Haberler

Fatih Köprüsü'nü Yüzde 80 Tasarruflu Işıklandırma Planı

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş

Philips, İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nden sonra Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü (FSM) de ışıklandıracak.

FSM Köprüsü LED Aydınlatma Projesi, Philips'in çözüm ortağı Aydınlık Lighting tarafından gerçekleştiriliyor. Köprüde yüzde 60 enerji tasarrufu sağlayan Philips LED (Işık yayan diyot) aydınlatma ürünleri kullanılacak. Şu anda ışıklandırmanın altyapısı tamamlandı. Ara ara test amaçlı ışıklananan köprü, nisan ayı içinde tamamen ışığa kavuşacak.

Maliyet endişesi var
Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, FSM Köprüsü'nde kullanılan ürünlerinin LED'li armatürler olduğunu ve enerji verimliliğiyle maliyetlerini kısa sürede geri döndürdüklerini söyledi. Boğaziçi Köprüsü'ndeki aydınlatmanın beğenildiğine ancak bazen insanların aydınlatma maliyeti konusunda endişelenebildiğine de işaret eden Kırımlı, şunları vurguladı: "LED teknolojisiyle, köprünün aydınlatması yüzde 80 verimle sağlanıyor. Çoktan da maliyetini geri döndürmüş durumda. İkinci köprünün aydınlatmasında yeni ürünlerimizi kullandık ama birinci köprüde kullanılan ortak armatürler de var."

Şehirlere kimlik
Aydınlatmada estetik bakış açısı gerektiğini de vurgulayan Kırımlı, İstabul'da pek çok alanda özenli ve zarif aydınlatma tasarımı yapılabileceğini belirtti. Kırımlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anıtlar, pek çok binanın dış cephesi ve spor kompleksleri de aydınlatılabilir. Uygulamada tasarım önemli. Belediyeler şehirlere kimlik kazandırmak için eski binaları ışıklandırabilir. Örneğin, dünyada Eyfel Kulesi, Sydney Operası, Buckingham Sarayı ışıklandırılıyor ve hepsi de şehrin kimliğiyle özdeşleşmiş durumda. Türkiye'de de pek çok şehirdeki tarihi unsur ışıklandırılabilir."

Dekoratif LED
Türkiye ve Philips bünyesinde kendilerine bağlı olan Kafkaslarda pek çok büyük anıtın ışıklandırmasını da yaptıklarını ifade eden Kırımlı, "Dekoratif LED aydınlatma talepleri her alanda artıyor. İstanbul'dan çok talep var. Özel proje sayısı da arttı. AVM ve eğlence konseptlerinde talep geliyor. Dış ve iç aydınlatmada çok proje var" dedi.

Aydınlatma sektöründe ilk kadın genel müdür
UZUN yıllar telekom sektöründe iş hayatını sürdürdükten sonra Philips Aydınlatma'ya genel müdür olarak geçen Ülkem Kırımlı, grup bünyesinde de ilk kadın genel müdür ünvanına sahip oldu. Kırımlı, Philips Aydınlatma'nın dünya genelindeki yapısında ilk kadın genel müdür olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Benden sonra atanan başka kadın genel müdür oldu. Ama ilk ben bu unvanı aldım. Sektörde genelde elektrik mühendisliği kökenli genel müdürler vardı. Kadınların sayısının artması sektördeki değişimi de gösteriyor."

Verimsiz ampul satışını durdurdu
ÜLKEM Kırımlı, 2010 itibariyle de Türkiye'de 100 Watt ve 75 Watt'lık verimsiz şeffaf ampullerin satışını durdurduklarını da hatırlatarak, şunları anlattı: "Hane başına 12 tane ampul olduğu düşünülürse bunları kullanmamakla bir yılda 240 TL'lik tasarruf yapılabiliyor. LED ampuller bir buçuk yılda da kendini geri döndürüyor. Tüketici bilinci oluşmaya başladı. Kamu ve belediyleler de yeni alımlarda tasarruflu ampulü tercih ediyor. Zaten geçen yılın stokları haricinde tasarrufsuz ampul kalmayacak."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.