Haberler

Bekle Paris, İzmir geliyor

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Sinan Doğan, Tolga Tekin, İlker Çoban
İzmir ve Ege iş dünyası ile yerel yöneticiler, mutluluk yaratan müjdenin ardından, vakit kaybedilmemesi gerektiğini söylüyor.

İzmirliler, EXPO 2015'te yapılan hataların tekrarlanmaması için geniş katılımlı bir toplantı öneriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Ankara'da açıkladığı seçim beyannamesinde EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için gerekli girişimlerin başlatılacağı ve her türlü desteğin sağlanacağı açıklaması, İzmir iş dünyasında sevinçle karşılandı. Şimdi İzmir iş dünyası temsilcileri, vakit kaybedilmeden harekete geçilmesini bekliyor. Hemen İzmir'in EXPO stratejisinin belirleneceği ve EXPO 2015'te yapılan hataların tekrarlanmaması için geniş katılımlı bir toplantı öneren iş dünyası, ardından hükümetin BIE'ye başvuru yapmasını ve EXPO için özel yasa hazırlamasını bekliyor.

İzmir'in hakkı

İzmir'in diğer beklentisi de EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı'nın imar probleminin çözülmesi. EXPO 2020 için şu ana kadar hiçbir şehir aday olmadı. EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak şehir, 2012 sonu veya 2013 yılı başında Paris'te yapılacak olan BIE Genel Kurulu'nda yapılacak oylamayla belirlenecek. Eğer aday sayısı 2'den fazla olursa iki turlu seçim yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye 2023 Seçim Senedi'nde İzmir ile ilgili hedeflerin de yer aldığını, bu hedeflerin arasında EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için gerekli desteğin verilmesine ilişkin madde de olduğunu ifade etti. Günay, "EXPO ile ilgili tartışmalar bir süredir vardı. Başka talip şehirler çıktı. Başkentimiz de talip oldu. Ben günlük hayatımda başkentte yaşıyorum. Ama EXPO'nun Ankara'nın değil, başından beri İzmir'in hakkı olduğunu hep savuna geldim. Bugün bu Başbakan'ın ağzından, hükümet taahhüdü haline geldi. EXPO 2020'yi alacağız ve İzmir'i dünyaya çıkaracağız" dedi.

İzmir'in EXPO'yu kazanması için ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydeden Günay, "İnciraltı'ndan Yarımada planlamasına ve kruvaziyer limanına kadar hepsini yerine getireceğiz. Biz beraber çalışıyoruz. Beraberce hizmet ediyoruz. Çünkü herkesin hizmete ihtiyacı var. Artık iyi niyetli girişimciliği aşarak iş yapmalıyız" diye konuştu.

İzmir Valisi Kıraç: Hayati bir proje

İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Sayın Başbakanımıza İzmirliler adına şükranlarımızı sunuyoruz. Hayırlı olsun. Hayati bir proje, inşallah ilimizin gelişmesine ve büyümesine katkı koyacak. İzmir'in aday yapılmasına şaşırmadım, çünkü olması gereken buydu, teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Önümüzdeki hafta EXPO Takip Kurulu'nu toplayarak bundan sonraki yol haritasını belirleyeceklerini belirten Kıraç, bu toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı da davet edeceğini söyledi.

Kocaoğlu: İnciraltı sorunu çözülmeli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Günay'ın İzmir'den milletvekili adayı olarak gösterilmesini ve EXPO 2020'ye de İzmir'in aday gösterilmesinin kendileri için çok sevindirici olduğunu belirterek, Günay'dan İnciraltı'nın planlanması, Karaburun'dan Seferihisar'a kadar olan yarımadanın ele alınarak yeniden değerlendirilmesi, turizmciye teşvik sağlanması konusunda destek istedi. Kocaoğlu, "İnciraltı'nın planlaması yapılmadan EXPO'ya izin verilmesinin önemi yoktur. Onun için bir an önce İnciraltı meselesinin çözülmesi gerekir" dedi.

