Haberler

Zaha Hadid’in Yeni Projesi Elk Grove’da Yaşayanları İkiye Böldü

Tarih: 14 Nisan 2011 Kaynak: New York Times Yazan: Rob Turner Çeviren: Serzan Gök


Uluslararası üne sahip Zaha Hadid'in kurduğu mimarlık firması son zamanlarda popülerliğini korumaya devam ediyor. Hong Kong, Milano ve Seul gibi şehirlerdeki projelerine ek olarak Londra'da gerçekleşecek 2012 Olimpiyatları için olimpik yüzme havuzunun yer alacağı Londra Su Sporları Merkezi'nin inşaatı da halen devam ediyor.

Fakat daha küçük müşterilerinden birisi olan ve 153.000 kişilik nüfusa sahip Elk Grove'da inşa edilmesi planlanan yerel yönetim binaları projesi bambaşka nedenlerden dolayı su ile ilgili kavramlarla özdeşleştiriliyor. Projenin en son sunulan sunumu hakkında yapılan yorumlarda "mürekkep balığı", "ahtapot" ve "deniz yıldızı" gibi kavramlar da yer alıyor.

Bazı yorumlarda ise proje suda yaşayan hayvanlar yerine uzaylılarla karşılaştırıldı. Şehir konseyinin üyelerinden birisi bu proje hakkında "başka bir gezegenden bir hayvan" yorumunu yaparken, belediye başkanı Steven Detrick de sunum sırasında "Star Wars filminin tema müziğini duymayı beklediğini" belirtti. Bu yorumların hiçbirisinin kompliman olmadığını belirtmek gerekiyor.

Fakat eskiden durum daha farklıydı. Bir önceki krizden sonra ekonomik durum toparlanmaya başladığında bazı şehirler durgunluk öncesi planlarını tekrar gündeme getirmeye ve büyük hayaller kurmaya yeniden başlamışlardı. Yakın zamandaki finansal krize kadar Elk Grove kadar hızla büyüyen çok fazla yer yoktu. Hatta Elk Grove 2006 yılının en hızlı büyüyen şehiri olarak ilan edilmişti.

2000 yılında Elk Grove yaklaşık 78 hektar alanda 159 milyon Dolar'a mal olacak bir yerel yönetim ve destek binaları kompleksi için uluslararası bir yarışma açtı. Proje kapsamında bir performans sanatları merkezi, kütüphane, gençlik ve spor merkezi, kongre merkezi ve diğer ek fonksiyonların yer alması planlanmıştı. Yarışma komisyonu tıpkı Guggenheim Müzesi'nin İspanya'nın Bilbao şehrinde yaptığı gibi anıtsal bir mimari tasarımın bu genç şehri daha üst seviyelere getireceğini ümit ediyordu.

Zamanında kunduzların nehirlerde kurdukları barajların nasıl engelleneceği gibi konuların tartışıldığı bu şehir konseyi, Bağdat doğumlu ve halen Londra'da yaşayan ve biyomorfik tasarımlarıyla Frank Gehry'nin projelerini son derece sıradan gösteren bir mimar olan Zaha Hadid'de karar kıldılar.

O dönemin belediye başkanı böylesine bir fırsatı yakalamış olmaktan çok memnundu. "Bu şekilde turnayı gözünden vurduk. Hemşerilerimiz son derece heyecanlılar. Önemli olan Zaha Hadid'in mimarlık yapmasına fırsat vermek ve sürecin durdurulmasına engel olmak. Kendisinden farklı birşey bekliyoruz. Bu Elk Grove'un tarihinde bir dönüm noktasıdır."

Ancak bu dönüm noktası ekonomik krizle sona erdi. Bu sebepten projenin inşa edilmesi fikri 2010 yazına kadar askıdaydı, ta ki şehir yönetimi Zaha Hadid ile bu projenin master planını yönetmesi için temasa geçinceye kadar. Bu master plan ile yapıların ölçeklerinin ve birbiriyle ilişkisinin belirlenmesi hedefleniyor. Ancak her binanın nasıl tasarlanacağına sonradan karar verilecek.

