Haberler

Duvarın ortasındaki gecekonduya turist akını

Tarih: 4 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ali Filizkan
Doğu Berlin'den bir subayın tapu verdiği söylenen Osman Kalın'ın Berlin duvarı ortasındaki kulübe ve bahçesi turistlerin ziyaret ettiği mekanlar arasında yerini almış. Böylece belediye meclisi gecekondunun yıkılmamasına karar vermiş.

1975'lerde Almanya'ya giden ve 1989 yılı öncesi Berlin'i ikiye ayıran duvarın ortasında bulduğu boş arazinin etrafını çevirip bahçe haline getiren ve duvarın yıkılmasının ardından bahçeyi genişleten Yozgatlı gurbetçimiz Osman Kalın'ın küçük kulubesi şimdi Berlin'deki tek ve ünlü bir Türk gecekondusu haline gelmiş. Berlin'in tek gece kondusu yıkılsın mı? yıkılmasın mı? tartışması Berlin Belediye Meclisi'nde günlerce tartışılmış.

Yaşlanan Osman Kalın'ın tel örgü ile çevirdiği gecekondusunun bakımını şimdi oğlu Mehmet Kalın yapıyor. Bu gecekondu, Almanlar'ın modern kenti Berlin'in turizmine de artık katkı sağlıyor. Turistler buraya otobüs otobüs, dolmuş dolmuş geliyor. Özellikle Türk turistlerin vazgeçemediği Berlin'in tek gecekondusunun yıkılması şu anda gündemden kaldırılmış.

1 milyon euro teklif edildiği iddialar arasında ki Osman Kalın'a ait olan gecekondu ve arsanın şimdilik eyalet meclisi tarafından da bu hali ile kalması ağırlık kazanmış.

Önceleri küçük bir kulübe olan gecekondu zamanla sürekli ek bölümler yapıla yapıla bügünkü duruma getirilmiş. Berlin duvarının tam ortasında yer alan ve zamanla Osman Amca'nın üçgen şeklinde yaklaşık 700 metrelik bölümü çevirdiğini belirten rehberimiz, Duvar yapılırken fazla masraf olmasın diye burası üçgen şeklinde batı Berlin'de bırakılmış. Duvar dibindeki çöplük alanı gören Osman Kalın burasının sahipsiz olduğunu öğrenince, burasını çevirmiş bahçe ve bir de küçük kulübe yapmış. Gaz lambası ile yazın bahçede oturduğunu gören Doğu Berlin'den bir subayın Osman Amca'nın bilgilerini alarak ona daha sonra duvardan tapuyu atarak verdiği söyleniyor. Tapuyu alan Osman Amca zamanla ahşap kulübesine kiler yaparak büyütmüş. Duvar yıkılınca da şimdiki hali ortaya çıkmış. Osman Amca'nın tapusunun olması ve 30 yılı aşkın bu bahçeyi işlemesi nedeniyle burasının etrafını çevirerek bu gecekondu da oturmaya başlamış. Gecekondu olduğu için elektriği yok, şu andaki arsa ve ağaçları ile bir milyon euro değer biçilen evin yıkılması yönünde bir karar yok. Ancak her gün yüzlerce turist Osman Amca'nın gecekondu hikayesini kulube önünde dinliyor. Hem de tarihi bir kilisenin dibinde yer alan Türk gecekondusunun önünde resimler çektiriyorlar.

Yahudi semti korunuyor

Berlin nehir ve göller kenti. Bu nehirler arasında oluşturulan kanallarla adeta Venedik ve Amsterdam'ı andırıyor. Tarihi binalar aynen korunuyor 1700'lerde planlanan imar planına bugün de sadık kalınıyor.

