Haberler

Erdoğan'dan EXPO 2020 Müjdesi

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zafer Şahin, Yahya Bostan
EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için gerekli girişimleri başlatacaklarını ifade eden Erdoğan, her türlü desteğin verileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in aylardır beklediği 'EXPO 2020 müjdesini' Ankara'dan verdi. AK Parti'nin 12 Haziran seçim beyannamesini açıklayan Erdoğan, hükümet olarak EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için gerekli girişimleri başlatacaklarını ve her türlü desteği sağlayacaklarını açıkladı. Erdoğan 155 sayfa ve 5 ana maddeden oluşan beyannamesinde İzmir'e 3 sayfa ayırdı. "İzmir AK Parti'nin 'Marka Şehirler' sıralamasında en üst sıralarda olacaktır" diyen Erdoğan, kentin ulaşım, sağlık, turizm, çevre ve eğitim altyapısının yenileneceğini, mevcut projelere ek olarak Üçkuyular-Mavişehir arasında körfeze köprü veya tüp geçit yapılacağını duyurdu.

Seçim beyannamesinin dördüncü ana başlığı olan "Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler" bölümünde 2023 yılına kadar İzmir'de yapılacak projelere ilişkin bilgi veren Erdoğan, Ankara'nın da talip olduğu EXPO 2020'de Türkiye'nin adayının İzmir olacağını şu sözlerle ilan etti: "EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması için gerekli girişimler başlatılacak ve her türlü destek sağlanacaktır." Başbakan Erdoğan'dan gelen bu müjde ile İzmir'in 2015'ten sonra 2020 EXPO'sunda da Türkiye'nin adayı olması kesinleşti.

AK Parti'nin 2023 Vizyonu ile Türkiye'de her şehrin bir dünya markası olacağını kaydeden Erdoğan, İzmir'in yapılacak yeni yatırımlarla küresel bir cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, "İzmir için ne yapılsa azdır" dedi.

Erdoğan'ın İzmir vaatleri


Sağlık

- Bayraklı Şehir Hastanesi yeşil ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 4 bin 500 dönüm üzerinde inşa edilecek.

- Yenişehir Şehir Hastanesi ile Konak'ta birbirlerine çok yakın olan Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Ege Doğumevi Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Atatürk Sağlık Meslek Lisesi, Osman Yaşar Sağlık Meslek Lisesi, Mezarlıklar Müdürlüğü bina ve arsaları ile çevrede hastane gelişim alanı olarak ayrılmış bulunan alanlar birleştirilerek 155 bin metrekare büyüklüğünde dev bir şehir hastanesi kurulacak.

- Çiğli Eğitim Hastanesi ile Çiğli Bölge Depo ve Tamirhane arsası üzerinde 410 yataklı eğitim hastanesi inşa edilecek.

- Torbalı Devlet Hastanesi ile 1978 yılında yapılan 100 yataklı eski hastane yerine 150 yataklı modern bir hastane yapılacak.

Eğitim

- Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü kampus alanı yakınlarında toplam 10 bin öğrenci kapasiteli yeni kız ve erkek öğrenci yurtları yapılacak.

Spor

- Kentin kuzey ve güneyine birer tane stadyum inşa edilecek.

- Uluslararası spor müsabakaları için en modern tesisler hizmete sunulacak.

Turizm

- Ege Medeniyetleri Müzesi hayata geçirilecek.

- Yeni turizm yatırımları ile kentin bu alandaki öncü konumu güçlendirilecek.

- İzmir turizmde bölgesinin ve dünyanın cazibe merkezi haline getirirlecek.

- Dünya standartlarında bir kruvaziyer limanı yapılacak

- Yeni fuar alanı ve kongre merkezi yapılacak.

- Yurtdışına direkt uçuş sefer sayısı artırılacak.

- Halen 43 bin olan turizm yatak kapasitesi 2023'te 100 bine çıkarılacak.

Ulaşım

- En yüksek kalitede karayolları ile kentin tüm bölgelere bağlantıları iyileştirilecek.

- Menderes-Aliağa arasında faaliyete bulunan Egeray Projesi, kuzeyde Bergama, güneyde Selçuk'a kadar genişletilecek.

- Deniz taşımacılığına ağırlık verilecek, Üçkuyular-Mavişehir arasında körfezden köprü veya tüp geçitle geçiş sağlanacaktır.

- İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara otoyolları tamamlanacak.

- İzmir-Ankara Hızlı Tren Projesi hayata geçirilecek.

- Viyadükler limana bağlanacak.

- Kemalpaşa Lojistik Köyü kurulacak.

Kentsel dönüşüm

- İzmir'in yenilenme ve kentsel planlamaları iyileştirilecek.

