güney Kore'de radyoaktif bulutlar nedeniyle okullar kapatıldı. Çin'de ise gıdalarda radyoaktif madde tespit edildi.

11 Martta Japonya'da yaşanan deprem sonrasında Fukuşima nükleer santralinde yaşanan radyasyon sızıntısı Doğu Asya'yı da etkiliyor.

Güney Kore'de adyasyon yüklü yağmur endişesiyle 100'den fazla okulda eğitime ara verildi. Yetkililer, başkent Seul yakınındaki Gyeonggi vilayetinde 126 okulun kapandığını, 43'ünde ise ders saatlerinin kısaltıldığını söylediler.

Gyeonggi Eğitim Dairesi'nden yapılan açıklamada, bugün okulların açılma kararının, okul yönetimlerine bırakıldığı belirtildi. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı da, bugün Gyeonggi dışında da birkaç okulda eğitime ara verildiğini bildirdi.

ÇİN'DE RADYASYONLU GIDALAR
Çin'in kuzeyinde de bazı gıdalarda radyasyon tespit edildi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, insan sağlığına zararı olacak düzeyde bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ise ,"Mevcut kirlenmenin kamu sağlığına zararlı olmayacak düzeyde düşük olduğu" belirtildi.

Uzmanlar, ıspanak, marul ve pırasa gibi lifli gıdaların açıkta yetişmesi nedeniyle radyoaktiviteden ilk etkilenecek besinler olduğunu ve radyoaktif iyodinin insan vücuduna fazla alınması durumunda tiroid kanseri riskinin artabileceğini belirtti. Açıklamada, Pekin ve Tiencin'de son günlerde yağan yağmur nedeniyle radyoaktif maddelerin sebzelere bulaşmış olabileceği belirtildi.

Bakanlık, Japonya'nın Fukişima nükleer reaktöründeki tehlikeden sonra Çin'in doğu sahilleri başta olmak üzere birçok bölgede gıdalarda radyoaktif madde kontrolü yapıyor.

Uzmanlar halkın şu anda rahatlıkla bu besinleri tüketebileceğini, çok düşük seviyedeki iyodin 131 maddesinin insan sağlığına zarar vermeyeceğini kaydediyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.