Haberler

Tarihi alanlar "Kültür Projesi" ile birleşiyor

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Şafak
Muğla Valiliği, Yatağan Kaymakamlığı ve Yatağan Belediyesi tarafından hazırlanan "Kültür Projesi" kapsamında kültür yolu, kutsal yol ve jeopark yolunun yer aldığı gezi güzergahı oluşturuldu. Yaklaşık 90 kilometreden oluşacak güzergahın bazı bölümleri faytonla gezilecek, projeden 4 belde 20 köy faydalanacak.

Muğla Valiliği, Yatağan Kaymakamlığı ve Yatağan Belediyesi tarafından hazırlanan 'Kültür Projesi' ile 'Kültür Yolu, Kutsal Yol ve Jeopark Yolu'nun gezi güzergahı birbirine bağlanıyor. Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, yaptığı açıklamada, projenin Muğla'da kültür turizmine önemli ölçüde hareketlilik kazandıracağını söyledi. Yatağan Kültür Yolu, Kutsal Yol ve Jeopark Alanı'nı kapsayan projenin Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Özer, 'Dünyada kültür, inanç yolu ve jeopark projeleri var ama Türkiye'de böyle bir proje ilk olacak. Özellikle de üçünün birlikte olduğu bir kültür projesi Türkiyede bir ilk. Bu açıdan bunu çok önemsiyoruz' dedi. Hekate'nin evi Lagina, gladyatörler ve mermer şehri Stratonikeia, Ormancı Türküsü'nün yazıldığı Gevenes ve 1 milyar yıllık taşların bulunduğu Gökbel Vadisi'nin hazırlanan kültür projesiyle birleşeceğine işaret eden Özer, 'Muğla Valiliği ve Yatağan Kaymakamlığı tarafından hazırlanan projeyle ilçedeki tarihi alanlar, gezi güzergahları ile birbirine bağlanacak. Proje 'Kültür Yolu', 'Kutsal Yol' ve 'Jeopark Yolu' ismi ile üç etaptan oluşacak. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler tek güzergâh izleyerek bütün tarihi, kültürel ve jeolojik değerleri görme imkanına kavuşacak' diye konuştu.

SANAT ŞENLİKLERİ DÜZENLENECEK

Projenin bölgede alternatif turizmin 12 aya yayılması açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden Özer, 'Bundan sonraki dönemlerde özellikle 2011 kataloglarımızda ve çalışmalarımızda bu alanları tanıtmaya başlayacağız' dedi.

Bu güzergahlarda sezon içerisinde belediyeler ile birlikte bölgeye turların çekilmesi anlamında bazı etkinlikler yapmayı planladıklarını belirten Özer, şunları söyledi: 'Güzergah üzerinde Belen Kahvesi, Hacı Şükrü Evi, Bozüyük Han Yeri, Siyami Bey Cami ve Türbesi gibi çok sayıda tarihi, kültürel değeri ve mirası taşıyan eserler var. Bu alan kültürel zenginliği anlatması bakımından turizm merkezlerine yakınlığı ile de önemli bir bölge. Bununla ilgili heyetin yaptığı çalışmalarda var. İnternet sayfası tasarımı, slogan oluşturulması, tanıtım filminin yapılması, foto safari ve fotoğraf yarışmasının düzenlenmesi, uluslararası anlamda marka oluşturabilecek sanat şenliklerinin yapılması, doğa yürüyüşü, atletizm, bisiklet, yarışları düzenlenecek' diye anlattı.'

4 BELDE 20 KÖY GÜZERGAHTAN FAYDALANACAK

Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Muğla Valiliği'nin talimatları doğrultusunda 'Kültür Yolu, Kutsal Yol ve Jeopark Alanı'ile ilgili hazırlanan kültür projesi çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, 'Proje kapsamında 4 belde ve yaklaşık 20 köy gezi güzergahından faydalanacak' dedi. Böylece iç bölgelerde turizmi çeşitlendireceklerini ifade eden Tanrısever, 'Amacımız turizmi iç bölgelere yayarak tarih ve kültür turizmi ile 12 ay turizm yapmak. Bu çerçevede 'Kültür Yolu' yaklaşık 20 kilometre, 'Kutsal Yol' 15 kilometre ve 'Jeopark Alanı' da 60 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Dolayısı ile buraya gelen bir turistin en az bir gününü burada harcaması gerekecek' diye konuştu.

Takvim
<<Mart 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.