- Kadifekale'de afete maruz bölümde yer alan konutlar kentsel dönüşüme alınacak.

- Şehir gecekondulardan arındırılacak.

5 yoldan 2023'e

Başbakan, "Türkiye Hazır, Hedef 2023" başlıklı seçim beyannamesini "100. Yıl dönümünü şekillendiren bir yol haritası" olarak tanımladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Türkiye Hazır, Hedef 2023" başlıklı seçim beyannamesini AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği bir toplantıyla kamuoyuna duyurdu. Erdoğan, beyannameyi "100. Yıl dönümünü şekillendiren bir yol haritası" olarak tanımladı, 12 yıl boyunca ellerinden düşürmeyeceklerini söyledi.

AK Parti Genel Merkezi'ndeki konuşmasına "Aldatan ve aldanan olmadık" mesajı ile başlayan Erdoğan, muhalefeti ve geçmiş iktidarları eleştirdi. "Hiçbir zaman hayal ticareti, umut simsarlığı, yapmadık, popülizme tevessül etmedik, şimdi de etmiyoruz" diyen Erdoğan, Cumhuriyet'in 100. yılına uzanan yol haritasının kilometre taşlarını beş başlık altında topladı: "İleri Demokrasi, Büyük Ekonomi, Güçlü Toplum, Yaşanabilir ve Marka Şehirler ve Lider Ülke."

Erdoğan, 12 yıllık vizyonu açıklarken şu konuları ön plana çıkardı:

- Top çevirmiyoruz: Bu beyanname laf kalabalığı yapmak, orta sahada top çevirmek gayesiyle hazırlanmış bir beyanname değil. AK Parti'nin seçim beyannamesi önceki tüm beyannameler gibi son derece detaylı bir şekilde hazırlandı.

- Popülizm yok: Beyannamenin hazırlanmasında popülizmden büyük bir hassasiyetle sakınıldı. Seçim beyannamesi içinde Kaf Dağı'nı asla göremeyeceksiniz. Bu beyannamede ulaşılamaz hedeflere, hayallere, masalımsı vaatlere asla rastlamayacaksınız.

- Ağır faturalar ödendi: Banknot matbaasını 24 saat çalıştırarak para bastırıldı. Ekonominin tüm dengelerini altüst ettiler. Türkiye popülist siyaset anlayışı, plansız programsız, hesapsız ve kitapsız vaatler, gündelik politikalar, gelecek vizyonundan ve kaygısından uzak politikalar nedeniyle çok ağır faturalar ödemiştir.

- Yapamayacağımızı vaat etmedik: Uçuk vaatlerle, olmayacak, gerçekleşmeyecek hedeflerle, hayallerle iktidara gelmedik. AK Parti'yi iktidara taşıyan, millet nezdinde itibarını sürekli yükselten anlayış bu samimi siyaset anlayışıdır. Biz, yapmayacağımızı vaat etmedik. Bugün de vaat etmiyoruz.

- "Maskeli balo": Dışarıda adam bulamayanlar şu anda Silivri'nin içinden aday göstermeye gayret ediyorlar. Şimdi enteresandır, maskeli aday tanıtımı yapıyorlar. Bu da enteresan. Söyleyecektim ağzımdan kaptılar: 'Bu bir maskeli balo.' Milletim 12 Haziran'da bunların maskelerlini indirecektir.

- Beyanname unutulmayacak: Bu seçim beyannamesi sandıklar açıldığında unutulacak beyanname değildir. Bu beyanname seçime kadar olan süreci seçim sonrasındaki 4 yıllık süreci değil, Türkiye'nin 12 yılını planlayan bir beyannamedir. Bu kardeşiniz 2023'ü telaffuz ettiği ana kadar kimse bunu konuşmuyordu. Ama şimdi hepsi bunu konuşmaya başladı. Bunun patenti bize aittir. Seçim beyannamesi 100. yıl dönümünü şekillendiren bir yol haritasıdır. Beyanname 12 yıl boyunca elimizden düşemeyecek bir yol haritası özelliği taşıyor. Her yaptığımızın ayağı yere değecek. Bizimkiler uygulanan projeler olacak.

İşte 5 büyük hedef

İleri demokrasi: Türkiyenin kalkınmasının özgürlüklerin genişletilmesiyle mümkün olacağını vurguladık. Yasaklara karşı yürüttüğümüz mücadele ekonominin sağlam zeminde büyümesini sağlamıştır. Demoratikleşme mücadelesi kesintisiz şekilde devam edecektir. Seçim beyannamemizin 1 numaralı projesi yeni anayasadır. Halkının dilini yakalayan bir anayasaya ihtiyaç duyduğu bir gerçektir. Seçimlerin hemen ardından yeni anayasa çalışmalarına başlıyoruz. Yeni anayasa demokratik ve katılımcı bir anaysa olacak. Yeterince kısa, öz ve özgürlükçü olacaktır.

