Haberler

Buca'daki balık hali Güzelbahçe'ye taşınıyor

Tarih: 29 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Başkan Kocaoğlu, balıkçılara, Güzelbahçe'ye balıkçı limanı ve balık hali kurulacağı müjdesini verirken, "Deniz tarafında 40 dönümlük bir alanda dolgu yaptıktan sonra bakanlığın gösterdiği alanda inşaata başlayacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte düzenledikleri "İzmir Körfezi Balıkçılığının Sorunları" konulu panelde yaptığı konuşmada, balıkçılara, Güzelbahçe'ye balıkçı limanı ve balık hali kurulacağı müjdesini verdi. Kocaoğlu balık halinin daha önce Seferihisar kavşağındaki bir alanda yapılmasının öngörüldüğünü fakat balıkçıların balık halinin deniz kenarında kurulması yönünde ısrarcı olduğunu hatırlatarak, "Güzelbahçe'deki balıkçı barınağının olduğu yerde bölge trafik ekipler amirliğinin arka kısmında deniz tarafında 40 dönümlük bir alanda dolgu çalışması yapılacak. Ardından da bakanlıkça bize gösterilen alanda balık hali inşa edilecek. Orası inşa edilene kadar Buca Kaynaklar'daki balık hali çalışmaya devam edecek" dedi.

DENİZE DOLGU YAPILACAK
Körfez ile balıkçılığın sorunlarının tartışıldığı panel, Buca Kaynaklar'daki Balık Hali'nde gerçekleşti. Panele su ürünleri kooperatifleri, dernek temsilcileri ve balıkçılar büyük ilgi gösterdi. Panelin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nde yapılacak iki büyük iş bulunduğunu, bunlardan ilkinin limanın kapasitesinin artırılması ve derinleştirilmesi, diğerinin ise Büyük Körfez Projesi olduğunu söyledi. Bu konuda bilimsel araştırmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "İZSU Genel Müdürlüğümüz İzmir Körfezi'nin temizlenmesinden, sürdürülebilirliğinden, ileriye taşınmasından sorumlu. Limanın derinleştirilmesi ve kapasitesinin artırılması çalışmaları Yüksek Planlama Kurulu tarafından TCDD'ye verildi. Biz de körfezin kuzeyinde sirkülasyon kanalı açılması, 16 dere ağzının her yıl temizlenmesi ve derinleştirilmesi konusunda çalışma yapacağız. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı ile mutabık kaldık. Körfezde balık ürünlerinin artması, İzmirlilerin körfezden denize girebilmesi hedefine ulaşmak için Büyük Kanal ve Aliağa-Menderes'ten sonra Büyük Körfez Projesi İzmir'in en büyük projelerinden biri olacak".

'KOCAOĞLU AVANTAJIMIZ'
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, İzmir Körfezi'nin dünyada üzerine çok sayıda bilimsel çalışma yapılmış bir körfez olduğunu belirterek, Büyük Kanal Projesi ile Körfez'in temizlendiğini, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan arıtmaların körfez eko sistemine büyük katkı sağladığını söyledi.

Önen, hem çevreye hem de körfeze duyarlı olan ve fakülteye her zaman kucak açan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, toplumun sorunlarına ışık tutmak için çalıştıklarını kaydederek, "Bu konuda önderliğimiz devam edecek. Biz bilimsel bilgi üretiyoruz. Çok şanslıyız. Karşılığını buluyoruz. Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu, en önemli avantajımız. Ülke olarak iki büyük eksiğimiz var. Kaynakları etkin verimli koruyarak kullanmadığımız için varlık içinde yokluk yaşıyoruz. Süt ve süt ürünleri, balık ürünleri karnemizin en zayıf noktası. Bu sorunların giderilmesi gerekir" diye konuştu.

İzmir, dünya tarihine geçecek
Büyük körfez projesi ile İzmir'in çevreyi koruyan, büyük bir körfezi kurtarmış çevreci bir kent olarak dünya tarihine geçeceğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Bu proje İzmir'i, dünyanın önemli kentlerinden biri yapacaktır. Balıkçı balığını yakalayacak, körfez adeta bir dalyan olacaktır. İzmirliler, evlerinden çıkıp diğer dünya kentlerinde olduğu gibi kıyıdan denize girebilecektir. Bu projeyi gerçekleştirmek bizim işimiz" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.