Haberler

Uzmanlar iki şehri değerlendirdi

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Vatan
Havzalar betonlaşır İstanbul idam edilir

Şehir planlamacıları ve mimarlar iki şehir projesinin İstanbul'da yeni alanları imara açacağı ve megakentin daha da kalabalıklaşacağı görüşünde hemfikir...

YENİ RANT ALANLARI YARATIR

Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Oktay Ekinci: Şehircilik ilkelerine bağlı düzenlenmesi yapılmadan yeni şehirler kurma önerisi aklıselim bir öneri değildir. İstanbul idam edilmiş olur. Anadolu'da Şile'yi işaret eden bölgeye yapılacak olan yeni şehir sanılanın aksine İstanbul nüfusunu 20 milyonun üzerine çıkarmaz. Anadolu kentleri artık daha kendi kendine yeter halde olduğu için eskisi gibi göç vermiyor. Buna rağmen İstanbul'un kuzeyinde köprü güzergahında yeni bir şehir kurulması büyük bir rant olanağından başka bir şey doğurmaz.

KENT, İŞSİZ AKININA UĞRAR

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube eski Başkanı Ahmet Turgut: İstanbul'da iki yeni şehir açılması bilimsel bir söylem değil. İstanbul'un kendisi zaten bir şehir. Şehir içinde şehir kurulmaz. Daha önceden yapılan master planda Kartal ve Silivri yeni çekim merkezleri olarak gösterilmişti. Kentin çok büyümesi, tek merkezli bir hal alması ve iş-yaşam alanları dengesinde iki yaka arasında oluşan dengesizlik sonucunu doğurmuştu. Bu yeni merkezler nerede olursa olsun, Anadolu'dan İstanbul'a gelen genç işsiz sayısı artar ve kentteki işsizlik oranı yükselir. Eğer yeni merkezlerden birisi üçüncü köprü güzergâhı doğrultusunda Şile olarak belirlendiyse bu defa da orman arazilerinin su ve tarım havzalarının dönüştürülerek bu bölgelerin yerleşime açılması sonucu doğacak. Su havzaları betonlaşır.

GERÇEKTEN ‘ÇILGIN' PROJE!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Eski Başkanı Erhan Demirdizen: "İki yeni şehir, yeni alanları imara açmak demek. Başbakan'ın bahsettiği yeni şehir Silivri. Çünkü üçüncü havaalanı Silivri'de öngörülüyor. Anadolu yakasında ise Silivri gibi geliştirilecek bir alan yok. Dolayısıyla ya orman alanlarını imara açacak ya da içme suyu barajların çevresindeki koruma havzalarını. Bir İstanbul'un ihtiyaçlarını karşılayamıyorken altyapı ve ulaşım ihtiyacını çözememişken iki İstanbul daha kurmak gerçekten ‘çılgın' bir proje."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.