Büyük ekonomi: Ekonomimiz sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Dünya küresel finans kriziyle mücadele ederken yüzde 8.9 ile büyümemiz manidardır. Ekonomide disiplini tavizsiz bir şekilde sürdüreceğiz. Daha düşük enflasyou göreceğiz. GSYH, 2023 yılında 2 trilyon 64 milyar dolara ulaşması hedeflenmiştir. Kişibaşına gelir 2015'te 14 bin dolar hedeflenmiştir. İstanbul 2023'te dünyanın ilk 10 finans merkezi arasında olacaktır. İMKB'de işlem gören Türk şirket sayısı bin olacak, yabancı şirket sayısı Türk şiketinden fazla olacak. Çalışabilir durumdaki vatandaşlarımıza iş sağlamak en önemli hedefimiz olacak. İşsizlik sorununun aynı zamanda mesleksizlik olduğu gerçeğinden hareketle UMEP adımını attık. Beş yılda 1 milyon işsizimizi eğitimden geçireceğiz. İşsizlik oranını 2023 yılı itibariyle yüzde 5 indirmeyi, istihdam oranını da yüzde 50'ye çıkarmak istiyoruz. 32 milyar dolardan aldığımız ihracatı 2023 yılında 500 milyar dolara çıkaracağız. 50 bin olan ihracatçı sayısı 100 bin olacak. Dünya çapında en az 10 marka çıkaracağız.

Güçlü toplum:
Her ilimizde okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız. Zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. Yeni anayasa ile birlikte YÖK'ün yapısı değişecek, üniversiteler arasında koordinasyon sağlayacak. 2023 yılında bir çok ülkede Türk üniversitesi kurulacak. 2023 Türkiye bölge ülkeleri için de sağlık üssü haline gelecektir. Dev şehir hastaneleri oluşturacağız. 2023 yılında gençliğimizin bir medeniyet düşüncesine sahip olarak yetişmesine olanak sağlayacağız. Aile Sosyal Destek Programı ASDEP ile birlikte aile merkezli bir programa geçeceğiz. Ailelere rehberlik sunacak bir model ortaya koyacağız. Sosyal konut projesi sürüdürülerek toplam 100 bin konut yapılacak.

Yaşanabilir çevre ve marka şehirler: Marka şehirler üreteceğiz. Şehirlerimiz terk edilen değil hayat veren şehirler olacaktır. Küçük yerleşim yerlerine finansman desteği sağlanacaktır. Devlet bakanlıkları kaldıracağız, bunları icracı bakanlıklara dönüştürüyoruz. Yerel yönetimler Avrupa Birliği standartlarına ulaşacak. İstanbul'da iki yeni şehir kuracağız. Biri Avrupa'da diğeri Anadolu'da olacak. 3. Boğaz Köprüsü tamamlanacak. Kıtaları yer altından bağlayacak iki tüp geçit tamamlanacak.

Lider ülke Türkiye: AB tam üyeliği stratejik hedef olarak görüyoruz. Bazı Avrupa ülkelerinin haksız ve temelsiz engellere rağmen gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. KKTC'nin her alanda uluslararası alandaki saygınlığını artırmak için gösterdiğimiz çabaya devam edeceğiz. Balkanlarda siyasi istikrara katkı yapmak birinci önceliğimizdir. Türk cumhuriyetleri ile vizeleri kaldırmaya, siyasi diyaloğu kaldırmaya devam edeceğiz.

Milli tank Milli uydu Milli uçak

Daha önce ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin, artık Türkiye'de üretildiğini anlatan Erdoğan, "Piyade tüfeği üretemiyorduk. Askerimizin kullanacağı piyade tüfeği, milli tankımız olan 'Altay'ın konsept tasarımı tamamlandı. "Anka" isimli, insansız hava aracı deneme uçuşlarına başladı. Bu sayede ABD ve İsrail'den sonra bu teknolojiyi kullanan 3. ülkeyiz. İlk savaş helikopterimiz olan 'Atak' helikopterinin tüm yazılım ve tasarımları bitti, prototip üretim safhasına geçildi" dedi. Erdoğan, 2023 yılında stratejik alanlarda üretim hedeflerini, "milli tank, milli uydu, milli uçak" olarak sıraladı. 2023 yılında sivil ve askeri alanda kendi milli tüfeğini, topunu, tankını, helikopterini, uçağını, insansız hava araçlarını, uydularını tasarlayan ve üreten bir Türkiye hedeflendi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.