Haberler

Proje çılgın olmasına çılgın da

Tarih: 28 Nisan 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Can Ataklı
Tayyip Erdoğan sonunda "çılgın projesini" açıkladı. Aylardır bir "kanal projesi"nden söz ediliyordu zaten. Ben açıkçası "belki başka bir projedir" diye beklemedim değil.

Ama sonuçta ortaya İstanbul'un batısından geçen "ikinci bir deniz yolu" projesi çıktı. Yani bildiğimiz, tahmin edilen proje.

Çılgın mı? Evet çılgın. Çünkü en başta herhalde çok pahalı bir proje. Tabii bir de yapımı herhalde çok uzun sürecektir. Bitmesi, orada yeni bir hayatın başlaması ve keyif verir hale gelmesi için çok bekleyeceğiz ki, o açıdan yazık.

Hemen "olmaz böyle şey" diye karşı çıkmıyorum. Başbakan'ın söylediği gibi "önce hayal etmek gerek" sözüne katılıyorum. Bugüne kadar "nasıl olur canım" dediğimiz pek çok şey hayatımızın bir parçası oldu. Bu da olabilir.

Ancak elbette bu projenin merak çeken o kadar çok unsuru var ki, insan neyi nasıl hayal edeceğini de şaşırıyor.
Öncelikle projenin maliyeti. 30 milyar dolardan söz ediliyor. Bu kadar para ekonomiye istihdam ve üretim olarak yansıyacak başka işlerde kullanılamaz mı?

Projenin ne kadar zamanda biteceği de önemli. Başbakan seçimden sonraki iki yıl etüd yapılacağını söylüyor. Ardından en az iki yıl sürecek çevre hafriyatı ve sonunda kanal hafriyatı. Ve tüm çevrenin düzenlenmesi, binaların yapılması, köprüler, viyadükler.

Bu şu demektir ki, önümüzdeki 10 yıl boyunca İstanbul trafiği içinden çıkılmaz halde olacak.

Benim en merak ettiğim, 150 metre genişliğindeki bir kanal nedeniyle çok sayıda köprü yapılması da gerekecektir. Bunun trafiğe etkisi ne olacak? Zaten İstanbul'un ana trafiği köprüler yüzünden sıkışmıyor mu?

Başbakan'ın söylediği Boğaz trafiğini rahatlatmak iyi bir fikir, ama bu kanalın çevresinin oturulur hele getirilmesi daha büyük bir tehlikeyi de yanında getirebilir. Boğaz'ın en dar yeri 1000 metre. 150 metrelik kanaldan geçecek süper tankerler eskisinden daha büyük bir tehdit oluşturmayacak mı?

Rant konusu ise galiba herkesin dilindeki en önemli konu. Başbakan her ne kadar "spekülasyon olmasın diye güzergâhı açıklamayacağını" söylese de, eski uygulamalara bakınca AKP'ye yakın duranların buradan büyük kazançlar elde edeceği dedikodularını kesmek mümkün değil.

Son olarak da bu kanalın uluslararası statüsünün ne olacağı konusu var. Biliyorsunuz Boğazlar Montrö Anlaşması çerçevesinde yönetiliyor. Aynı işlevi görecek bir başka su yolunun yasal durumunun ne olacağı da herhalde hesaplanmıştır. Her şeyin dışında, beni en şaşırtan kanal projesini öğrenen AKP'lilerin olağanüstü sevinmeleriydi. Meğer ikinci su yolu nasıl bir hasretle bekleniyormuş da haberimiz yokmuş.

Belli ki bu konu önümüzdeki günlerin en önemli konularından biri olacak. Nasıl olsa tartışacağız. İlk izlenimlerim bunlar.


YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.