Şehirde 965 köprünün olduğunu öğreniyoruz. Berlin'de yüzyıllardır oturan azınlıkların Berlin'in kuruluş yıllarında kentin belirli yerlerine bölüm bölüm yerleştiğini rehberimiz anlatıyor. Kent merkezine ilerlerken kente giriş olarak kullanılan 11 kapının olduğunu ve bunların büyük bölümünün 2. Dünya Savaşı bombardımanında yıkıldığını öğreniyoruz. 1938 yılında Yahudi semti olan Grotze semtindeyiz. Burada iki ilginç not düşüyor rehberimiz. Hitler'in 1938 yılında Grotze Hambur Sokağı'nda Yahudiler'i toplayıp bu sokaktan fırınlara yakılması için göndermiş. Şimdi bu sokakta o yılları sembolize eden Yahudi bakım evi bulunuyor. Yahudi kütüphanesi de o sokakta. Bunun yanında 1938 yılı içerisinde kutlanan kristal gecesinde Nazilerin gençlik kolları tarafından Yahudilerin Grotze Hambur sokağındaki kütüphanesi ve yine bu semtteki en büyük Sinagogu da yakılmış. Yangında bir bölümü kurtarılan Sinagog, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Yahudiler tarafından tekrar onarılarak bugün Berlin'de görkemli tek yahudi mabedi olarak yerini koruyor. Semt, savaştan sağ kurtulan Yahudilerin çoğunlukta olduğu bir semt olarak aynen korunup turistlere gezdiriliyor. Aynı semtte ise Hitler'in katlettiği Yahudiler için ayrılan meydanda sembolik Yahudi mezarlığı da kurulmuş. Rehberimiz özellikle cumartesi günleri bu meydanın Yahudiler'in uğrak yeri olduğunu söylüyor.

Her şey çift

Berlin'de 28 yıllık ayırım nedeniyle her şey çift. Kentin iki havaalanı, iki banliyosu, iki belediye binası iki parlamento binası var. İki stadyumu ve iki ünlü meydanı mevcut. Ancak bunlardan Batı'dakilerin daha üstün olduğunu ve farklı yapı modelleri ile yapıldıkları dikkati çekiyor.

Berlin'de Doğu'da kalan Karl Marks Meydanı'nda Rus mimari hakim olurken 18. Yüzyılda hayvan alım satımı için kullanılan, şimdi Berlin'in en büyük meydanı olan Alexander Plaz'ta Alman sanatını sembolize eden mimari hakim. Karl Marks veya Stalin Meydanı'nda Ruslar, Batı'ya nisbet Berlin'in bu bölümünde görkemli binalar inşaa etmişler. Ancak gerek Batı'da, gerekse Doğu'da yapılan inşaatlarda hep 1700'lerdeki imar planına sadık kalınmış. Bu nedenle Berlin'de düzenli bir yapı ve imar geliştirilmiş. Caddeler ve meydanları geniş tutulurken yükseklik korunmuş. Berlin'de kara dönem olarak adlandırılan Hitler'in 12 yıllık döneminde dahi 1700'lerdeki bu plana sadık kalınarak Berlin'in imarı yapılmış. 100 ve 150 metre enindeki caddeler geniş meydanlar ve kanallar plan doğrultusunda inşaa edilmiş. Berlin'in ünlü Unterden Caddesi de bunlardan biri. Berlin'de 900'lü yıllarda inşaa edilmiş Brandenburger Kalesi ve ünlü Dom Kilisesi en eski tarihi yapılardan. Berlin'in ilk kiliselerinden biri olan Dom, bombardımanda yıkılmış. Savaş hatırası olarak bugün bu kilise korunuyor.

28 Yıllık Doğu ve Batı Berlin ayırımında hafta sonları Batı'dan Doğu'ya bir günlük kaçamak ziyaretin bedeli bugün Berlin'de duvarın yıkılmasından sonra birçok batı Berlinli genci ve Türk'ü çocuk sahibi yapmış. Anlatılanlara göre duvarın olduğu yıllarda bu geçişlerde eğlencenin ucuz olması ve Batı Alman parasının değeri nedeniyle kaçamak yapmak için Doğu Berlin'e geçen erkekler, doğu Berlin'deki barlarda edindikleri bayan arkadaşları, 1989 yılında duvar yıkıldıktan sonra Batı'ya gelerek doğurdukları çocukların babalarını aramaya başlamışlar. Bu nedenle şimdi birçok batı Berlinli'nin hem Batı kesiminde hem Doğu kesiminde eşleri ve çocukları olduğunu böylece öğreniyoruz...
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.