Haberler

Uzay yolculuğu 2014'te başlıyor

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Sabah


Uzaya ilk sivil uçuşu gerçekleştirecek Hollandalı şirket, seferlerde ücreti 90 bin dolar olarak belirledi. Konuklar iki kişilik uzay aracında deneyimli bir astronotla, Dünya'yı 100 kilometreden izleyecek.

Rus kozmonot Yuri Gagarin, uzaya ilk uçuşu gerçekleştireli tam 50 yıl oldu. Uzaya ilk sivil uçuşları gerçekleştirecek olan Hollandalı Space Exhibition Crucao (SXC) isimli şirket de, bu büyük adımın yıldönümünde, Uluslararası Uçuş Günü ilan edilen 12 Nisan'da, yine insanlık için büyük bir açıklama yaptı: "1 Ocak 2014'ten itibaren başlayacak uzay yolculuğunun fiyatı 90 bin dolar. Karayipler'de, Hollanda'ya bağlı Curacao Adası'nda inşa edilecek ultra lüks uzayalanından, önce "100 Öncü Astronot" (Founder Astronauts) havalanacak." SXC'nin beş kişilik kurucu kadrosu, çevre ve sosyal sorumluluk ilkesiyle hareket eden şanslı 100 yolcu veya astronutun "sağlıklı raporu" almalarının yeterli olduğunu da belirtti. Kuruculardan Ben Droste şöyle dedi: "Bu ayın başından beri, uzaya gitmeye ilgi duyduklarını belirten 14 kişi kayıt yaptırdı. Bunlar arasında Hollandalılar ve bazı Curacaolular var. Bilet almak isteyenler bize internet sitemizden başvurabilir. Bu yolculuk bazı sağlık tetkikleri ve eğitim gerektiriyor." Biletler SXC ve şirketin "havayolu" partneri KLM'den alınabilecek. Fiyatı 90 bin dolar. Şimdiye kadar çoğunluğu Amerikan ve Rus olmak üzere yaklaşık 450 astronot ve kozmonot uzayı ziyaret etti. Uzaya giden her insanın söylediği şey, bunun hayatında yaşadığı en güzel deneyim olduğuydu. Şimdi sıradan insanlar da aynı deneyimi yaşamaya hazırlanıyor.

30 DAKİKA SÜRECEK
SXC tarafından uzay yolculuğuna davet edilen "100 Öncü Astronot"un iki ortak özelliği var; ünlü olmaları ve yaşayacakları deneyimi insanlarla, medyayla paylaşacak olmaları. İkincisi, sosyal ve çevre içerikli hayır işlerine katılmış olmaları. SXC'nin elçileri olacak bu 100 insanın biletleri hayır kurumları tarafından satışa çıkarılacak ve yine kendileri gibi hayırseverlere satılacak. SXC uzay yolculuğu için kompozit malzemelerden, geri dönüşümlü "XCOR Lynx Mkll" isimli eco-jetler üretti. Günümüzde bilimsel araştırmalar için uzay araçlarının çoğu tek kullanımlık. XCOR jetleri ise 5 bine kadar sefer yapabilecek. İki kişilik uzay aracına binmeden önce sağlık taramasından geçecek yolcu eğitim aldıktan sonra deneyimli bir astronot ile birlikte 30 dakikalık bir yolculuğa çıkacak. Kalktıktan 1 dakika sonra ses bariyeri geçilecek. 3 dakika içinde yüksek hız sınırında 60 kilometre yüksekliğe çıkacak. Bu dakikadan sonra ağırlık hissedilmeyecek. 100 km yükseklikten sonra Dünya izlenebilecek. 5 dakika bu yükseklikte kalan eco-jet daireler çizerek alçalıp toplamda 30 dakika süren yolculuğu tamamlayacak.

İLK 'UZAYALANI' KARAYİPLER'E KURULACAK
1 Ocak 2014'ten itibaren gerçekleştirilecek uçuşların yapılacağı Karayipler'deki Curacao Uluslararası Havaalanı'nın olduğu bölgeye kurulacak olan "sivil uzay üssü", lüks bir havaalanı gibi hizmet verecek. Dışarıda otopark, içeride her türlü lüks alışveriş imkanı ve bilet satış gişeleri bulunacak. Uzay müşterileri için VIP uygulamasının bulunacağı Geleceğin Astronotları Kulübü (F.Ast Club) adı verilen bölümde, sınırsız prömiyer kulüp hizmeti sunacak. UNESCO'nun doğal varlıklar miras listesinde olan Curacao'da lüks otel ve tesisler de bulunuyor.

'100 ÖNCÜ ASTRONOT' ÜNLÜLERDEN SEÇİLDİ
İlk 100'e girenler arasında Victoria's Secret'in güzeller güzeli mankeni Doutzen Kroes (26) (solda), eski milli yüzücü ve şimdinin kadın parlamenteri Erica Terpstra (67), geçen yıl dünyanın en iyi DJ'i seçilen Armin Van Buuren (34) (üstte) ve Martinair'in sahibi Martin Schröder (sol üstte) (79) var.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.