Haberler

Çorlu Deresi zehir saçıyor

Tarih: 15 Nisan 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Mehmet Yirun
Fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle çevresine zehir saçan Çorlu Deresi'nin kansere neden olduğu iddia ediliyor.

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nden geçen ve bölgedeki fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle çevresine zehir saçan Çorlu Deresi'nin kansere neden olduğu iddiaları üzerine, Trakya ve Namık Kemal üniversitelerinin Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile Çorlu Sağlık Grup Başkanlığı tarafından burada yaşayan ailelerle ilgili 'kanser' anketi başlatıldı.

Fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan ve içinde canlı yaşamayan Çorlu Deresi'nin geçtiği yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı Sağlık Mahallesi'nde kanser alarmı verildi. Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ve Çorlu Sağlık Grup Başkanlığı, derenin çevresinde oturan aileleri ziyaret ederek 'kanser' anketi yapmaya başladı.

2 üniversite ve Çorlu Sağlık Grup Başkanlığı'nda görevli 24 kişilip ekip, Çorlu Deresi'ne yakın 88 ev ile dereye en uzak mesafede oturan 88 ev olmak üzere toplam 176 aileye anket yaptı. Burada aile bireylerine, "Evin çevresinde dere, fabrika, baz istasyonu ve yüksek gerilim hattı var mı? Kendinizde kanser tanısı var mı? Ailenizde kanser tanısı olan var mı?" gibi 51 sorudan oluşan anket yapıldı. Yapılan anketlerde dereye yakın oturan bazı kişilerin kanser hastası olduğu belirlendi.

Derenin yaydığı kokudan rahatsız olduklarını belirten 54 yaşındaki Fikri Kavaklı, "Yıllar önce bu dereden su içip balık tutardık. Şimdi ise kurbağa bile yaşamıyor. Kokudan durulmuyor. İmkanım olsa bir dakika bile burada durmak istemiyorum. Bu koku bırakın kanser yapmayı insanın ömrünü kısaltır" dedi.

Bu uygulamanın temelinin 4 yıl önce atıldığını belirten grup sözcüsü Arif İsmet Yılmaz, "Bölgedeki kirlilikten kaynaklı kanser riskinin belirlenmesinin açısından bir tarama uygulaması başlatıldı. Uygulamanın asıl sahibi Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı. Burada mahallede kanser tespiti yapma konusu çalışması yapılıyor. Sonuçları da önümüzdeki günlerde üniversitedeki hocalarımız söyleyeceklerdir" dedi.

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Faruk Yorulmaz ise "Bölgede, kanser oranları yüksek midir dereye yakın ve uzak bölgelerde araştırılıyor. Ayrıca kirlilikle ilgili kronik bir hastalık var mı onu da araştırıyoruz. Önümüzdeki hafta anket çalışmaları bitecek. Bu çalışmaların sonucu Mayıs ayında açıklanacak" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.