Haberler

Felaketin 25. yılında

Tarih: 27 Nisan 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Çernobil felaketinin 25. yılında İstanbul'da ve İzmir'de eylemler gerçekleşti...

İzmir Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Talat Canpolat, ''Nükleer enerji hem tehlikeli, hem de insan ve çevre sağlığı açısından zararlı'' dedi.

Platform üyeleri, Çernobil faciasının 25. yılı dolayısıyla ellerinde ''Nükleere hayır'' döviz ve balonlarla Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Grup adına açıklama yapan Canpolat, Çernobil kazasının etkilerinin binlerce kilometre uzakta bile görüldüğünü, bugün de Japonya-Fukuşima'da yüzyılın en büyük felaketinin yaşandığını belirterek, çok sayıda ülkenin nükleer programlarını gözden geçirdiğini anlattı.

Sinop ve İğneada'da nükleer enerji santralleri kurulmasının planlandığına dikkati çeken Canpolat, ''Etkisi binlerce kilometre alana yayılan, binlerce yıl sürebilecek hastalıklara, ölümlere, sakatlıklara neden olma riski bulunan bir nükleer enerji santralinin yöre, ülke ve yakın ülkeler insanlarını da tedirgin etmesi kaçınılmazdır. Nükleer enerjinin güvenilir olmadığı açıkken, ucuz enerji olmadığı da ortadadır. Ayrıca nükleer atıkların ne olacağı da bir sorundur. Sonuç olarak nükleer enerji hem tehlikeli, hem de insan ve çevre sağlığı açısından zararlıdır. Böylesi tehlikeli bir enerjiye ihtiyacımız yoktur'' diye konuştu.Açıklamanın ardından grup, ellerindeki balonları uçurdu.

Çernobil ile ilgili bir eylem de İstanbul'da gerçekleşti.
Beyoğlu'nda sivil toplum kuruluşları üyeleri, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Beyoğlu'ndaki konsolosluk binası önünde toplanan grup adına basın bildirisini okuyan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Karaçay, 25 yıl önce 26 Nisan 1986'da Çernobil Nükleer Santrali'nde gerçekleşen kaza sonucu, 2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarından 100 kat fazla radyasyonun atmosfere yayıldığını söyledi.

Radyoaktif bulutların, Rusya, Belarus ve Ukrayna'da 7 milyon insanın yaşadığı bir alanı etkilediğini savunan Karaçay, temizlik çalışmalarına katılan ve çoğu asker ''tasfiyeci'' adı verilenlerden 25 bininin öldüğünü, 70 bininin sakat kaldığını dile getirdi.

Çernobil'in etkilerinin, ölen insanların, sakat doğan çocukların trajedisinin, zehirlenen toprağın, suyun ve havanın geleceğe koyduğu ipoteğin hala orta yerde durduğunu ifade eden Karaçay, ''AK Parti, Rusya Federasyonu ile Mersin Akkuyu'ya bu ölüm ve yıkım reaktörlerinden dört tane kurmak üzere anlaşma yaptı'' dedi.

Karaçay, siyah çelengi, ''bütün nükleer kazalarda hayatını kaybeden ve sakat kalan insanlarla zehirlenen doğanın acısına ortak olmak, Rusya Federasyonu'nun ölüm reaktörlerini Türkiye'ye transfer etmeye çalışmasını kınamak ve AK Parti'yi protesto etmek'' üzere Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne bırakacaklarını ifade etti.

Daha sonra Nükleer Karşıtı Platform üyelerinin de aralarında bulunduğu grup, konsolosluk binası önüne siyah çelenk bıraktı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.