Haberler

"Çernobil felaketi genlerimizde yaşıyor"

Tarih: 28 Nisan 2011 Kaynak: Birgün Yazan: İlkem Ezgi Aşam
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan, "günümüzün Çernobil'i HES projeleridir" dedi. Ömer Şan, HES'lere karşı yurt çapında yürttüğü mücadeleyle tanınan DEKAP adına Çernobil felaketinin 25. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

"Unutulmayacak"

Çernobil felaketinin üzerinden geçen 25 yıla karşın bu felaketin unutlmadığını ve unutulmayacağını belirten Şan, Çernobil'in bu olumsuz etkilerinin hala insanların içinde, genlerinde yaşadığını söyledi.

Şan, "Asıl unutulmaması gereken, halkımızı ‘enayi ve aptal' yerine koyan, insan yaşamını umursamadan gerçekleri saklayarak, bilimi dahi baskı altına almaya çalışan siyasetçiler, kamu yöneticiler ve hatta bilim adamları değil midir?" diye sordu.

"Aynı kafa hala iş başında"

"Biz, onları da unutmadık! İsimleri, söyledikleri, pozları, yalanları ve imzaladıkları sahte raporları hala aklımızda ve arşivimizde" diyen Şan, ne bugün de aynı vurdumduymazlığın devam ettiğini vurguladı.

Ömer Şan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bütün dünyada nükleer karşıtlığı hız kazanıp, nükleer projelerden vazgeçilirken; ülkemizdeki nükleer dayatma konusunda yaşanan gelişmeler, işte tam da bu vurdumduymazlık, aymazlık ve pişkinliğin en açık göstergesidir.

Öyle ki, bu dayatmacı zihniyet nükleer santralları ‘evdeki tüp gaz' boyutuna indirgeyerek; Sinop'tan, Mersin'e ve Trakya'ya kadar doğal yaşam alanlarımıza nükleer santral yapmayı planlamakta ve savunmaktadır!

Metsamor Tehlikesi

Bütün bu yaşananlar, dayatma ve tehlikelerin etkisi, vurdumduymaz tavrı ve saldırganlıkları devam ederken; hemen yanı başımızdaki, Çernobil'in bir benzeri olan Erivan'daki Metsamor Nükleer Santralında de aynı tehlike bizleri beklemektedir.

Yıllardır, patlamaya hazır bir bomba gibi hemen ülkemizin sınırında, yaşam alanlarımızın etki sınırlarında bulunan Metsamor santralında yaşanan sızıntılar özellikle Doğu Bölgelerimizde etkisini göstermiş ve bu yönde tehlike boyutunda ölçümler yapılmıştır."

HES'lerin de nükleer santrallar gibi doğal yaşamı tehdit ettiğini ifade eden Ömer Şan şöyle dedi:

"Bugün, başta Doğu Karadeniz Bölgesi olmak üzere, yurdumuzun bütün bölgelerindeki doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar vererek, insan yaşamını ve doğal yaşamı tehdit etmekte olan hidroelektrik santralları (HES'ler) de bizim için bir başka Çernobil vakasıdır!

Çernobil'deki emperyalist çıkar ve paylaşım hesapları bu kez HES'ler üzerinden insan yaşamını tehdit etmekte, sularımız, vadilerimiz ve derelerimiz, kısacası tarihi, sosyal ve kültürel değerlerimizi barındırdığımız doğal yaşam alanlarımız rant ve çıkar hesapları ile yağmalanmaktadır."

Rus Konsolosluğu önünde eylem

Çernobil'in 25. yılında konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube başkanı Erhan Karaçay AKP'yi uyararak ‘Nükleer maceradan vazgeçin' çağrısı yaptı.

Nükleer Karşıtı Platform üyeleri İstanbul'da Rus Konsolosluğu önünde yaptıkları basın açıklaması ile nükleere karşı tepkilerini bir kez daha ortaya koydu. Çernobil faciasının 25. yıldönümünde, bir araya gelen nükleer karşıtları, Çernobil faciasından sonra radyoaktif bulutların Edirne ve Karadeniz'de yağan yağmurların etkisiyle toprağa karıştığını belirtti.

Basın açıklamasını okuyan Karaçay, AKP'nin Rusya ile beraber usulsüz olarak Akkuyu'ya dört tane reaktör kurmak üzere anlaştığını söyledi. Rusya'nın, Çernobil kazasının tarihsel aktörü olduğunu da belirten Karaçay sözlerine şöyle devam etti; "Nükleer enerji konusundaki bu inat, Japonya'da meydana gelen Fukuşima kazasına rağmen hâlâ devam ediyor. Otellerde yapılan toplantılarda nükleer teknolojinin cilalanması için görüşmeler yapılıyor. Hem de pazar günü Kadıköy'de toplanan binlerce insanın "nükleer santral istemiyoruz" haykırışları hâlâ kulaklardayken"
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.