Haberler

Ytong, Türkiye'de Çevre Etiketi Alan İlk Marka Oldu

Tarih: 20 Nisan 2011


Ytong, yapı sektöründe bir ilke daha imza atarak ürettiği malzemelerin "çevre dostu" olduğunu kanıtladı. Ytong, dünyaca kabul edilen bir çevre etiketi olan Çevresel Ürün Deklarasyonu'na (Enviromental Product Declaration - EPD) Türkiye'de sahip olan ilk marka olmanın gururunu taşıyor.

Ytong, ürünlerinin çevre dostu olduğunu bağımsız kuruluşlarca onaylatarak, ürün kalitesinin yanısıra "sürdürülebilir yapılaşma" konusundaki sorumluluk bilincini ortaya koydu. Alman İnşaat ve Çevre Birliği IBU (Institut Bauen & Umwelt) tarafından onaylanan "Çevresel Ürün Deklarasyonu" ile Ytong, Türkiye'de ürünlerine çevre etiketi alan ilk kuruluş oldu. Ytong, attığı bu adım ile inşaat sektöründe sürdürülebilir ürünlere olan ilgiyi artırmayı ve düşük enerji tüketimi ve düşük emisyon düzeyine sahip "yeşil binaların" yaygınlaşmasını teşvik etmeyi de amaçlıyor.

Ürünün fiziki özelliklerini detaylı biçimde açıklayan, üretimde kullanılan ana hammaddeler ile imalat prosesi ve kullanımı, geri dönüşümü ve ekolojik bilançosu (yaşam döngüsü) hakkında bilgi veren "Çevresel Ürün Deklarasyonu", ürünün çevre ile ilişkisini uluslararası standart ISO 14025'e göre yapılan değerlendirmeler sonucunda bağımsız kuruluşlar tarafından ortaya koyan ve tüm dünyada kabul gören bir belge olma özelliğini taşıyor.

Hazırlıkları PE International AG Türkiye ofisi tarafından yürütülen ve verifikasyonu IBU tarafından yapılan deklarasyonda, Ytong Blok ürünlerinin "Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi-LCA" yer alıyor. ISO 14040 standardına göre hazırlananan "Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi-LCA", ürünün tüm yaşamı boyunca çevreye olan etkilerini değerlendirirken, ürünün çevreye olan etkilerinden doğacak yükümlülükleri de azaltmayı hedefliyor.

Panelle Tanıtıldı
Türk Ytong Çevresel Ürün Deklarasyonu'nu, Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen, EKODesign Konferansı'nda bir panelle sektöre tanıttı. 14 Nisan 2011, Perşembe günü, YEM Etkinlik Salonu'nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü YEM Genel Müdürü Barış Onay'ın yaptığı "Çevresel Ürün Deklarasyonu ve Türkiye'de Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri" konulu panelde, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Projeler Koordinatörü Yenal Güller, PE International AG Çevre ve Proses Mühendisi-Kıdemli Danışman Dr. Pınar Erol, IBU (Alman Yapı ve Çevre Enstitüsü) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hartmut Walther ve Türk Ytong Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi F. Fethi Hinginar konuşmacı olarak yer aldılar.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.