Haberler

Osman Hamdi Bey, Kaplumbağa Terbiyecisi'ni Yeşil Cami'de çizmiş

Tarih: 19 Nisan 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Ensar Tuna Alatürk


Dünyaca ünlü Türk ressam Osman Hamdi Bey'in, değer biçilemeyen 'Kaplumbağa Terbiyecisi' isimli tablosunu Bursa Yeşil Cami'de çizdiği ortaya çıktı.

Mimar Ergüven Akçay, Bursa'da çeşitli mekânlarda resim yapan Osman Hamdi Bey'in Yeşil Cami hünkâr mahfilinde başladığı çalışmasını daha sonra atölyesinde tamamladığını söylüyor. Akçay'ın iddiasını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı da doğruluyor. Dr. Doğan Yavaş ise ünlü ressamın Yeşil Cami'yi 5 kez tablolarında kullandığını dile getiriyor. Osman Hamdi Bey'in Bursa'da uzun soluklu çalışmalar yaptığına dikkat çeken Dr. Yavaş, "Osman Hamdi Bey, Kaplumbağa Terbiyecisi'ni Yeşil Cami'de tasarlayarak çalışmasına başlamış. Günlerce burada kalamayacağı için mekânın resmini çekerek eserini atölyesinde tamamlamış. Bir başka eserinde Yeşil Cami'deki bir mihrapta rahle üstünde bir kadın resmetmiş." diyor.

Bir tanesi Suna-İnan Kıraç Vakfı resim koleksiyonunda, diğeri de Pera Müzesi'nde sergilenen Kaplumbağa Terbiyecisi, 2004 yılında 5 milyon TL'ye satılmıştı. Tablonun arka planı incelendiğinde Yeşil Cami'de çizildiği anlaşılıyor. Zira mekândaki firuze renkli altıgen duvar çinileri, lacivert üçgen çiniler ile pencere alınlığındaki 'Şifâu'l-kulûb likâi'l-mahbûb (Kalplerin şifası sevgiliyle (Muhammed as) buluşmaktır) anlamındaki hadis-i şerif, Yeşil Cami'de yer alıyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı da, 'Kaplumbağa Terbiyecisi'nin Yeşil Cami'de yapıldığı kanaatinde. Yrd. Doç. Dr. Arlı, Osman Hamdi Bey'in ünlü tabloyu yaparken, Yeşil Cami hünkar mahfilinin üstündeki odayı kullandığını belirterek, şu bilgileri veriyor. "Bu tabloya konu olan yer Yeşil Cami. Mutlaka buraya gelip görmüş ve buradan resimlerini şekillendirmiş. Camide tablosunu eskiz yapıp atölyesinde tamamlamış. Ünlü ressamın bu camide birçok tablosu var."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.