Haberler

Çılgın "Kanal İstanbul" projesi, İstanbul`un gerçeklerini görmemek demektir

Tarih: 28 Nisan 2011 Kaynak: Dipnot
TMMOB Şehir Plancıları Odası "Kanal İstanbul" projesine tepki gösterdi.

İşte TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın açıklaması;

Beklenen çılgın proje, dün Sayın Başbakanımız tarafından açıklandı. Açıklamaya göre İstanbul`da yeni bir Boğaz kanalı açılacak ve kanal çevresinde yeni yerleşim alanları oluşturulacak.

Tüm İstanbullular ve bizler, dün büyük bir beklenti içinde, çılgın proje ile İstanbul`da artık kronikleşen Ulaşım ve Deprem gibi problemlere çözüm getirileceğini beklerken, ne yazık ki proje ile yeni sorunların ortaya çıkacağını gördük. İstanbul`un en önemli sorunlarını çözmesi beklenen projeler yerine, İstanbul`daki sorunların üzerini örtmek üzere yaratılmış bir perde ile karşılaştık.

Tüm İstanbulluların bildikleri gibi, İstanbul her gün deprem gerçeği ile yüz yüze yaşamakta ve trafik sorunu artık içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bunun yanında, İstanbul bugün sağlıklı bir kent yaşamı sunamamakta ve kaçak yapılaşan kentsel çevre nedeniyle kırılgan bir konut stoku içermektedir. Fakat bu sorunlar karşısında açıklanan Kanal İstanbul projesi, İstanbul`un her gün karşı karşıya olduğu bu gerçekleri görmezden gelmek ve bu sorunlara yeni sorunlar eklemek anlamına gelmektedir.

Güzergahı ya da geçeceği alanlar İstanbul içinde her nerede olursa olsun, çok açık olarak görünmektedir ki, proje İstanbul`un artık tehdit altında olan doğal ve çevresel değerlerini kaybetmesine neden olacaktır. Fakat Kanal İstanbul projesinin yaratacağı kayıp görmezden gelinmekte ve tartışma projenin yeri ve güzergahının neresi olacağı sorusu ile sürdürülürken projenin gerekli olup olmadığı sorusu ise sorulmamaktadır.

Bu proje, kentin bugüne kadar yapılan ve bu proje ile yok sayılan tüm plan çalışmalarında da korunan doğu - batı yönündeki kentleşme eksenini, kuzeye kaydıracak ve orman alanları ile su havzalarının bulunduğu kuzey bölgesinde yeni yerleşim alanlarının oluşmasına neden olacaktır. Kanal İstanbul Projesi, 3. Köprü ile birlikte, İstanbul`u elindeki son doğal kaynaklarını da tüketmiş, yaşanılamaz bir kent haline getirecektir.

Dün açıklanan çılgın Kanal İstanbul projesi, bize siyasetin keyfiyetini ve bilim tanımazlığını da bir kez daha göstermektedir. İstanbul`da yapılan tüm plan çalışmalarına aykırı olan proje ile yöneticilerimizin plan tanımazlıkları da bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. İstanbul`un her ölçekteki plan çalışmalarına aykırı olmasına rağmen rant sevdası; ne yazık ki İstanbul`un son doğal değerlerini de yok edecek ve İstanbul`un kronik sorunlarına çözüm olmaktansa bu sorunları daha da arttıracaktır.

Kanal İstanbul Projesi İstanbul`un gerçek sorunlarını görmekten çok uzak olması yanında, bu sorunların çözümünü ertelemek anlamına gelmektedir. Odamız, İstanbul`u sanal projelerle yok etmeye çalışanlara, İstanbul`u yaşanabilir olmaktan çıkaracak rant sevdası ile hazırlanmış projelere karşı, kamu ve meslektaşları adına üstlendiği sorumlukları gereği, bilimsel gerçekleri gün yüzüne çıkarma görevini sürdürecektir.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.