Haberler

Boğaz'ın altındaki tarihî eserlere "özel koruma"

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Kılıç

Bugüne kadar köprülerle geçişi sağlanan boğaz, ilk defa deniz altından yapılan karayolu ile de geçilecek.

Avrupa ve Asya kıtasını deniz altından karayoluyla birbirine bağlayacak tüp geçit hattındaki tarihî eserler koruma altına alınacak.

Cankurtaran sahili ile Haydarpaşa arasında ATAŞ firmasının yapacağı İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'nde tarihî eserler için özel koruma programı hazırlandı. Şirket, arkeolojik kazılar nedeniyle 3,5 yıl geciken Marmaray Projesi ile aynı kaderi paylaşmamak için uzmanlara hattın arkeolojik ve tarihî analizini çıkarttırdı. Proje güzergâhı tarihî kalıntı ihtimaline karşı jeo radarlarla tarandı. Özellikle kazı işleri yapılacak altgeçitler ve aç-kapa yapıların bulunduğu alanlarda arkeojeofizik araştırmalar yapıldı. Buluntu olduğu düşünülen alanlarda arkeolojik kazılar Koruma Kurulu'nca görevlendirilecek arkeolog ve sanat tarihçisi denetiminde gerçekleştirilecek. Bulunan tarihî eserler uygun bir müzeye teslim edilecek.

Bizans mimarisi alanında uzman Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya ve ekibi güzergâh boyunca 6 ay çalıştı. Proje güzergâhı boyunca varlığı milattan önce 400'lü yıllara kadar uzanan Çatladıkapı, Kumkapı, Yenikapı ve Davutpaşa deniz surlarının ayakta kalan bölümleri koruma altına alınacak. Kennedy Caddesi'nin güneyinde yer alan Mermerkule köşküne yaya erişimini sağlamak için, yolun güney kısmına ilave bir yaya altgeçidi inşa edilecek. Küçük Ayasofya Camii, Boukoleon Sarayı ve Limanı da korunacak. Çalışmalarda titreşim yüzünden zarar görme ihtimali bulunan tarihî eserler civarında patlatma ve kazık çakma işlemi uygulanmayacak. Koca Mustafa Paşa Camii ve Medresesi 18. yüzyılda inşa edilen Ermeni Hastanesi ve Surp Hovhannes Kilisesi için inşaat sırasında gözlem raporu tutulacak. Samatya'da tarihî Helen Sarayı ve Theodosius Limanı bölgesinde yer alan altgeçit batıya kaydırılacak. Yenikapı altgeçidi yeni dolgunun altındaki kalıntılara müdahale edilmemesi için eşdüzey bir kavşakla değiştirilecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.