İş dünyasında sevinç yarattı

Hızlı davranılması gerektiğini söyleyen işadamları, stratejilerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:

"Başbakan Erdoğan'ın seçim beyannamesi açıklamalarını televizyonda izlediğimde hayal kırıklığına uğramıştım. Ancak daha sonra metne baktığımda rahatladım. EXPO 2020'nin adayı İzmir olarak, daha önceden de söylediğim gibi çok dikkatli hareket etmeliyiz. Acele etmeden, tüm dikkatimizi yoğunlaştırarak, İzmirlilerin bir araya geleceği bir toplantı ile önce stratejimizi belirleyelim. EXPO ile ilgili gerekli temasları yapmalı, emin olmalıyız. Emin olmadan yarışa girmek, İzmir için olduğu kadar Türkiye için de kayıp olur. Artık kaybetme lüksümüz yok."

Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreter Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım Daire Başkanı Necil Nedimoğlu:

"Türkiye'nin EXPO 2020 adayının İzmir olması çok güzel bir şey. Şimdi vakit geçirmeden hükümet ile İzmir'in bir araya gelip bir an önce BIE'ye başvuru yapması için gerekli hazırlıkları tamamlamalı. 1 Mayıs'a kadar başvuru yapmamız şart değil. Ancak erken başvuru yapmamız rakip şehirleri adaylıktan caydırabilir ve İzmir'e destek verecek ülkelerin sayısının artmasına yol açabilir. Bu açıdan bir an önce yola çıkılmalı. Erken yola çıkmanın avantajlarını yaşamalıyız. Hükümetin bu kararı İnciraltı'nın statü konusunda da çözümü hızlandırabilir. Zaten Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bölgeye yönelik bir çalışması devam ediyor."

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak:

"İzmir'in EXPO 2020'ye aday gösterilmesini zaten bekliyorduk. Başbakan Erdoğan'ın her şeyin yapılacağını söylemesi ve adaylığımızın açıklanma zamanı oldukça umut verici. Şimdi bir an önce hükümetin başvuruda bulunması gerekiyor. Ayrıca EXPO için özel kanun çıkarılmalı. İnciraltı'nın yasal boyutlara kavuşturulması ve EXPO dosyası hazırlanması ise diğer yapılacak işler. Artık yeni bir çalışma dönemi başlayacak. EXPO Takip Kurulu olarak da gelişmeleri takip edeceğiz."

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh:

"İzmir olarak EXPO müjdesini Başbakan'dan bekliyorduk. Kendisi mesajı geçtiğimiz ay burada yapılan toplantıda vermişti. Biz de takip komitesi olarak çalışmaları sanki EXPO adaylığı İzmir'e verilmiş gibi devam ettiriyorduk. Bu müjdenin seçimlerden önce verileceğini tahmin etmiştim. Tahminlerimiz gerçekleşti. Şimdi bizim 4 koldan sarılmamız lazım. Çalışmalarımızı zaten yapıyorduk, yoğunlaştırmamız gerekiyor."

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu:

"Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Bu müjdeyi bekliyorduk. İzmir, tüm paydaşlarıyla Mayıs ayından önce başvuru yapılması gerektiğini ifade ediyordu. Ben de 2015 EXPO'su için oluşturulan yürütme kurulunda yer aldığım için zamanın kıymetini biliyorum. Bir an evvel çalışmalara başlamalıyız".

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Porsuk:

"Biz sayın Valimizin başkanlığında EXPO Takip Kurulu olarak çalışmalarımızı tamamlamıştık. Beklentilerimiz İzmir'in adaylığının ilan edilmesi yönündeydi.

Olmasa bile çalışmalarımıza ara vermemiştik. Şimdi hükümetin başvuru yapması ve yasayı hazırlaması için gerekli girişimlerde bulunmasını bekliyoruz. Biz hazırız."

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman:

"İzmir'in EXPO adaylığının açıklanması, malumun ilanı oldu. Geç oldu ama güç olmadı. Seçim öncesi Başbakan'dan bu müjdeyi bekliyorduk. Öncelikle tüm paydaşlar EXPO 2015 süreciyle ilgili özeleştiride bulunmalı. Yapılan hatalar bu sefer tekrarlanmamalı. Birlik ve beraberlik içinde tek ülküye doğru ilerlemeliyiz."

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu:

"EXPO 2020 İzmir için kaybedilmiş yılların kazanılmasına vesile olacak bir fırsat. Hepimiz bir elçi gibi dünyayı dolaşıp kulis yapmalıyız. Tüm imkanları serferber etmeliyiz. TUSKON ve ESİDEF'in yurtdışında, özellikle Afrika'da güçlü bağlantıları var. Geçen sefer bu güç kullanılmadı. EXPO organizasyonu dışında tutulduk. Artık kendi çalıp kendi oynama dönemi bitti. EXPO 2020'yi kazanmak istiyorsak, tüm sivil toplum kuruluşlarının objektif kriterlerle yer alacağı bir platform oluşturulmalı."

