Haberler

Sahildeki inşaata itiraz var

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Milliyet Ege
Sahil şeridindeki turizm merkezi projesine, "Sahili betonlaştırıp doğaya zarar verecek" diyerek karşı çıkıyorlar.

TOKİ'nin Ataköy sahil şeridindeki 80 dönümlük araziyi satmasına başından beri karşı çıkan Ataköylüler, ihaleyi kazanan inşaat şirketinin onay bekleyen turizm merkezi projesinin görüntülerini "ele geçirdi" ve seslerini yükseltiyor. Ataköy sahilinde otel ve kongre merkezi inşasını kapsayan projenin deniz kıyısını betonlaştıracağını, doğal yapı ve ekolojik dengeyi bozacağını söyleyen Ataköylüler, parselin dere yatağında yer alması nedeniyle de büyük tehlike arz ettiğini savunuyor.

Sahili düzenleme ve turizme açma amacı taşıyan, Özyazıcı İnşaat Karadeniz Örme Proje Ortaklığı tarafından yürütülen "Ataköy Nishmarin Turizm Kompleksi" isimli proje, Ataköylüler tarafından sahili kullanma haklarının ellerinden alındığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, "TOKİ'nin Sahile Duvar Projesi" adını verdiği projeye karşı çıkıyor.

"Kesilecekler arasında tescilli anıt ağaçlar da var"

Kaynar yeni planın ile Ataköy sahiline toplam 188 bin metrekare inşaat yapılmasına olanak verildiğini iddia ediyor: "Bu, sahili betonlaştırma projesidir. Bu proje ile tabiat varlığımız ve zenginliğimiz para için yok edilecek. ‘Halka denize ulaşacak alan bıraktık' denmesine rağmen, projede halka terk edilen alanın dar bir patikadan ibaret..."

"Sahilde gökdeleni özendirme projesi" olarak nitelediği inşaatın doğal güzellikleri ve ekolojik yapıyı yok edeceği, bundan ağaçların da payını alacağı konsunda endişeli Prof. Kaynar: "Bu ağaçların içerisinde 2863 sayılı kanun çerçevesinde tescilli anıt ağaçlar da bulunuyor. Tescilli ağaçların taşınması öneriliyor. Kısaca, ağaçların korunması için binayı taşımak yerine, beton blok için yüzyıllık ağaçların taşınması için bilimsel yol aranıyor."

Galataport ve Çırağan'dan sonra en büyük üçüncü

TOKİ'nin hasılat paylaşımı yöntemiyle geçen yıl temmuz ayında düzenlediği ihaleyi 447,15 milyon lira teklif veren Özyazıcı İnşaat-Karadeniz Örme Sanayi İş Ortaklığı kazanmıştı. Arazide yapılması planlanan proje, otel, apart otel ve kongre merkezi yapımına izin veriyor. Henüz tüm ayrıntıları kamuoyuna açıklanmayan projenin tamamlandığında Galataport ve Çırağan Sarayı'ndan sonra sahili olan en büyük üçüncü proje olması planlanıyor. İnşaat şirketi yetkilileri, konut yapıp yapmayacakları belli olmamasına rağmen satış ofislerine yüzlerce kişinin isim yazdırdığını açıklamıştı.

Görselleri "ele geçirdiler"

Ataköy sahil projesinin detayları henüz kamuoyuna açıklanmadı, taslak proje çeşitli kurul ve belediyelerden alınacak izinleri bekliyor. Ataköylüler ise projeyi taslak aşamasında görüntüledi ve Milliyet'e ulaştırdı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.