Haberler

'Kriz kahini' çılgın projeyi yorumladı

Tarih: 28 Nisan 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Kriz kahini olarak gösterilen İstanbullu ekonomist Roubini, Erdoğan'ın açıkladığı çılgın projeyle ilgili olarak, "İstanbul'un rolü bu tür projelerle büyümeye devam edebilir. Bu tür büyük altyapı projeleri İstanbul'un ve bölgenin ekonomik büyümesine de katkı sağlar" dedi.

Kriz kahini olarak bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisi için en büyük riskin cari açık ve aşırı hızlı kredi genişlemesi olduğunu vurguladı.

CNBC-e'ye konuşan Roubini, "Cari açığın milli gelire oranı 2010'da yüzde 6'nın üzerindeydi. Bu yıl bu rakam daha da yükselebilir. Emtia fiyatlarındaki artış ve iç talebin aşırı hızlı büyümesi cari açığı daha da yükseltebilir. Daha önce cari açığın finansmanında doğrudan yabancı yatırımlar ön plandaydı. Son dönemde ise sıcak parayla finansman sağlanıyor. Bu da sistemde kırılganlığa yol açabilir" dedi.

Roubini, Merkez Bankası'nın düşük faiz-yüksek munzam politikası başarıya ulaşmazsa, bankanın geleneksel politikalara dönerek faiz artırabileceğini söyledi.

Roubini, "Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlerin işe yarayıp yaramadığı izlenmeli. Yıllık yüzde 30'u aşan ciddi bir kredi büyümesi var. Bireysel konut kredilerinde bu oran daha da yüksek. Eğer önlemler işe yaramazsa ve enflasyonda artış başlarsa faiz artırımı gibi daha geleneksel önlemler gerekli hale gelebilir" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları artırmasının ise bankacılık sistemini uzun vadede güçlendirebileceğini belirterek, "Merkez Bankası'Nın tedbirleri bankacılık sektörünü daha dayanıklı hale getirebilir. Çünkü aşırı hızlı kredi genişlemesi devam ederse finansal kırılganlığa yolaçacaktır. Buradaki tüm amaç kredi büyümesini kontrol altında tutmak ve takipteki kredi oranının artmasını önlemek" dedi.

Roubini, Erdoğan'ın açıkladığı çılgın projeyi de değerlendirdi. Roubini şunları söyledi: "Elbette İstanbul önemli bir lojistik ve taşımacılık merkezi. İstanbul'un rolü bu tür projelerle büyümeye devam edebilir. Bu tür büyük altyapı projeleri İstanbul'un ve bölgenin ekonomik büyümesine de katkı sağlar."

AB TÜRKİYE'Yİ ALMAYARAK HATA ETTİ
Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun İstanbul'da düzenlenen yerel zincirler konferansında da konuşan Roubini, Türkiye'nin bu yıl yüzde 6 büyüyebileceğini kaydetti ve "Avrupa Birliği Türkiye'yi tam üye yapmayarak hata etti" dedi. Roubini'ye göre 12 Haziran'daki seçimler ise büyüme sürecini etkilemeyecek.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.