Haberler

Mona Lisa'nın sırrı ortaya çıkacak mı?

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Fulya Canşen
Leonardo da Vinci‘nin ünlü tablosu Mona Lisa gerçekte kim? Sık sık spekülasyonlara neden olan bu sorunun yanıtını bulmak için artık bilim adamları görevde...

Çok sayıda sanat tarihçisi, Leonardo da Vinci‘ye 1479-1542 yılları arasında yaşamış Floransalı bir tacirin karısı olan Lisa Gherardini del Giocondo‘nun modellik yaptığını öne sürüyor. Bu nedenle jeolog, antropolog ve kültür tarihçilerinden oluşan bir ekip La Giocondo‘nun mezarını kazarak, kemikleri üzerinde araştırma yapacak.

Araştırmacılar kısa adı Mona olan kadının DNA izine ve kafatasına rastlamayı, ellerindeki bulgularla, kimliğini tespit edip yüzünün konstrüksiyonunu çıkarmayı umuyorlar. Kazıya Nisan sonunda başlanacağı ilan edildi ama mezarın boş olmasından endişe ediliyor. İtalyan La Stampa gazetesi seksenli yıllarda mezarın bulunduğu bölgede bir yer altı otoparkı inşa edildiğini, inşaat sırasında Mona Lisa‘nın kemiklerinin taşınmış olabileceğini yazdı. Paris‘teki Louvre Müzesi'nde sergilenen Mona Lisa tablosu Şubat ayında da bir erkeğin portresi olduğu iddiaları yüzünden manşetlere taşınmıştı. İddia sahibi de Gionco‘nun mezarında araştırma yapacak ekibi görevlendiren İtalyan Kültür Mirasını Koruma Komitesi başkanı Silvano Vinceti idi. Vinceti, Mona Lisa‘nın gözlerinde gizlenen harf ve rakamlardan yola çıkarak Leonardo da Vinci‘ye genç ögrencisi Gian Giacomo Caprotti Alias Salai‘nin modellik yaptığını öne sürmüştü. Vincenti sanatçının Salai‘yi resmettiği diğer tablolarla Mona Lisa karşılaştırıldığında burun ve ağız yapısında benzerlik olduğunu da iddia etti. Ancak Louvre Müzesi yetkilileri 2004 ve 2009 yıllarında Mona Lisa tablosunu ayrıntılı bir biçimde incelediklerini, eserin orijinali değil kopyası ile çalışan İtalyan bilimadamı Vincenti‘nin iddialarının doğru olmadığını belirttiler. Vincenti ise Louvre‘daki meslektaşlarının yanıtını ''Mona Lisa‘nın gözlerindeki şifreyi görmemek için kör olmanız gerek'' şeklinde yorumladı ve istenirse yardımına başvurabileceklerini söyledi.

Sırrı bu kez de bulunamazsa Mona Lisa tablosunun önümüzdeki yıllar, hatta yüzyıllar boyunca yeni spekülasyonlara neden olacağı kesin.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.