Ancak Zaha Hadid'in ilk seçildiği dönem ile günümüz arasında önemli bir fark var. Şehir Konseyi'ndeki üyelerden üçü yeni. Ayrıca 2006 yılında bu projeye en çok karşı çıkan kişi şu anda belediye başkanlığı görevini yürütüyor.

Belki bu yüzden bu konsey üyelerinin, kamuoyundan oldukça pozitif reaksiyon alan bu sunumların hiçbirisine katılmamış olmasına şaşırmamak gerekiyor. Dokuz aydır süren bu master plan toplantılarının en sonuncusu Mart 2011'de gerçekleşti. Her Çarşamba gerçekleşen ve üç saat süren konsey toplantılardan birisinde bir bovling salonunun müdavimlerinin çevreyi rahatsız etmeleri hakkındaki tartışmalardan sonra ancak bu master planın en son versiyonu görüşülebildi.

Oldukça hareketli geçen o akşam salonda yer alan 70 kişi saatler içinde 17 kişiye indi. Zaha Hadid'in projesinden sorumlu mimarı Bozana Komljenovic podyuma çıktığında, salonda kalanlardan ikisi son derece ciddi bir şekilde örgü örüyorlardı. Bozana Komljenovic çarpıcı projenin konsepti ile uyumlu iki alternatifi konseye tanıttı ve bu sonuçlara nasıl ulaştığını açıkladı.



Salondakilerden sadece iki kişi proje hakkında konuştu. Konuşanlardan birisi son derece kızgın bir şekilde şu soruyu sordu: "Bu canavarın masraflarını kim karşılayacak? Bu Elk Grove değil." Ardından da aralarında "mürekkep balığı", "deniz yıldızı" ve "bilim kurgu" gibi terimleri de içeren eleştirilerini sıraladı. Proje hakkında tek olumlu yorumu da "En azından ahtapotun kollarının arasına peyzaj düzenlemesi yapmışlar," demesiydi.

Bu projeye karşı olan Belediye Başkanı Steven Detrick "Bu Dubai'de görmek istediğim bir proje, Elk Grove'da değil," diyerek halen tasarımı içine sindiremediğini belli etti. Belediye Başkanı'na tek destek başkan yardımcısı olan Mr. Cooper'dan geldi.

Diğer yetkililer ise proje kompleksinin ilk bölümünün inşaatına 2012 yılında başlanabileceğini ümit ediyorlar.



Proje ile ilgili uzlaşılan tek konu "deniz yıldızı" tasarımında en azından arzu edilen alan arazi yoğunluğunun sağlanabilmiş olmasıydı. Böylece softball (bir çeşit beyzbol oyunu) ve futbol sahaları için proje içinde yeterli alan ayrılabildi. Bozana Komljenovic projeyi konsey sunumundan sonraki gün şu şekilde savundu: "Bizden sadece Elk Grove'dan değil de dışardan da ilgi toplayacak anıtsal bir tasarım yapmamız istendi. Projenin bize verilme nedeninin bu olduğunu sanıyorum."

Projenin yorulmaz savunucularından birisi olan ve şehrin planlama müdürü Taro Echiburu, 2011'in yaz döneminde projenin tasarım aşaması için yeni bir yarışma açılacağını umduklarını ve Zaha Hadid'in firmasının da bu yarışmaya katılacağını ümit ettiklerini belirtti ve ekledi: "Zaha Hadid'in tasarımını çok sevdim. Ancak belediye başkanının Zaha Hadid'in firmasının önereceği bir projeyi kabul edeceğini hiç sanmıyorum. Ne olursa olsun halen iyimserim. Eğer Elk Grove sıradan bir Amerikan şehri olursa hayal kırıklığına uğrayacağım."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.