Haberler

Davutoğlu, 3 müjde birden verdi

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin, Onur Çakır, Erkan Doğan, Ertan Gürcaner, Kadir Kemaloğlu, Ercan Akgün
1- Kent, kısa süre içerisinde küresel bir merkez haline getirilmeye çalışılacak 2- İstanbul'dan sonra ikinci Dışişleri Bakanlığı temsilciliği İzmir'de açılacak 3- Selanik'le ulaşım ve ticaret köprüsü kurulacak, uçak-feribot seferi başlayacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün İzmir'de yaptığı temaslarda kente 3 müjde verdi. İzmir'i küresel bir merkez yapacaklarını, İstanbul'dan sonra ikinci Dışişleri Bakanlığı temsilciliğini açacaklarını ifade eden Davutoğlu, "İzmir ile Selanik arasında uçak ve feribot seferleri konulacak. Kentte daha çok uluslararası organizasyonların yapılmasını sağlayacağız. İzmir'i Dışişleri Bakanlığı'nın önemli odaklarından biri haline getireceğiz" dedi.

İzmir'de dün önce konsolos ve fahri konsoloslarla basına kapalı kahvaltıda bir araya gelen Davutoğlu, ardından İzmir Valiliği'ni ziyaret etti. Burada Libya'dan İzmir'e getirilen yaralılarla ilgili brifing alan Davutoğlu, İzmir'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Daha sonra AK Parti İzmir İl Başkanlığı'na geçen Davutoğlu buradan da İzmir Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşen, 'Dünyadaki Gelişmeler ve Türkiye'nin Dış Politika Vizyonu' konulu toplantıya katıldı.

EXPO'ya destek istendi
İzmir Valisi Cahit Kıraç, konsolosluk erkanı, İzmir iş dünyası temsilcileri, milletvekili aday adayları ile çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda ilk konuşmayı yapan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Davutoğlu'ndan EXPO konusunda destek istedi. Türkiye'nin bölgesel güç olduğunu artık kimsenin tartışmadığını ifade eden Demirtaş, "Tabii bu kendiliğinden olmadı. 'Komşularla (0) sorun' dediniz. Bu politikanızı, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesinin devamı olarak görüyoruz. 'En çok ticaret en yakın komşu ile yapılır' diye Yunanistan ile olan daha doğrusu olmayan ticari ilişkilerimizi geliştirmek için 9 kez Türkiye Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomik Zirvesi düzenledik, yüzlerce de ziyaret gerçekleştirdim. 1992'de 200 milyon dolar ticaretten bugün 4 milyar dolara gelindi. Sağolun, yeşil pasaporta vize uygulamasını kaldırttınız. Sıra mavide, onu da bekliyoruz. Dünyanın en büyük organizasyonu olan EXPO 2015'e aday olduk. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Başbakanımız, Sayın Ali Babacan bize destek oldu. Sizin de desteğinizi bekliyoruz. Ayrıca İzmir ile Selanik arasında feribot seferleri başlatılmması istiyoruz. Bu başlatılırsa bunu da sübvanse edebiliriz" dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Davutoğlu, İzmir'i çok önemsediğini belirterek, İzmir'in asırlar boyu liman şehri olmasının yanı sıra Anadolu'nun penceresi olarak uzun asırlar boyu çok zengin ticaret hayatına sahip bulunduğunu kaydetti. İzmir denildiğinde Avrupa ile Asya arasındaki büyük ticaret köprüsü ve limanının akla geldiğini ifade eden Davutoğlu, "16. yüzyıldan itibaren kıtalararası ticaretin kapısıdır İzmir. İktisadi ve kültürel hayatın modernleşmesinde önemli rol oynadı. 19. yüzyılda İzmir'de çok geniş diplomatik bir çevre vardı. Anadolu'yu anlamak isteyenler İzmir'de bir konsolosluk bulundurmak gereği duyuyorlardı. İzmir'le Anadolu'ya, Selanik'le Avrupa'ya, İstanbul ile tüm dünyaya ulaşılıyordu. Bu üç şehirde ekonomi, diplomosi ve fikir hareketleri çok güçlü oldu. İstiklalimizin sembolu bu şehri küresel bir şehir haline getirmemiz gerekiyor. İkinci Dışişleri Bakanlığı temsilciliğini İzmir'de açıyoruz. Ülke içindeki temsilcilik sayısını artıracağız. Haziran sonunda, en geç Temmuz başında Bratislava da görevli Dicle Kopuz İzmir'de göreve başlayacak. İzmir'i Dışişleri Bakanlığı'nın önemli odaklarından biri haline getireceğiz" dedi.

Öte yandan Davutoğlu, Vali Kıraç ile birlikte Urla Karantina Adası'ndaki Urla Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Libyalı yaralılar ile Sağlık Bakanlığı Eğitim Tesisleri'nde kalan refakatçileri ziyaret ederek, geçmiş olsun dilediğinde bulundu. Yaralılar ile tek tek ilgilenen Davutoğlu'nun, bazı yaralıları aileleriyle görüştürmek amacıyla kendi cep telefonundan Libya'yı aradığı öğrenildi. Yaralılar ile Arapça konuşan Davutoğlu, daha sonra aynı adada yer alan Sağlık Bakanlığı Urla Sosyal Eğitim Tesisleri'ndeki Libyalı refakatçilerle görüştü.

26-27 Nisan'da AİHM toplantısı var

Önemli uluslararası toplantı etkinliklerini İzmir'e kaydırmaya hazırlandıklarını belirten Davutoğlu, İzmir'in Akdeniz'in önemli şehri olmasını istediklerini vurguladı. 26-27 Nisan'da İnsan Hakları ile ilgili AİHM'nin en geniş toplantısını İzmir'de gerçekleştirileceğine dikkat çeken Davutoğlu, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz günlerde Selanik'i ziyaret ettim. Belediye başkanı ile bir araya geldim. İzmir ile Selanik arasında ulaşım, ticaret, kültür köprüsü kurulması gerektiğini söyledim. İnşallah karşılıklı olarak uçak, feribot seferleri başlayacak. Kardeş şehir ilişkisi kurulacak. Mübadele ile İzmir'e gelenlerle dostluk köprüsü kurmuş olacağız. Türkiye önümüzdeki 10 yıllarda küresel bir güç olacak. İzmir'de küresel bir merkez olacak."

"Organizasyona hazır olmalısınız"

Toplantıda soruları da yanıtlayan Davutoğlu, Libya'dan Kuzey Irak'a kadar uyguladıkları politikaları ve sağladıkları başarıları anlattı. İzmir'in, Ankara'nın da talip olduğu EXPO 2020 adaylığı konusundan bahsetmeyen Davutoğlu, soruları yanıtlayıp konuşmasını bitirdikten sonra davetlilerin, 'EXPO ne olacak Bakanım' diye seslenmeleri üzerine Davutoğlu, "8 yıl içinde aday olduğumuz bütün uluslararası organizasyonları kazandık. Sadece EXPO 2015'i az oy farkla kaybettik. EXPO 2020 konusunda da önümüzdeki günlerde nihai karar verilecek. İzmir için hayırlısı olsun. İzmirliler bu organizasyona hazır olmalı" diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.