Haberler

520 yıllık Galata kapılarını açıyor

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Meltem Günay
520 yıllık Galata, üç boyutlu semazenle kapılarını açıyor...

En eski Mevlevi tekkesi Galata Mevlevihanesi'nde restorasyon çalışmaları bitti. Dört yıldır kapalı olan Mevlevihane Mayıs ayında kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Müzede üç boyutlu hologram semazen de sema dönecek.

İstanbul'un en eski Mevlevihanesi eski görkemli günlerine yine kavuşuyor. 4 yıldır kapalı olan Galata Mevlevihanesi Müzesi, Mayıs ayında yenilenen yüzüyle kapılarını açıyor.

İstanbul'un en eski Mevlevi Tekkesi olan 520 yıllık Galata Mevlevihanesi, 20 Mayıs 2007'de ziyaretçilere kapatıldığını belirten Müze Müdürü Yavuz Özdemir, "2009 yılında restorasyon çalışmaları başladı. Bu süreçte İstanbul 2010 Kültür Ajansı ile görüştük ve onlarla ortak bir çalışma yapıldı" dedi.

Mevlevihanede ayrıcaa Osmanlı İmparatorluğu döneminin önemli dervişleri, neyzenleri ve divan şairlerinin mezarlarının bulunduğu Hamuşen Hazire Alanı'nın da restorasyonunun yapıldığını söyleyen Özdemir, "Restore edilen eserler arasında Halet Efendi Kütüphanesi, Halet Efendi Türbesi, Şeyh Galip Dede Türbesi, Esrar Dede ve Humbaracı Ahmet Paşa'nın mezarlarının yanı sıra, buraya sonradan nakledilen İbrahim Müteferrika'nın mezarı da bulunuyor. Yine bahçe içerisinde bulunan sebil ve kütüphane de restora edilen bölümler arasında" diye konuştu.

6 bin 800 m2 açık alan ve bin 100 m2'lik kapalı alana sahip olan Galata Mevlevihanesi Müzesi'nin, Mayıs ayında Müzeler Haftası'nda açılacağını belirten Özdemir. "Burası insanların gelip objeleri görüp gidecekleri bir yer değil.

Beyoğlu dokusuyla kontrast oluşturuyor. Biz istiyoruz ki insanlar İstiklal Caddesi'nin kargaşasından, gürültüsünden kaçıp müzeye geldiklerinde huzur bulsunlar. İrnsanlara dinlenecekleri, düşünecekleri bir alan yaratmak istiyoruz.

Yine salonumuzda sema gösterileri yapılacak, müzik dinlenebilecek, hatta bahçede müzenin konseptine uygun olarak konserler düzenlenecek. " diye anlattı. Müze bölümünde farklı bölümler oluşturduklarını dile getiren Özdemir, burada hat, ebru, gravür ve müzik eserlerini sergileyeceklerini belirtirken, bir bölümde de üç boyutlu bir hologram yaptıklarını ve burada sema dönen bir semazenin görüntüsünün ziyaretçilere gösterileceğini ifade etti.

Mayıs ayında kapılarını açacak olan Mevlevi Tekkesi'nin içi de yenidenr düzenlendi. 1.5 milyon liralık restorasyonla müzenin içinde üç boyutlu semazenin yer aldığı bir bölüm oluşturuldu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.