Haberler

Otomobilden önce insan odaklı şehirler yaratın

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Hürriyet
Eczacıbaşı'nın Zekeriyaköy'de hayata geçirdiği Ormanada'nın mimarı John Torti, İstanbul'daki kentsel dönüşüm sürecinde karma kullanımlı projelerin ön plana çıkması gerektiğini vurguladı. Torti, insanların otomobillere ihtiyacı olmadan, bir araya gelebileceği, ortak alanların baskın olduğu şehirlerin tasarlanması gerektiğini belirterek, "Otomobillerden önce insan odaklı şehirler yaratmanız gerekiyor" dedi.

ECZACIBAŞI Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım'ın Kanyon'dan sonraki ikinci projesi olan İstanbul Zekeriyaköy'de hayata geçirdiği Ormanada'nın mimarı Torti Gallas&Partners'ın Başkanı John Torti, ‘yeni şehircilik' (new urbanism) akımının önde gelen temsilcilerinden biri. Yeni şehirciliği ‘doğal hayata saygılı, sürdürülebilir malzemeler kullanan otomobil bağımlılığını minimuma indiren, yürünebilen karma kullanımlı mahalleler yaratan, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını giderme olanağını elinden almayan bir anlayış' olarak tanımlayan John Torti, İstanbul'daki kentsel dönüşüm sürecinde karma kullanımlı projelerin ön plana çıkmasını vurguluyor. Torti, insanların otomobillere ihtiyacı olmadan, bir araya gelebileceği, ortak alanların baskın olduğu şehirlerin tasarlanması gerektiğini belirterek, "Otomobillerden önce insan odaklı şehirler yaratmanız gerekiyor" dedi.

4 önemli öğesi var
Yeni şehircilik akımının 4 önemli öğesini anlatan Torti, şunları söyledi: "Yeni şehircilik, insanları arabalardan daha önemli kılıyor. Çok baskın bir ortak alan yaratma hedefi var. Geçmişte yaratılmış en muhteşem şehirlere baktığımızda ortak yaşam alanlarının ortaya çıktığını görüyoruz. Yeni şehirciliği mahalleler yaratmak için kullanıyoruz. İkinci nokta ise bütün hayatın bir arada olabileceği karma kullanım yaratmak. Yaşayın, çalışın, oyun oynayın, dua edin ama hepsini bir yerde yapın. Bir diğer nokta ise mahalleler arasındaki bağlantıları maksimum düzeyde tutabilmek. İnsanlar için, evden alışveriş yapmaya, okula, işe gitmeyi kolaylaştıracak bağlantılar gerekiyor. Sürdürülebilirlik öğesini ise sona bıraktım. Eğer sürdürülebilir tasarlamazsak, torunlarımız, çocuklarımız için iyi bir miras bırakmamış olacağız."

Şehirler geniş alana yayıldı
Şehirlerin otomobillerle birlikte daha geniş alanlara yayıldığını söyleyen Torti, "Otomobil kullanımıyla birbirinden uzak yerleşimler yaratmak bizim hatamız. Şimdi şehirleri eskiden olduğu gibi merkezler yaratarak, daha yaşanılabilir yerler haline getirmeye çalışıyoruz. Yapılabilecek en iyi şey yürünebilen şehir mahalleleri tasarlamaktır"diye konuştu.

İhtiyaç karma projeler
İstanbul'daki kentsel dönüşüm sürecine de değinen Torti, şöyle konuştu: "Bölgesel anlamda bağlantıları beslemek önemli. Kartal'daki kentsel dönüşüm projesini, Kanyon, Sapphire gibi projeleri göz önüne alın. İstanbul'un bu tip karma kullanım projelerine ihtiyacı var. Bütün eski İstanbul'u düşünürseniz, aslında ilk yapılmış orjinal karma kullanım projesidir. İstanbul'un planlamasında daha bölgesel anlamda etkili olunması gerekiyor. Belediyeler arasında güçlü bağlantılar kurulacak ve bu bağlantılar proje tasarımcılarına karma kullanımlı projeler yapılması için müsade edecek."

Ormanada'da mahalle dokusu
YENİ şehircilik akımını Ormanada'da nasıl uyguladıklarını anlatan John Torti, kent meydanları ve ortak kullanım alanlarını Adameydan, Adamekan ve Adaçarşı isimlerini taşıyan sosyal yaşam alanlarında hayata geçirdiklerini söyledi. Mahalle dokusu yarattıklarını ifade eden John Torti, burada araba kullanımını en aza indirdiklerini, projenin bir ucundan diğer ucuna 5 dakika ulaşım mesafesi olduğunu kaydetti. Mahalle aralarında planlanan parklar ile sosyal yaşamı ön plana çıkardıklarını belirtti. Ormanada'da ilk etapta satışa çıkan konutların yarısından fazlası satıldı. Projeden daire alan kitleyi, iş, spor ve sanat dünyasının üst düzey temsilcileri oluşturdu. 188 adet beş farklı villa ve 71 adet sıra evden oluşan projede metrekare fiyatları 2 bin 800 ile 4 bin 500 dolar arasında değişiyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.