Haberler

"Çöp"ü ben mi yiyeyim!

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Harmandalı'nın alternatifi olacak bir yer bulmak zorundayız. Günlük 3 bin ton çöpü koyacak yer bulamazsak ne yapacağız? Ben mi yiyeceğim" diye sert tepki gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mecliste faaliyet raporu görüşmeleri sırasında, çöp konusundaki eleştirilere sert yanıt verdi. Kocaoğlu, "

Harmandalı'nın alternatifi olacak yeri bulmak benim de, bakanlığın da, DSİ'nin ve Tarım İl Müdürlüğü'nün de görevi. Yer bulamazsam ne yapacağım bu çöpü? Yiyecek miyim?" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kurumları İZSU ve ESHOT Genel Müdürlükleri'nin 2010 yılı faaliet raporları, belediye meclisinde zaman zaman tartışmalara neden oldu. Her üç faliyet raporu da AK Partili Meclis Üyeleri'nin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. İZSU'nun faaliyet raporu görüşülürken içme suyu ve Harmandalı Çöplüğü konusunda muhalefetin yaptığı eleştirilere Başkan Kocaoğlu'nu kızdırdı.

Sert üslup kullandı

AK Partili İrfan Eskin, körfezden çıkarılacak çamurun Çiğli'de depolanacağı yönünde bir duyum aldığını bunun da ilçedeki sıkıntıları daha da artıracağını iddia ederken yine AK Partili Sıddık Soysal da Harmandalı'ndaki çöp depolama alanının çevreye ve bölgede yaşayan vatandaşlara verdiği rahatsızlığı dile getirerek bir an önce çöplüğün taşınması gerektiğini söyledi. Soysal konuşmasında ayrıca en pahalı suyunda İzmir'de olduğunu, geçmişte yaşanan arsenikli su olayının da unutulmadığını öne sürdü.

Eleştirilere sert üslupla cevap veren Kocaoğlu, devletle belediyenin "et-tırnak" gibi olduğunu belirterek, "Kaç yıldır bu sorunu çözmek için yer arıyoruz. Harmandalı'nın alternatifi olacak yeri bulmak; büyükşehir belediyesi olarak benim de, Orman Genel Müdürlüğü'nün de bakanlığın da, DSİ'nin de, Tarım İl Müdürlüğü'nün de görevi. Torbalı Taşkesik'te ÇED Raporu için ihaleye çıkıldı. Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da İzmir ziyareti sırasında Taşkesik için; 'Bakacağım. Daha uygun yer bulursam değiştireceğim' dedi. Başımın üstünde yeri var. Keşke Taşkesik'e yapmasak. Biz de Harmandalı kalksın istiyoruz. Yer bulamazsam ne yapacağım bu çöpü? Yiyecek miyim? Günlük 3 bin top çöp var. Teknolojimiz hazır, araştırmamızı yaptık, dersimizi çalıştık, parasını da buluyoruz. Yeri bulunca ihaleye çıkıp sorunu çözeceğiz. İzmir bizim. Çöpü, arıtması, denizi, suyu da bizim. Bu tür manipülasyonlara gerek yok. Rakam çaprıtmaktan vazgeçin. Çiğli'ye yakışmıyor" dedi.

"Hedef şaşırtma"

Hiç enkaz edebiyatı yapmadığını belirten Kocaoğlu, "Ödediğimiz borçları kimin aldığı belli. Enkaz edebiyatı yapılması da zaten doğru değil. Tüm belediye başkanları o günün koşullarında hizmet etmek için en az bizim kadar canhıraç çalıştı. Menemen'e arıtma yaptık, Gediz'i temizledik. Yapmasamıydık? Aliağa'ya, Kemalpaşa'ya, Urla'ya, Seferihisar'a Yazıbaşı'na, Bayındır'a Torbalı'ya arıtma yaptık. 4 ayda 3 tane arsenik arıtma tesisini devreye soktuk. Bugün İzmir halkı o arsenikli suları güvenerek kullanıyor. Kabul edilebilir arsenik değerlerine ilişkin yönetmelik değişikliği hedef şaşırtmak için kullanıldı. Öte yandan helikopterlerle dağlara borular taşınarak ağır metalli Kızılırmak suyu başka il'e taşındı. Allah rızası için araştırın. O suyun kullanılması için arıtma yapıldı mı? Bunları değerlendirin" dedi.

Arsenik oyununa 2009'da, yerel seçimlerde İzmirli'nin cevabını verdiğini belirten Kocaoğlu, "Isıtıp ısıtıp getiriyorsunuz. Eğer çifte standart yoksa ağır metalli suyu kentine içirenden hesap sorulacak. O parayı hangi bütçeden kim harcadı? O helikopterle taşınan borular ne oldu? Şu anda ne olarak kullanılıyor? Bunların hepsinin hesabı sorulması gerek. Kim ne para harcadı, 81 vilayette nerede ne yapıldı hepsinden haberim var. Ben bu konuşmalara girmek istemiyorum ama arkadaşlarımız bu konuda mahirler" dedi.

"Ne verilirse onunla idare edeceğim"

TÜİK rakamlarına göre 2007 yılında merkezi hükümet tarafından İzmir'e kişi başı 115 liralık yatırım yapıldığını bu rakamın 2008 yılında 120, 2009 yılında ise 122 lira olduğunu belirten Koceaoğlu, "İstabul ve Ankara için bu rakamlar 240-250 ve 260 lira olarak gerçekleşmiş. İzmir'in tam iki misli. Adına ne derseniz deyin. Hükümet tarafından İzmir'e yapılan yatırım, destek işte bu. DSİ arıtmayı, isale hattını normalde yapar sonra da teslim eder. Gördes suyu bir an önce İzmir'e gelsin diye isale hattını siz yapın arıtmayı da biz yapalım dedik. Projenin yarısını da kendimiz yüklendik. Şikayetçi de değilim. Ben muhalefetin belediye başkanıyım. Ne alırsam, ne verilirse onunla idare edeceğim. Bugüne kadar hiç şikayet etmedim. Kenti kalkındırmaya çalıştım. İzmir ve İzmir insanının buna gücü var" dedi.

Torbalı'ya uzayacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD ile ortaklaşa yapılan İZBAN'ın Torbalı'ya kadar uzatılmasını sağlayacak 2'nci etap protokolün imzalandığını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, "Metro hattı bu sene tamamlanıyor. Tramvay şu an DLH'de. Onaylanınca kredi çalışmasını yapıp devreye alacağız. Tramvay hattı için hedefimiz 30 km. Menderes'i de 30 kilometre uzatarak Torbalı'ya kadar götüreceğiz" açıklamasında bulundu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.