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu:

"İzmir'in EXPO adaylığının açıklanmasından esnaf teşkilatı olarak çok memnuniyet duyduk. Hükümete teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte Uluslararası Sergiler Bürosu programı dahilinde yapılması gerekenleri yapacağız. Biz esnaf olarak EXPO'nun da fuarın da ne olduğunu biliyoruz. Esnaf teşkilatını 2020 EXPO'ya hazırlamaya şimdiden başladık."

Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Temel Aycan Şen:

"Beklenen ve olması gereken oldu. İzmir zaten bu organizasyona adaylığı hak etmişti. Bundan sonra yapmamız gereken birlik, beraberlik içinde bilinçli ve planlı şekilde hareket etmek."

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:

"Başbakanımızın açıklamaları bizi mutlu etti, kendilerine teşekkür ediyoruz. Şimdi EXPO için gerekli müracatları yapmamız gerekiyor. Artık operasyon aşamasına geçilmeli. Kazanmak için geçmişteki eksiklerimizi ortaya koyup dersler çıkarmalıyız. Bu organizasyonu kentimize getirmek için düğmeye basma zamanı."

Egelilerden destek geldi

Aydın Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Özlem Çerçioğlu:

"Hak yerini buldu, olması gereken buydu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in EXPO çıkışını yersiz ve haksız bulduğunu öne süren Çerçioğlu, kararı çok başarılı ve yerinde bulduğunu söyledi. Aydın olarak İzmir'e 2020 EXPO için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Çerçioğlu şöyle konuştu:

"EXPO sadece İzmir'e değil, tüm Ege'ye büyük katkı verecek. Aydın'ın da hem ekonomik hem sosyal gelişimine büyük katkı sağlayacak. Ege'nin tüm illerini destekleyecek bir şans olan EXPO, bölgenin ekonomik, ticari ve turizm olarak kalkınmasına yeni bir ivme getirecektir. EXPO'nun yararlarını İzmir'e en yakın illerden biri olarak biz de hissedeceğiz. Aydın'ın tanıtımı için de büyük bir fırsat yakalayacağız."

Manisa'nın MHP'li Belediye Başkanı Cengiz Ergün:

"Başbakan Erdoğan'ın Ankara yerine İzmir'i 2020 EXPO'ya aday göstermesi konusundaki kararı taktirle karşıladığını söyledi. Türkiye için en doğru kararın bu olduğunu savunan Ergün, "Çünkü İzmir, EXPO'da tanıyor ve geçtiğimiz oylamada kıl payı 2015 EXPO'yu Milano'ya kaptırdı. İzmir'de 2020 EXPO'nun yapılması Ege açısından da önemli. Etkinliklerle Ege'yi kalkındırma adına önemli yatırımlar kazandıracak. Manisa olarak biz her türlü desteği İzmir'e vermeye hazırız. Hükümetin bu kararı Ege için çok olumlu"

AK Parti Milletvekili adayı ve Denizli eski Belediye Başkanı Nihat Zeybekci:

"EXPO'nun İzmir'de yapılmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olumlu bakmasının sevindirici olduğunu, bunun Ege'ye milyonlarca dolarlık yatırım olarak döneceğini söyledi. İzmir'in EXPO adaylığı için destek veren AK Partili Nihat Zeybekci, "2015 EXPO'sunu kıl payı kaçıran İzmir'in, 2020'de yapılacak EXPO'ya ev sahipliği yapması en doğal hakkıdır. Benim gönlümde her zaman İzmir'den yana olmuştur" dedi. Zeybekci, EXPO öncesinde yapılacak yatırımların sadece İzmir'i değil, Denizli'nin de içinde bulunacağı Ege'yi kapsayacak."

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan:

"EXPO 2020'nin bölgenin hızlı gelişim sürecine olumlu etkisi olacağının kaçınılmaz . Tüm güçümüzle İzmir'de yapılması için çaba harcayacağız. Tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerle her yanı süslü Ege'nin fuar tecrübesi ile EXPO 2020'yi alacağını düşünüyorum. Bu amaç uğrunda her tülü güçbirliğine hazırız"

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.