Haberler

Vizesiz turizm yüzünden emlakçılar mutsuz

Tarih: 5 Mayıs 2011 Kaynak: NTVMSNBC Emlak
Rusya ile Türkiye arasında vizesiz seyahat döneminin başlaması, Ruslar'ın Türkiye'de oturma izni almasını zorlaştırdı, bu da emlak sektörünü olumsuz etkiledi.

Rusya ile Türkiye arasında vizesiz seyahata imkan veren yasal düzenleme, 17 Nisandan itibaren uygulanmaya başladı. Bu uygulamayla Ruslar'ın Türkiye'de oturma izni alması zorlaştı.

Daha önce Türkiye'ye gelen Rus turistler, Türkiye'deki herhangi bir polis merkezinden altı ay oturma izni alabiliyordu ancak yeni uygulamaya göre, Türkiye'de oturma izni almak isteyenlerin Rusya'daki Türkiye konsolosluğuna müracaat etmesi gerekiyor. Müracaatlar 2 veya 3 ay gibi sürede sonuçlanıyor.

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, iki ülke arasında 90 gün içinde 30 gün vizesiz seyahat imkanını sağlayan uygulamanın getirdiği bu olumsuzluğun mutlaka giderilmesi gerektiğini söyledi.

Balıktay, şöyle konuştu:

''Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklılık ilkesi gereğince, Türkiye'de 6 ay oturma izni almayan kişiler, mülk edinemiyor. Yeni uygulama 6 ay oturma izni almayı zorlaştırıyor. Buna göre; Türkiye'de oturma izni almak isteyen kişiler Rusya'da başvuru yapmak zorunda kalıyorlar ve bu işlemler de en az 2 veya 3 ayda sonuçlanıyor. Dolayısıyla seyahat, ticaret ve turizm anlamında oldukça yararlı gibi görünen bu uyulama, emlak sektörüne önemli ölçüde darbe vuruyor. Alanya'ya gelip daire satın almak isteyen çok sayıda Rus vatandaşı, bu uygulama nedeniyle ya daire almaktan vazgeçiyor ya da çok büyük sıkıntılar çekerek mülk ediniyor. İlgililerin yeni bir düzenleme yaparak bu uygulamayı değiştirmesi emlak sektörüne önemli bir katkı sağlayacaktır.''

"ACİL ÇÖZÜM GEREK"
Alanya'da yaklaşık bin 500 Rus'un daire sahibi olduğunu vurgulayan Balıktay, son zamanlarda önemli bir hareketlenme yaşanan emlak sektörünün bu ivmesini kırmamak için acil çözüm bulunmasını istedi.

Balıktay, Türkiye'nin çıkarları için oturma izninin eskiden olduğu gibi Türkiye'de verilmesini, oturma izninin uzatılması konusunun da kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti.

"VİZENİN KALDILMASI EMLAK SEKTÖRÜNE DARBE VURDU"
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Alaaddin Çakır da vizenin kalkmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak beraberinde gelen uygulamanın emlak sektörüne önemli bir darbe vurduğunu savundu. Vize uygulamasının kalkmasındaki amacın, işlerin kolaylaştırılması olduğunu vurgulayan Çakır, ''Ne yazık ki beraberinde olumsuzlukları da getirmiştir. Bunun bir an önce yeniden ele alınması gerekiyor'' dedi.

Ruslar'ın Alanya'da ticari amaçlı mülk satın almadıklarını ve burada yaşamak istediklerini anlatan Çakır, ''Bu insanlara tapu verebiliyorsak 6 aylık oturma izni almalarını, daha sonra da bu sürenin uzatılmasını kolaylaştırmamız gerekiyor. Yoksa kimse Türkiye'den mülk satın almaz'' diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.