Haberler

Ekolojik Anayasa için çalışıyorlar

Tarih: 21 Nisan 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Seçimlerin ardından yeni bir Anayasa yapılması gündemde iken, Ekolojik Anayasa Girişi taslakların ekolojik boyutunun eksik olduğuna dikkat çekiyor...

12 Haziran seçimlerinin ardından yeni bir Anayasa yapılması için talepler yoğunlaşırken çeşitli kurumlar tarafından yeni anayasa taslaklar çalışmaları hız kazandı. Ekolojik Anayasa Girişimi hazırlanan anayasa taslaklarının ekolojik boyutunun eksik olduğunu düşünerek, seçimler öncesinde bu konuyu kamuoyunun ve siyasi partilerin gündemine taşımayı amaçlıyor.

Ekolojik Anayasa Girişimi tarafından 15 Mayıs'ta düzenlenecek konferans öncesinde yurt çapında hazırlık toplantıları başladı.

Tabiat Ana'nın da hakları olduğunu ve insan haklarının tabiat ananın hakları göz önünde bulundurulmadan ele alınmasının eksiklik olacağını düşünen Ekolojik Anayasa Girişimi çağrıcıları doğayı bir hak öznesi olarak kabul ettirmeyi amaçlıyor.

Çağrıcıları arasında akademisyenlerin, aktivistlerin, STK yöneticilerinin, siyasetçilerin olduğu Ekolojik Anayasa Girişimi İstanbul'da toplandı. Toplantıda Toprak Ana'nın Hakları Evrensel Beyannamesi, Halkların İklim Değişikliği Bildirgesi, Afrika Halkları Haklar Bildirgesi, Latin Amerika İnsan Hakları Sözleşmesi Ek Protokolü, Ekvator Anayasası, Karadağ Anayasası, Portekiz Anayasası, Fransa Yeşil Şartı, Yeryüzü Şartı, Stockholm Bildirgesi, Rio Deklarasyonu, Aarhus Konvansiyonu gibi temel metinlerden yola çıkarak ekolojik haklar kavramının yeni anayasada nasıl yer alması gerektiğini tartıştılar.

15 Mayıs'ta düzenlenecek Ekolojik Anayasa Konferansı öncesinde grup üyeleri Ankara, Bursa, Tekirdağ, İzmir, Muğla, Antakya ve Diyarbakır'da da yerel bilgilendirme toplantıları yoluyla ülke çapında ekoloji aktivistlerinin görüşlerini dinlemeyi hedefliyorlar. Yeşiller Partisi öncülüğünde bir araya gelen grup 15 Mayıs konferansında ekoloji mücadelesi yürütenleri, anayasa hukuçularını ve siyesetçileri bir araya getirerek yeni anayasada ekoloji vurgusu için bir sonuç bildirgesine ulaşmayı amaçlıyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.